• İHSANBAŞKAN

Durres Antik Tiyatrosu

TARİH Haber Girişi : 25 Ekim 2022 10:20
Durres Antik Tiyatrosu

Durres Antik Tiyatrosu

 

Durrës Tiyatrosu Antik dünyanın en güzel ve görkemli tiyatrolarından biri olarak konumunu korumaya devam ediyor. Roma dönemine ait olan güzel tiyaro olarak da diyebiliriz. Durrës Tiyatrosu 1966 yılında Vangjel Toçi tarafından tamam tesadüf olarak keşfedilmiştir. Efsaneye göre yer seviyesinden birkaç metre altına düşmüş bir incir ağcına rastladı. Bunu farkeden Vangjel Toçi alanın kazınması için ısrar etti ve gizemli tarihe sahip olan Antik Tiyatro keşfedilmişti.

 

M.Ö. 2. yy. inşa edilen Durrës amfi tiyatrosu, Roma kralı Trajan döneminde yapıldığını bilinmektedir ve Roma dönemine ait en görkemli eser olarak Balkanlarda hala konumunu korumaktadır. Trajan Roma Imparatorluğunun en başaralı hükümdarlarından biriydi ve 19 yıl tahta kalmıştır (98-117)

 

 

Gladiyatör gösterilerinin ve diğer etkinlikleri izlemek için yapılan tiyatronun kapasitesi yaklaşık 20 000 bin kişilik olarak büyük bir Arena statüsünde yapılmıştır. Arena merdivenlerle çevrili yarım dayre olarak yapılmış ve Adriyatk denizinden birkaç yüz metre masavesinde bulunmaktadır. Ö dönemin bir mimarlik devi olarak kabuledilmiştir. Amfi tiyatronun içinde ki tunellerin altından yürümek sizleri derin bir Maximus hissine kaptıracaktır. Bir Roma kolezyumu olan tiyatro aynı derecede eğlenceli ve ölümcu oyunların oynandığı bir hapishane ve ölmcülüğün merkezi olarak bilinmekteydi. 4. Yy Imparator Honorius (MS 393-423) tarafından sona erdirilmesinin ardından, antik gladyatör arenası mezarlığına dönüştürülmüştür.

 

 

Amfi tiyatro ilerleyen dönemlerinde bir Hristiyan ibadethanesi olarak ta kullanılmış. Bir klise yapılarak içinde fresk süslemesi yapılmış. Aziz Sthepan, Aziz Mary, Aziz Irin, Aziz Gabriel gibi ferskelerin yapılması bir ibadethane merkezinine dönüştürlmesine göz önünde bulunduruyor. Günümüzde ise antik tiyatro eski Durrës şehrinin dar sokaklarının arasında bulunmaktadır. Venedik kuleleri ve duvarları ile çevrili kalenin içinde bulunan bu eser gelen ziyaretçilerini görkemiyle cezbetmeye devam ediyor. Kısacası Durres şehri Tarih, sanat, mimarlık, arkeoloji ve deniz tutkunların keyif alacakları bir şehir deneyimini sunuyor.

 

Araştırmacı/Tarihçi

Eldar Uka.

23.10. 2022. Durres.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.