Akaryakıtta dev indirim bekleniyor

EKONOMİ Haber Girişi : 14 Mart 2022 14:28
Akaryakıtta dev indirim bekleniyor
Akaryakıta bu kez dev indirim! Sektör yetkilileri pazartesi gününü işaret etti

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması ve ardından gelen yaptırım kararlarından sonra brent petrolün varil fiyatı 130 doları aştı. Bununla birlikte bütün dünyada akaryakıt fiyatlarına büyük orandan zam yapıldı. Petrol fiyatlarının 110 dolara gerilemesinin ardından akaryakıt fiyatlarında büyük bir indirimin gelmesi bekleniyor.

 

Sektör yetkileri, pazartesi günü büyük indirimin fiyatlara yansıyacağını iddia etmişti. Sektör kaynakları motorinde beklenen indirim miktarını açıkladı. Benzin ve motorin fiyatlarında son durum ne? Brent petrol fiyatı ne kadar oldu? Ayrıntılar haberimizde…

 

Akaryakıtta büyük indirim

 

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimiyle başlayan küresel piyasalardaki dalgalanma devam ediyor. ABD ve Avrupa ülkelerinin savaş kararı sonrası Rusya’ya uyguladığı yaptırım kararları en başta petrol fiyatları olmak üzere birçok alanı etkiledi.

 

Savaş krizi ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İran ve Venezuela’nın petrol arzına katkı sağlayacağına yönelik haberlerin dünya basınında yankı bulmasıyla brent petrol son 14 yılın zirvesini gördü. Brent petrolün fiyatı yaşanan kriz ortamında 133 dolar seviyelerine fırladı.

 

Akaryakıta bu kez dev indirim! Sektör yetkilileri pazartesi gününü işaret etti

Son gelişmelerin ışığında ve savaş ortamının son bulması için atılan diplomatik adımlarla birlikte brent petrolün fiyatı 110 dolar seviyelerine kadar geriledi. Bununla birlikte gözler akaryakıt piyasasına çevrildi. Başta Türkiye olmak üzere tüm dünya ülkelerinde benzin ve motorin fiyatları için büyük bir indirim beklentisi oluştu.

 

AKARYAKITTA BÜYÜK İNDİRİM YOLDA

Mart ayında üst üste gelen zam haberleri büyük tepki aldı. Brent petrolün 110 dolar seviyesini görmesiyle birlikte sektör yetkilileri, pazartesi gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere hem benzin hem de motorinde büyük bir indirim beklendiğini açıklamıştı.

 

20 LİRANIN ALTINA GERİLEYECEK

Petrol fiyatlarını etkileyecek bir gelişme yaşanmadığı takdirde, motorinde yaklaşık 2 lira 38 kuruşluk bir indirim bekleniyordu. Yapılacak indirimle birlikte son gelen zamlarla 23 liraya dayanan motorin fiyatının 20 liranın altına gerileyeceği, hafta içerisinde benzinde de indirim beklentisi olduğu ama henüz rakamın netleşmediği ifade edilmişti.

 

İNDİRİM 4 TL'Yİ BULACAK

Brent petrolde yükseliş sonrasın yapılan zamlar pompa satış fiyatlarına yansıtıldığı gibi düşüşlerde aynı şekilde yansıtılırsa sektör yetkilileri benzin ve motorin fiyatında indirimin 4 TL'yi bulabileceğini açıklamıştı.

 

MOTORİNE DEV İNDİRİM

Akaryakıta gelen üst üste zamların ardından beklenen indirim haberi geldi. Enerji sektörü kaynaklarından edinilen bilgiye göre, bu gece yarısından itibaren motorine 2 lira 38 kuruşluk indirim geliyor.

 

Motorinin tonu Genova Petrol Borsası'nda 1418 dolardan 1078 dolara düştü. Petrol borsasındaki düşüş Türkiye’de motorinin litresinde indirimin yolunu açtı. Bu gece yarısı motorinde 2 lira 38 kuruşluk indirime gidilmesi bekleniyor. Gelecek indirim ile birlikte motorinin litre fiyatı İstanbul'da 20 lira 53, Ankara ve İzmir’de ise 20 lira 63 kuruş olacak.

 

BRENT PETROL FİYATI

Rusya’nın Ukrayna'yı işgal girişiminde 19. güne girilirken iki ülke arasındaki görüşmelerden olumlu sinyallerin gelmesi fiyatlarda etkisini gösterdi. Geçtiğimiz haftayı sert dalgalanmaların ardından 112,67 dolardan kapatan Brent petrolün varil fiyatı uluslararası piyasalarda 109,92 dolardan işlem görüyor.

 

“EPGİS PİYASAYI MANİPÜLE EDİYOR”

Öte yandan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Musta Yılmaz’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamasında, EPGİS'i hedef alarak, piyasayı manipüle ettiklerini söylemişti.

 

Yılmaz yaptığı açıklamada, "Zam yapılmadı. Bunu tasfiye ediyorum. Gece 24.00'ten sonra böyle bir zam yapılabilir tadilinde bulunuyorlar. EPGİS denilen sendika, 'Zam gelecek' diyor kesin bir dille. Bugün de düşüşü görünce 'Böyle bir düzenlemeye ihtiyaç yok' dediler. Biz takip ediyoruz. Zam kararı yoktu ama böyle bir beklenti vardı. Gece 22.00’de de netleşecekti bu akaryakıt fiyatları. Ciddi bir şekilde düşüş oldu. Bazen ham petroldeki düşüş işlenmiş akaryakıtta aynı oranda düşmemiş olabiliyor. Bu fiyatlar Genova’daki uluslararası piyasada belli oluyor. Uluslararası fiyatlar var. Aşamaları var, diyelim ki 19.30’da da görebiliyorsunuz ama 22.00’de görüyoruz. 19.30 ile dünkü fiyatlar farklıydı. Fiyat değişimini değiştirecek bir şey olmadı. EPGİS gündüzden tahminde bulundu. 19.30 veya 22’deki fiyatları görmeden bir şey söylemek doğru değil. Biraz kendi reklamlarını yapmak için EPGİS’in yaptığı yanlış. Bununla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Vatandaşları akaryakıt istasyonlarına yığıyorlar. Yapılan bir zam yok, bu zamları da biz yapmıyoruz. Uluslararası bir formülü var. EPDK zam yaptı, iptal etti... Yok böyle bir şey." İfadelerini kullanmıştı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.