Coca Cola'daki sır gibi tehlike

SAĞLIK Haber Girişi : 15 Kasım 2021 13:36
Coca Cola'daki sır gibi tehlike
Dünyanın en tehlikeli içecekleri arasında yer aldığı iddia edilen Cola bağımlılık yapan diğer uyuşturuculara öncülük yapmakla biliniyor.

Dünyanın en tehlikeli içecekleri arasında yer aldığı iddia edilen Cola bağımlılık yapan diğer uyuşturuculara öncülük yapmakla biliniyor.

 

Uyuşturucuya alışan kimselerin önce Colayla başladığı söyleniyor. Kolanın masum bir içecek olmadığı iddia ediliyor. Sağlık sektöründe her maddenin açık ifade edilmesi gerçeğine rağmen cola’daki maddelerin sır gibi saklanmasının hukuka aykırı olduğu belirtiliyor.

 

Ethem Öztürk isimli kişi Coca-Cola’nın sağlığa zararlı olup olmadığının belirlenmesine yönelik bakanlığa ilettiği talebin reddedilmesi üzerine bu kez de Ankara 18. İdare Mahkemesi’nde Dava açtı. İdare mahkemesi, açılan davayı 2015 yılında reddetti.

 

Kararda, Cola’nın içindeki maddelerin yönetmelikte tanımlanan aroma vericilerin risk değerlendirmesinin yapıldığı ve gıdalarda kullanımına izin verilmiş maddeler olduğu savunuldu.

 

DANIŞTAY: ARAŞTIRILSIN


DW Türkçe’de yer alan habere göre ret kararı bu kez de Danıştay’a taşındı. Danıştay 10. Dairesi itirazı kabul ederek, idare mahkemesinin kararının bozulmasına karar verdi.

 

Kararın gerekçesinde, dava konusu uyuşmazlığın Coca-Cola İçecek AŞ tarafından üretilen gazlı içeceklerin içerisinde bulunan şeker, fosforik asit, karamel/4-metilimidizol, kafein, aspartam ve bisfenolA gibi katkı maddelerinin insan sağlığı açısından zararlı olup olmadığının belirlenmesi hususunda toplandığına işaret edildi.


EKSİK İNCELEME YAPILDI


Yerel mahkemenin bu hususa ilişkin herhangi bir araştırma ve inceleme yapmadan davayı reddettiğine dikkat çekilen kararda, “Bilirkişi incelemesi yaptırılmak suretiyle Coca-Cola İçecek AŞ tarafından üretilen gazlı içeceklerin içerisinde yukarıda sayılan katkı maddelerin bulunup bulunmadığı, anılan maddelerin tespiti halinde mevzuatta kullanımına izin verilip verilmediği ile kullanım miktarlarının mevzuata uygun olup olmadığı ortaya konularak dava konusu işlemin hukuka uygunluk denetiminin yapılması gerekirken, eksik inceleme ve değerlendirme sonucunda verilen davanın reddi yönündeki mahkeme kararında hukuki isabet bulunmamaktadır” denildi.

Etiketler : Coca Cola
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.