• İHSANBAŞKAN
TARİH Haber Girişi : 28 Kasım 2018 17:18

OSMANLI DÖNEMİNDE POZEGA: HIRVATİSTAN

OSMANLI DÖNEMİNDE POZEGA: HIRVATİSTAN
Pozega kasabası Slovanya`nın merkezinde bulunmaktadır. Bilinen kaynaklara göre geçmişi XII. YY`a dayanan Kale ve yerleşim bölgesinde XIV. YY`da Osmanlı baskısının artmasıyla şehrin ekonomisi olarak hayli zayıflamıştır.

Osmanlı Döneminde Pozega / Hırvatistan


 ELDAR UKA 

Araştırmacı-Tarihçi 


Pozega kasabası Slovanya`nın merkezinde bulunmaktadır. Bilinen kaynaklara göre geçmişi XII. YY`a dayanan Kale ve yerleşim bölgesinde XIV. YY`da Osmanlı baskısının artmasıyla şehrin ekonomisi olarak hayli zayıflamıştır.


XV. YY`da şehir surlarının ve tabyalarının yenilenmesine rağmen, 1537`de Osmanlı akıncıları Pozega kalesini ve kasabasını fethetmişlerdir. Osmanlının gelişine kadar Pozega bölgesinde çok az sayıda kişi yaşamaktadır. Osmanlıdan sonra bu bölgede ciddi bir nüfus artışı olmuştur.


Osmanlının 150 yıllık hakimiyetinde Pozega bölgesi nahiye ve kadılıktan çıkarak Sancakbeyliği seviyesine ulaşmıştır. Böylece askeri birliğin merkezi haline gelmiştir.


Pozega`nın fethinde Semendere Sancakbeyi Mehmed Paşa Yahyaoğlu ve Bosa Sancakbeyi Gazi Hüsrev bey önemli şekilde yer almışlardır. Aynı zamanda Pozega bölgesinde ciddi eserler bırakmışlardır. Mehmet paşa 70 adet dükkandan oluşan büyük bir çarşı inşa ettirmiştir. Bunun yanısıra bir imarathanede yaptırmıştır. Gazi hüsrev Bey ise Hamam, Kervansaraylar ve Saraybosna`daki medresenin bakımı ve geliri için bir çok dükkan yaptırmıştır. Ayrıca Hacı Mehmede ait olan kervansarayda ve pek çok hayrat çeşmeside yapılmıştır. Maalesef bu eserler günümüze ulaşamamıştır.


Tomacevicin köşkü olarak bilinen ve Osmanlı tarzı mimari bacası bulunan köşk hala ayaktadır. Günümüze ulaşan tekke çeşmesi de mevcuttur.


Osmanlının fethi ile şehrin içinde bulunan kiliselerin çoğu yıkılmış bazılarıda camiye çevrilmiştir. 1537 yılında Aziz Ruh kilisesi II. Selim Camiine dönüştürülmüştür. Osmanlı himayesinde Pozega bölgesinde toplam 9 adet ibadethane ve bunlara yaraşır şekilde Zaviye mektepleri bulunmaktaydı. Muhtemelen 1550 yılında Ulema paşa tarafından yaptırılan mekteplerin yanı sıra Halvetiye tekkeside bulunmaktaydı. Ne yazık ki 1688 yılında bölgenin Osmanlı kontrolünden çıkıp Avusturya / Macaristan imparatorluğu yönetimi altına girmesiyle eserlerin çoğu yok olmuştur. Günümüzde Pozega müzesinde pek çok mezar taşı Osmanlı döneminden kalan eserler olarak sergilenmektedir.

 

Kaynaklar:

1.     https://darkoantolkovic.wordpress.com/2015/10/12/stari-grad-pozega-castrum-de-posega/

2.     https://darkoantolkovic.wordpress.com/tag/utvrda-pozega/

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.