YAŞAR DOĞU MÜZAHİR SİLLE'YE: 'EĞER ÖLÜRSEN...'

YAŞAR DOĞU Haber Girişi : 10 Haziran 2019 21:25
YAŞAR DOĞU MÜZAHİR SİLLE'YE: 'EĞER ÖLÜRSEN...'
Müzahir Sille 1960 Roma Olimpiyatları için gittiği Roma’da hastalanmış doktorlar apantist teşhisi koymuşlar ve hemen ameliyata alınması gerektiğini söylemişlerdi.

Ölürsen eğer Türk Bayrağına sarılı tabutunu ben taşıyacağım!


    Ünlü güreş yazarı Ali Gümüş Roma Olimpiyatları sırasında yaşanan destansı bir olayı anlatır;


   “Müzahir Sille 1960 Roma Olimpiyatları için gittiği Roma’da hastalanmış doktorlar apantist teşhisi koymuşlar ve hemen ameliyata alınması gerektiğini söylemişlerdi. Bunu duyan Yaşar Doğu doğruca hastaneye koşar, Hasta yatağında ameliyat sırası bekleyen Müzahir’e:


—"Müzahir yarın güreşler başlıyor. Apandist ameliyatı olursan Roma’da Olimpiyat Şampiyonluğunu kazanma şansını elinden kaçıracaksın. Böylesine bir fırsatı yaşantın boyunca bir daha yakalayamazsın. Bütün gece düşündüm. Kararımı açıklıyorum; ‘Sana ameliyat yasak!’ Ölürsen Türk Bayrağına sarılı tabutunu ben taşıyacağım”


    Bu sözü söyleyen Yaşar Doğu’ydu. Her hareketi, ağzından çıkan her sözü ölçülü her yerde kendisine saygı duyulan bir kişidir bu.


    Ameliyat masasından şampiyonluk kürsüsüne


    Müzahir Sille şöyle bir düşündü ve hemen yatakta doğruldu. Tek cümle söyledi:


— Haydi, gidelim hocam…”


    Finale gelinceye kadar yaptığı müsabakalarda 5 galibiyet elde eden ve hiç yenilmeyen Macar güreşçi İmre Polyak’a herkes ‘Şampiyon’ gözüyle bakıyordu. Ancak Polyak Müzahir Sille ile yaptığı karşılaşmada yenilginin acısını tatmış birincilik kürsüsüne çıkan Müzahir Sille olmuştu.


    Tam o sırada İstanbul Eyüp’te yalınayak bir kadın sokaklarda bağırarak koşuyordu; ‘Onu ben doğurdum… Onu ben doğurdum. O benim oğlum…’


      Müzahir Sille Roma’da hocası Yaşar Doğu’nun omuzlarındaydı. Birkaç yıldan beri hiç mağlubiyet yüzü görmeyen Polyak’ı yenerek altın madalya kazanan Sille, “Hayati tehlike var, kesinlikle ameliyat olmalısın” şeklindeki doktorlarn öğütlerini değil, “Ölürsen seni Türk Bayrağına sarıp vatana taşıyacağım. Güreşmelisin” diyen Yaşar Doğu’yu dinlemiş, bunda da hiç zararlı çıkmamıştı.


     Aradan 35 yıl geçti. Müzahir sille hala apantist ameliyatı olmadı”(Ali Gümüş, Şampiyonlar Geçiyor, S. 136, Türk Güreş Vakfı Yayınları 1994- 

Ahmet Seven Türk Güreşinin Sembolü Yaşar Doğu 1996)

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.