Samsun ve Havzalılar Kapaklı'da Tiritte Buluştular

SAMSUN HABER Haber Girişi : 29 Aralık 2014 14:18
Samsun ve Havzalılar Kapaklı'da   Tiritte Buluştular
Tekirdağ'ın Kapaklı ilçesinde Samsun ve Havzalılar Kapaklı Havzalılar Sosyal Yardımlaşma, Kültür ve Dayanışma Derneği Tarafından düzenlenen Tirit Gecesinde bir araya geldiler. Özel bir düğün salonunda düzenlenen tirit gecesine bölgede yaşayan Havzalı
 Kapaklı'da  Samsun ve Havzalılar Tiritte Buluştular
Tekirdağ'ın Kapaklı ilçesinde Samsun ve Havzalılar Kapaklı Havzalılar Sosyal Yardımlaşma, Kültür ve Dayanışma Derneği Tarafından düzenlenen Tirit Gecesinde bir araya geldiler.
Özel bir düğün salonunda düzenlenen tirit gecesine bölgede yaşayan Havzalılar ve Samsunlular büyük ilgi gösterdi.
 Oldukça yoğun bir katılımla gerçekleşen geceye Kapaklı Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, Ak Parti Tekirdağ Milletvekili Özlem Yemişçi, CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, Havza Belediye Başkanı Av. Murat İkiz, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Belediye Başkan Yardımcısı Adem Sekmen, Havzalar Federasyonu (HADEF) Başkanı Fikret Bıyık, Bazı protokol üyeleri, Siyasi parti temsilcileri, işadamları, davetliler ve çok sayıda Havza ve Samsunlu katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Kapaklı Havzalılar Sosyal Yardımlaşma, Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Bayram Dağlı; "Tirit gecesi özelikle soğuk ve uzun kış gecelerinde köylerimizde toplanıp büyüklerimizin sohbetiyle soğukluğun sıcaklığa dönüştüğü zamanın nasıl geçtiğini anlamadığımız bir dostluk gecesidir. Kaz tiriti yemekten ziyade bir kültürdür. Asıl amacımız dostluk ve birlikteliği güçlendirmektir.  Kültürümüzü ayakta tutmaktır. Burada Sn. Havza Belediye Başkanımız Av. Murat İkiz'e teşekkür etmek istiyorum. Çünkü kendisi uzun uğraşlar sonucu Kaz Tiritinin patentini alarak Samsun Kaz Tiriti olarak tescil ettirmiştir." Dedi.
Kapaklı Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, "Tirit bu işin bahanesi Tirit vesilesiyle bir araya geldik. Bizlerde tiritin tadına baktık, çokta beğendik. Yapanların ellerine sağlık. Bu organizasyonu yapanlara da bizleri bir araya getirdiği için teşekkür ediyorum Kapaklı'ya küçük bir İstanbul diyebiliriz. Türkiye'nin dört bir tarafından gelen vatandaşlarımızı misafir ediyoruz. Artık onların ikinci vatanları da Kapaklı oldu. Geleneklerini, göreneklerini de Kapaklı'ya getirip Kapaklı kültürüne katkıda bulunuyorlar" dedi.
CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü kaymakam Gürbüz'ün burası küçük İstanbul sözlerini hatırlatarak konuşmasına başlarken, "Kapaklı Türkiye'nin dört bir yanından ve balkan coğrafyasından gelenlerin yaşadığı bir yer. Nereden gelmiş olursa olsun biz herkese hemşeri gözüyle bakıyoruz. Çünkü bizim için hemşeri olmak demek aynı yerde doğmak değil, Hemşeri olmak bu geceki gibi bir sofra etrafında toplanıp birlikte doymaktır. Aynı yerde bulunmak, aynı havayı solumak, aynı cenaze namazında saf tutup, aynı düğünde halaya durmaktır. Dolayısıyla güzel bir gece geçiriyoruz. Tertip edenlere teşekkür ediyoruz" açıklamasında bulundu." Dedi.
Havza Belediye Başkanı Murat İkiz ise Tirit ile ilgili bilgiler verdi, İkiz, "Tirit bahane, esas olan dostluk, kardeşlik, esas olan muhabbettir. Eskiden dedelerimiz o zaman elektrik yok ocaklar var. Odunu atarlar, Ocağa kaz asılır. Kaz asıldıktan sonra kendi kendine dönerek pişer. Dönerken yağı tepsiye düşer. Ondan sonrada yufkayı getirirler kazın yağına bandırırlar. İşte esas tirit budur. Tiridine bandım türküsü de buradan gelir. Ne et, ne pilav tirit değildir. Esas tirit olan yufkanın yağa bandırılmasıdır" dedi. Tiridi Samsun Tiridi olarak tescil ettiklerini hatırlatan ikiz, "Biz bu yola çıkarken tirit ülkenin her yerinde yapılıyordu. Ama Samsun'da Havza'da bir ayrı yapılıyordu. Bunun patentini almak için 2-3 yıl uğraştık. 5 yıl öncede TPE'den patentimizi alarak Samsun Tiridi olarak tescil ettirdik. Tirit sezonu Aralıktan itibaren 4 aydır. 4 ay tirit yenir ondan sonra kazların yumurtlama sezonu olduğu için tirit yenmez" diye konuştu.
 
11 yıldır ülke genelinde ve yurtdışında olmak üzere birçok yerde Tirit Geceleri düzenlediklerini söyleyen İkiz Havza kültürünü tanıtmak için çalışmalarında devam edeceklerini söyledi.
Havza'nın şifalı sularının önemini anlatan İkiz ulu önder Atatürk'ün "Havza Kaplıcalarının Şifalı suları olmasaydı belki kurtuluş savaşını gerçekleştiremeyecektim" sözünü hatırlatarak tüm katılımcıları Havza'nın şifalı sularını görmek için Havza'ya davet ederek konuşmasını bitirdi.
Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı ise Havzalılar Derneği'nin geçen yıl açıldığını hatırlatarak kısa sürede iyi bir mesafe kat ettiklerini söyledi. Başkan Bayram Dağlı'nın çalışmalarını takdir ettiğini söyleyen başkan Mandalı yerel yönetim olarak bu tür organizasyonların yapılması için desteğe hazır olduklarını ifade etti.
 Konuşmaların ardından katılımcılara tirit dağıtıldı. Katılımcılar yerel sanatçıların seslendirdiği bir birinden güzel türküler ile gönüllerince eğlendiler. 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.