• İHSANBAŞKAN

Yabancı isimli tabelalar kültür emperyalizminin bir oyunudur

TARİH Haber Girişi : 29 Nisan 2015 22:47
Yabancı isimli tabelalar kültür emperyalizminin bir oyunudur
Samsun Yazarlar Derneği Başkanı Ahmet SEVEN: 'Yabancı isimli tabelalar kültür emperyalizminin bir oyunudur'
Samsun Yazarlar Derneği Başkanı Ahmet SEVEN: 'Yabancı isimli tabelalar kültür emperyalizminin bir oyunudur'

SAMSUN MÜSTEMLEKE ŞEHRİ DEĞİLDİR

Samsun Yazarlar Derneği Başkanı Ahmet SEVEN her geçen gün artan tabela kirliliğine karşı tepki göstererek uyarı ve hatırlatmalarda bulundu. 

Seven Dil ile oynamanın bir milletin genleriyle oynamak kadar tehlikeli olduğunu ifade ederek;

"Yabancı turistler Türkiye'ye geldiklerinde Türkçe isimlerden çok yabancı isimlerle karşı karşıya kalıyor, hangi ülkede olduklarını karıştıracak duruma geliyorlar. Oysa turistler ülkemize kültürümüzü, âdetlerimizi, örfümüzü, geleneklerimizi ve göreneklerimizi daha yakından tanımak için tatile geliyor.  Milli Mücadelenin başladığı bir şehir olmasına rağmen bu şehirdeki yabancı tabelaları görenler Samsunu müstemleke memleketlerden ayıramaz duruma gelmektedirler. Günlük konuştuğumuz dil her geçen gün mana ve derinliğini yitirmektedir.  Toplumumuz gün geçtikçe Türkçemizden uzaklaştırılıp yabancılaştırılmak isteniyor. Türkçemiz hor görülüyor. Bir milletin diline böylesine yabancılaşması hayra alamet değildir. Alışveriş yapan insanların yüzde sekseni alışveriş yaptığı mağazanın tabelasındaki manayı bilmemekte, yabancı isim deyip geçmektedir. Türkçe konuşan insanlara hitap etmelerine rağmen yabancı isimler koyan mağaza sahiplerinin böyle davranışlara girmelerinin sebebini anlamakta zorlanıyoruz. Hatta birçoğu Türkçe isimleri tamamen bozarak lisan katliamına sebep olmaktadırlar. Dil ile oynamak bir milletin genleriyle oynamak kadar tehlikelidir. Kültür katliamıdır. Bunu yapanlar kültür canileridir. Bu davranışlar Kültür Emperyalizminin karanlık oyunudur. Kesinlikle masum bir hareket olarak görülmemeli ve müsaade edilmemelidir. Dükkânlara Türkçe isim verilmesi için esnaflarımız ilgili kurumlar tarafından teşvik edilmelidir.  Samsunumuzun en hareketli caddelerinden birisi olan İstiklal Caddesinde dilimiz istiklalini kaybetmiş bulunmaktadır. Kültürümüzün istikbal ve istiklali dildedir. Bu utanç verici bir durumdur. Bu hususta yetkilileri acilen göreve çağırıyoruz. Şehrimizdeki yabancı isimli tabela kirliliğine karşı duyarlı olunması ve Türkçe kelimeleri bozanlara karşı caydırıcı veya ikna edici çalışmaların yapılmasını talep ediyoruz" dedi. 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.