Dost kıymetini bilmek

KÖŞE YAZILARI Haber Girişi : 02 Şubat 2023 21:53
Dost kıymetini bilmek

Dost dostunun aynasıdır

 

Dostlarınızın kıymetini bilin. Onlara değer verin. Yapamayacakları işleri yüklemeyin. Onların iyiliğini isteyin. Bilhassa güzel ahlaklı olanlarla dostluk kurun. Dostlarınızın sayısını çoğaltmaya çalışın. Onları kaybetmekten korkun. Zor kazanıp kolay kaybedilen değerlerden birisi de dostlarınızdır. Dostlarını üzen düşmanlarını sevindirir.

 

Yola birlikte çıktıklarınızı yolda bulduklarınızla değiştirmeye kalkışmayın. Sonra hem yolunuzu kaybedersiniz, hem de dostunuzu. Dost dostunun aynasıdır. “Arkadaşın hayırlısı arkadaşına hayırlı olandır” Size zararı dokunabilecek kimselerle arkadaşlık kurmayın.

 

Oscar Wilde; “Dostun üzüntüsüne acı duyabilirsin. Bu kolaydır; ama dostun başarısına sempati duyabilmek, sağlam bir karakter gerektirir” diyor. Dostlarınızın acılarını paylaştığınız kadar, başarıları karşısında da sevinç duyun.

 

Çevrenizi, akıllı-zeki işinde başarılı ve güzel ahlak sahibi kimselerden oluşturun. Bir düşünür; “Bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim” diyor.

 

Arkadaşlarınızın alışkanlıkları zamanla alışkanlıklarınız, karakterleri de karakteriniz olur.

 

Dostlarınızla aranızda espri yaptığınızda bunu ağır şakalara dönüştürmekten kaçının. Birbirinizi üzüp rencide edecek sözlerden uzak durun. Ne etrafınızdakileri kıracak kadar sert, ne de karşınızdakilere cesaret verecek kadar yumuşak olun.

 

Hayat nehre benzer. Akan su geri gelmez. Mevlana’nın beğendiğim bir sözü vardır; “ Öldüğüm vakit kabrime gelip toprağımı öpeceğine, hayattayım gel şimdi yüzümü öp” der. Dostlarınızın kıymetini yaşarken bilin. Ölünce nasıl olsa farkına varacaksınız.

 

Genç Arkadaşım!

Evet demeyi bildiğin kadar yeri geldiğinde hayır demeyi de ihmal etme. Sevgi ruhun zenginliğidir. İnsanı olgunlaştırır. Fakat aşırıya da gitmeyin. Size bu konuda söylenmiş güzel bir sözü hatırlatmak istiyorum; “Sevenler kibrit çöpleri gibidir, yanmaya başladıklarında önce kafalarını kaybederler”

 

Peygamberimiz Hz. Muhammet Sav;  “Sevdiğini aşırı sevme, olur ki bir gün sevmediğin biri olur. Buğz ettiğin kimseden de çok nefret etme, belki bir gün sevdiğin kimse olur” buyurmuştur.

 

Ya çok seviyor ya da çok nefret ediyoruz. Bir türlü ikisinin arasını bulamıyoruz. Bu yüzden de büyük ıstıraplar çekiyoruz. Bu konudaki hassas terazi kalbinizden başkası değildir.

 

Yeryüzünde fani olan hiçbir şeye aşırı bağlanmayın. Her eşyanın bir ömrü olduğunu bilin. Bağlandıklarınızı kaybettiğinizde kendinizden geçercesine üzülmeyin. Sevgide ve nefrette aşırıya gitmeyin. Bu ikisi arasındaki dengeyi iyi kurun.

 

Unutmayın!

 “Hiçbiriniz kendisi için istediğini, mümin kardeşi için istemedikçe gerçek manada iman etmiş olamaz” (Hz Muhammed (sav)

 

“Nankör insan, her şeyin fiyatını bilen, fakat hiçbir şeyin değerini bilmeyen insandır” (Oscar Wilde)

 

 “Arkadaş uğruna ölmek kolay, fakat uğrunda ölünecek arkadaşı bulmak zordur” (Cervantes)

 

 “Dostun yoksa niçin aramıyorsun. Buldunsa niçin kıymet bilmiyorsun?” (Mevlana)

 

“Kuşlar gibi uçmasını, balıklar gibi yürümesini öğrendik, ancak bu arada çok basit bir sanatı unuttuk; Kardeş olarak yaşamayı”  (Martin Luther King)

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • muhammed said Çelik malatya AİHL 04 Şubat 2023 11:37

    kalemine yüreğine sağlık Ahmet seven hocam.