BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞINDA YUGOSLAVYA FIKRI VE BİRLEŞİMİ

BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞINDA YUGOSLAVYA FIKRI VE BİRLEŞİMİ

 

Feudalizmin çöküşünden sonra, modern donemin içerisinde Yugoslavya birleşme fikri sosyal ve ekonomi kalkınma ardınadan ortaya çıkmıştır.

 

Osmanlı ve Habzburg devletlerinin zayıflamalarıyla birlikte Yugoslavya devleteri arasında milli kalkinma ve bağımsızlık düşünceleriyle hareket edilmiş, bir millet ve bir ırka baglanması için zeminin uygun hale gelmesine kanaat getirilmiştir.

 

Bu birleşimin manevi bağlılığı için Yugoslav milletlerin, farkli kabile sınırlarıyla aynı millet olduğuna kanaati getirmek çok elzemdi.

 

Yugoslav ideolojinin milli iradesiyle ve birleşime Srbistan ve Karadağ devleti üst rol oynamıştır, bu devletlerin sınırları genişecek etnik bir birleşme ve kalkınma sonucunda, Yugoslavya devleti kendi milli kimliğine bürünecekti.

 

Bu birleşimi takip eden Almanya ve Italya pasif rol alamazdı, modern Avrupa için tehtid gorünüşüne sahiplenen Yugoslavya fikri, Alman emperyalizim ve Italyan milliyetçiliginin birleşmesine neden oldu. 'Birinci dünya savaşi ve Yugoslavya...

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.