Yaşar Doğu Vefatının 56. Yılında Kabri Başında Anılacak

YAŞAR DOĞU Haber Girişi : 03 Ocak 2017 00:23
Yaşar Doğu Vefatının 56. Yılında Kabri Başında Anılacak
Olimpiyat, Dünya ve Avrupa Şampiyonu milli güreşçimiz Yaşar Doğu, vefatının 56. yılında kabri başında anılacak. Ankara'da Cebeci Şehitlik'de yapılacak olan tören 08 Ocak 2017 Pazar günü saat: 11:00'de başlayacaktır.
Büyük Usta Yaşar Doğu Vefatının 56. Yılında Kabri Başında Anılacak

Olimpiyat, Dünya ve Avrupa Şampiyonu milli güreşçimiz Yaşar Doğu, vefatının 56. yılında kabri başında anılacak. Ankara'da Cebeci Şehitlik'de yapılacak olan tören 08 Ocak 2017 Pazar günü saat: 11:00'de başlayacaktır.


YAŞAR DOĞU KİMDİR?
Yaşar Doğu, Türk güreşinin efsane isimlerinden biri..Yaşar Doğu, ay yıldızlı mayo ile yaptığı 47 güreşin yalnızca birinde yenilmiş, galip geldiği 46 karşılaşmanın 33'ünü tuşla kazanmıştır. 1913 Yılında Samsun'un Kavak İlçesine bağlı Karlı köyünde doğan Yaşar Doğu, I. Dünya Savaşı sırasında babasının şehit olması üzerine annesinin köyü olan Emirli'ye yerleşti. Bu köyde çok küçük yaşta güreşe başladı. Daha 15 yaşında iken yörenin en ünlü pehlivanları arasına girdi. Askere gidene kadar karakucak güreşi yaptı.

1937 yılında Ankara'da askerde iken, Güreş Kulübü'ne girdi ve minder güreşine başladı. 1939 yılında Milli Takıma aldındı. Aynı yıl Oslo'da yapılan Avrupa Şampiyonası'nda 66 kiloda güreşti ve yaptığı dört güreşin birinde sayı ile yenildi ve ikinci oldu.

1946'da Stokholm'de yapılan Avrupa Şampiyonası'nda 73 kilo ile 6 maça çıktı ve hepsini kazanarak ilk defa Avrupa Şampiyonu unvanını kazandı. Bir yıl sonra Prag'da yapılan Avrupa Grekoromen Şampiyonası'nda yine bütün rakiplerini yendi ve 73 kilonun şampiyonu oldu.


1948 Londra Olimpiyatları'na katıldı ve burada 5 rakibini de yenerek Olimpiyat Şampiyonu oldu.
1949 yılında Türk Milli Takımı ile bir Avrupa Turnesi'ne çıktı. İtalya, İsviçre, İsveç ve Finlandiya'yı kapsayan bu turnede 79 kiloda toplam 7 güreş yaptı ve hepsini kazandı. Aynı yıl Avrupa Güreş Şampiyonası İstanbul'da düzenlendi. Yaşar Doğu, 79 kiloda güreşti ve ilk üç rakibini tuşla, finalde ise İsveçli ünlü güreşçi Groemberg'isayı ile yenerek şampiyon oldu.


Yaşar Doğu, güreş hayatı boyunca bir kez Dünya Şampiyonası'na katılma şansını yakaladı. 1951 yılında 87 kiloda mindere çıkan Yaşar Doğu kısa boylu olduğu için bu kiloda güreşmesinin güç olmasına rağmen Finlandiyalı, İranlı, Alman ve İsveçli rakiplerini yenerek, ömrünün ilk ve son Dünya Şampiyonluğu'nu kazandı. Güreşi bıraktıktan sonra Milli Takım'da antrenör oldu. 15 Aralık 1955 günü Milli Takım'la beraber İsveç'te bulunduğu sırada ağır bir kalp krizi geçirdi. Doktorların kesin dinlenme önerisine rağmen yurda döndükten sonra genç güreşçiler yetiştirmeye devam etti.


8 Ocak 1961'de Ankara'da geçirdiği ikinci kalp krizi ile vefat etti.

TARİH : 08 OCAK 2017 PAZAR
YER : CEBECİ ŞEHİTLİĞİ/ANKARA
SAAT : 11:00

PROGRAM
Mezarlığa Hareket Saat : 10.30
Yer : 19 Mayıs Spor Kompleksi Yaşar Doğu Spor Salonu Önünden
Saygı Duruşu
Kuranı Kerim Tilaveti
Yaşar Doğu'nun hayatının okunması
Protokol konuşmaları
Mezarlıktan ayrılış

TÜRKİYE GÜREŞ FEDERASYONU BAŞKANLIĞI

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.