Aşık Erdemli'nin 50. Sanat Yılı Kutlandı

SAMSUN HABER Haber Girişi : 28 Şubat 2024 10:41
 Aşık Erdemli'nin 50. Sanat Yılı Kutlandı
Samsun Yazarlar Derneği tarafından Aşık Erdemli mahlasıyla bilinen Sebahattin Dülger için İlkadım Belediyesi Acem Tekkesi Kültür Evinde gerçekleştirilen 50. sanat yılı etkinlliği muhteşem bir programla gerçekleşti.

 Aşık Erdemli'nin 50. Sanat Yılı Kutlandı

 

Samsun Yazarlar Derneği tarafından Aşık Erdemli mahlasıyla bilinen Sebahattin Dülger için İlkadım Belediyesi Acem Tekkesi Kültür Evinde gerçekleştirilen 50. sanat yılı etkinlliği muhteşem bir programla gerçekleşti. 

 

 

Samsun Kavak Kadınlar Derneği'nin de paydaş olup destek verdiği Programa çok sayıda davetlinin katıldığı ve salonda yer kalmadığı için izdiham yaşandığı görüldü.

 

 

Sunumunu Samsun Yazarlar Derneği Başkan Yardımcısı  Şair Doğan Kan'ın gerçekleştirdiği Programda Samsun Yazarlar Derneği Başkanı Ahmet Seven ve Samsun Kadınlar Derneği Başkanı Hacer Kaya birer konuşma yaptılar.

 

Hacer Kaya: Bu gurur hepimizin

 

Samsun Kadınlar Derneği Başkanı Hacer Kaya: Böyle bir program içerisinde yer alıp katkı sunmaktan dolayı son derece mutluyum. Demekki doğru yoldayız. Daha nice pragramlara imza atabilimenin heyecanıyla hepinize saygıyla hoşgeldiniz diyor Aşık Erdemli'yi bir kez daha  tebrik ediyorum dedi. 

 

 

Ahmet Seven: "Toplumun gelişmesi ve insanın inşaaında şair yazar ozan ve aşıkların rolü büyüktür. kendi sanatkarlarına sahip çıkmak bir milletin boynunun borcudur. Şair, yazar, ozan ve aşıklara gösterdiğiniz saygı sevgi, verdiğiniz kıymet sizin değerinizi belirler" diyerek konuştu. Seven Aşık Erdemli'ye 50.Sanat Yılı adına plaket takdim etti. 

 

 

Aşık, ozan ve şair dostlarının yalnız bırakmadıkları gecede sanatçı  dostları Aşık Erdemlinin şiirlerini okuyup duygularını ifade ettiler. daha sonra kendi şiirlerini bağlamasıyla icra eden Erdemli'nin zaman zaman duygulandığı görüldü. Program sonunda Erdemli çırağı Aşık Sancak (Hasan Sancak) ile birlikte karşılıklı atışma yaptı.Gece toplu hatıra fotoğrafı çekimiyle sonu erdi. 

 

 

SEBAHATTİN DÜLGER KİMDİR?

Sebahattin Dülger (Aşık Erdemli) 19 Şubat 1950 tarihinde Ardahan İli Göle ilçesi Orakilise köyünde doğdu. Babası Selahattin Dülger, annesi Şükran Dülger, kardeşi Cihangir Dülgerdir.

Savaş ve Aslı adında iki çocuk babası olan Sebahattin Dülger, 1962 yılında sınavını kazanıp öğrencisi olduğu Ladik Akpınar İlköğretmen okulundan, 1969 yılında mezun olmuş, 1994 yılında da öğretmenlikten emekli olmuştur.

Aynı zamanda ilkokul öğretmeni de olan babası (Aşık İnani) kendisinin ustasıdır. Babasının şiirlerini ve türkülerini icra ederek babasına çıraklık yapmış, evlerine gelen aşıklarla babasının atışmalarını izleyerek kendisini geliştirmiştir.

1974 Yılında Konya Aşıklar Bayramı’na davet edilmiş, burada Aşık Reyhani, Aşık Feymani, Sefil Selimi, Aşık Şahbazoğlu, Aşık Efkari gibi değerli aşıkları yakından tanıma fırsatı bulmuştur. Kendisini sürekli geliştiren Erdemli, ilerleyen zamanlarda şiir, türkü, lebdeymez, muamma, dallarında birincilikler almıştır.

Aşıklık geleneği çerçevesinde Aşık Mahsuni, Davut Sulari ve Neşet Ertaş hayranıdır. En çok etkisinde kaldığı kişi ise Neşet Ertaş olmuştur.

19 Mayıs Üniversitesinin davetlisi olarak Samsun’a gelen Neşet Ertaş’ın çalması için kendisine uzattığı sazı ile Deryayı Besleyen Damlasın Neşet adlı doğaçlama çalıp söylediği türkü izleyenleri ve başta usta Neşet Ertaş’ı çok etkilemiştir.

Şiire, sazına çok büyük saygı duyan Aşık Erdemli, şiirlerinde köylü, işçi, vatan sevgisi, ezilen insanlar, özlem, sitem, taşlama gibi konularda eserler vermiş, türkülerini genellikle doğaçlama olarak var etmiştir.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.