CAMİDE ARILARIN ÜRETTİĞİ BAL GİDERLER İÇİN KULLANILMIŞ

SAMSUN HABER Haber Girişi : 19 Ağustos 2019 02:43
CAMİDE ARILARIN ÜRETTİĞİ BAL GİDERLER İÇİN KULLANILMIŞ
Kavak İlçesine bağlı Bekdemir Köyü'nde bulunan ahşap caminin inşa kitabesi bulunmamakla birlikte içeride yer alan kalem işi kitabede geçen 1877 tarihi nakışların yapıldığı tarih olarak kabul edilmektedir.

CAMİDE ARILARIN ÜRETTİĞİ BAL GİDERLER İÇİN KULLANILMIŞ


Kavak İlçesine bağlı Bekdemir Köyü'nde bulunan ahşap caminin inşa kitabesi bulunmamakla birlikte içeride yer alan kalem işi kitabede geçen 1877 tarihi nakışların yapıldığı tarih olarak kabul edilmektedir. 


Bir araştırmaya göre asıl katı 1596 yılında, mahfil katı ise 1599 yılında inşa edilmiştir. Yapı bölgede önemli bir eser niteliğindedir. Ahşaptan yığma tekniğinde inşa edilmiş olup, revaklar dahil olmak üzere içten düz tavan, dıştan kırma çatıyla örtülüdür. Caminin oyma olarak yapılan kapısı bitki motifleriyle örtülüdür. Caminin için kök boyadan yapılmış çeşitli bitkisel motiflerle bezelidir ve avlusunda taştan yapılmış bir çeşme mevcuttur. Yapı ahşap malzeme ile meşe ağacından kalasların birbirine geçmesi ile yapılmış ve ahşap direklerle taşınan revaklarla çevrilmiştir.



Bekdemir Cami sadece mimarisiyle değil, içerisinde bulunan bal kovanı ve hikayesiyle de ilgi çekiyor.  Köylüler tarihi caminin mihrabında zamanında arıların bal yaptığını ve bu balların satılarak camiye halı ve gaz lambası alındığını, cami görevlisinin maaşının da balların satılmasından elde edilen paradan karşılandığını,  arıların caminin dış bölümünden içeri girerek bal yaptıklarını, içerideki kapak açılarak peteklerin alındığını söylüyorlar. 


Yine söylentilere göre "Bu petekten yılda 150 kilo bal alınıyormuş. Bu bal satılarak hocanın maaşı, caminin giderleri karşılanıyor, üste kalan parayla köylülere ziyafet veriliyormuş"



Although there is no inscription regarding the construction date of the wooden mosque in the village of Bekdemir, historical embroidery in the inscription is accepted as the date of embroidery (1877).According to a survey, the main floor was built in 1596.The temple is an important piece of work in the region.The mosque was built by intersecting the logs without nails. The mosque is adorned with various floral motifs made of root paint, and there is a fountain made of stone in the courtyard.

BEKDEMİR ÇİVİSİZ CAMİ (4).JPG
Etiketler : Bekdemir camii
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.