• İHSANBAŞKAN
GÜNDEM Haber Girişi : 05 Ağustos 2019 08:19

HAFIZLIK TESPİT SINAVLARI ÜZERİNE

HAFIZLIK TESPİT SINAVLARI ÜZERİNE
Yeni yönetim sistemi ile Diyanet İşleri Başkanlığı Cumhurbaşkanlığı'na bağlandı Sayın Cumhurbaşkanımızın dini konularda daha şeffaf daha adilane davranacağını düşünüyoruz.
HAFIZLIK TESPİT SINAVLARI ÜZERİNE 


Diyanet İşleri Başkanlığının hafız yetiştirilen Kur'an Kurslarında öğrencilerin hafız olup olmadıklarının değerlendirilmesi sınavla tespit ediliyor.

Bu sınavı yapan ise yine Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı bazı büyükşehirlerde mevcut Diyanet Kur'an Eğitim Merkezleri tarafında icra ediliyor.

Buraya kadar her şey normal ancak;

Bundan sonrası için eksikliği görülen ana konu şudur:

1- Bir öğrenci normal şartlarda Kur'an Kurslarında Kur'an-ı Kerimi 1 yıl yüzünden, 2 yıl da hafızlık olmak üzere toplam 3 yıl gibi bir sürede hafız olarak mezun olabiliyor.

2- Bu sınavlar yukarıda izah ettiğimiz gibi Diyanet'in Kur'an eğitim merkezlerinde yapılıyor.

Sınavlar 1 Komisyon Başkanı ve 2 üye ile toplamda 3 kişiden oluşuyor.

 Öğrenciyi yetiştiren kuran kursu hocası sınava alınmıyor.
Hafız bir öğrenci hakkında komisyon başkanının tek başına vereceği bir kararla bazen 5 dakikada bile 600 sayfalık ezberin değerlendirilmesi yapılabiliyor.

**İşin  vahim tarafı (her eğitim merkezi aynı mı bilmiyoruz) bu sınavlarda kamera ** kaydı* yapılmıyor.

Bu yüzden hafızlık tespit sınavına katılan öğrenci nerede nasıl bir hata yaptığını, sınavda neden başarılı olamadığını bilemiyor.

*3-Bu durumda elinde bir doküman- gerekçe (Kamera kaydı) olmadığı için sınava itiraz hakkı da bulunmuyor. 

4- Yazılı olarak teyit edemediğimiz ancak sözlü olarak duyduğumuz gerçek daha vahim bir şey.

Bu da oluşturulan hafızlık tespit komisyon üyelerinin not verme yetkisinin olmadığı. Eğer bu doğru ise olay daha vahimdir.

**Bugünkü şartlarda böyle bir sınav sisteminin hala yürürlükte olması büyük sorun ve aynı zamanda komik bir olaydır. 

Bu konu hakkındaki beklentiler acilen çözüme kavuşturulmalıdır. Aksi takdirde sınavların şaibe altında olduğu zannı ağır gelecektir.

1- Üç yıl emek sarf edilen sonunda sınava tabi tutulan öğrencilere sınav ortamında mutlaka kamera kayıtları yapılmalı, bu kayıtların hem hataları tespit hem de gereğinde itiraz hakkını kullanmak maksadıyla bir sureti öğrenciye/ veliye verilmelidir.

2- Bu sınavda komisyon başkanının yanısıra komisyon üyeleri de not verebilmeli bu notların ortalaması baz alınmalıdır.


3- Yine bu komisyonda görev alan bir üyenin ifadesi ortaya çıkan bir gerçekte şudur. Sınav yapan üyeler arasında  Komisyon Başkanı da dahim olmak üzere *Tahsisi Huruf* eğitimi almamış olanlara rastlanmasıdır. 

4- Bu komisyonda başkan olarak görev verilen şahsın *Tashihi Huruf* eğitimi alması bir mecburiyet ve yönetmelik gereği olmasa bile öğrencileri tashihi huruf yanlışlarından elemeleri de kabul edilebilir bir şey değildir.

Etiketler : HAFIZLIK
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.