• İHSANBAŞKAN

Samsun Platformu Şubat Ayı Toplantısında Tiridine Bandı

SAMSUN HABER Haber Girişi : 16 Şubat 2015 23:44
Samsun Platformu Şubat  Ayı Toplantısında Tiridine Bandı
Ankara'da yaşayan Samsunlu bürokratların oluşturduğu Samsun Platformu'nun Şubat ayı toplantısını tirit yemeği yiyerek gerçekleştirdi.
SAMSUN PLATFORMU TİRİT'TE BULUŞTU
Ankara'da yaşayan Samsunlu bürokratların oluşturduğu Samsun Platformu'nun Şubat ayı toplantısını tirit yemeği yiyerek gerçekleştirdi. 
2003 yılından bu zamana Ankara'da faaliyet gösteren Samsun Platformu, şubat ayı toplantısı Ankara'da düzenlendi. Toplantıya Havza, Kavak, Asarcık ve Ladik Belediye Başkanları tirit sürprizi yaptı. 
Özel bir otelde düzenlenen Samsun Platformu şubat ayı toplantısına Samsun Platformu Yürütme Kurulu Başkanı Prof.Dr. Orhan Aslan, Başkan Yardımcısı Mehmet Taşan Belediye Başkanı Murat İkiz Belediye Başkanı İbrahim Sarıcaoğlu, Ladik Belediye Başkanı Selim Özbalcı, platform üyeleri ve davetliler katıldılar. Programın açılış konuşmasını Samsun Platformu Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Taşan eceye katılan platform üyelerini ve misafirleri tanıtarak katılımcılara kaz ve kaz tiritinin tarihçesi hakkında bilgi verdi. 
PLATFORMA TİRİT SÜRPRİZİ DAMGA VURDU

Taşan, "Nasıl ki bazı illerin sıra gecesi, eyvan, kürsü başı, ocak başı, kete gecesi gibi geceleri varsa Samsun'un da kaz tiridi gecesi var. Özellikle Samsun'un güney ilçelerinde daha yaygındır. Bu gecenin diğer gecelerden farkı gecesini düzenlediği yemeğin adı kaz tiriti olmasıdır. Hemşerilerimiz her yıl kaz tiridi gecesini iple çekiyor. Samsun ilinde Kavak,Terme,Havza ve Vezirköprü ilçelerinde kaz yetiştiriciliği yoğun olarak yapılmakta ve genelde ailelerin et ihtiyacını karşılamak üzere tüketilmekte. Tirit dostluk, birlik ve bereket demek. Kaz ve tirit Samsun kültüründe ve ülkemiz kültüründe önemli bir yere sahiptir. Kazla ilgili 'Komşunun tavuğu komşuya kaz görünür', 'Kazın ayağı öyle değil' gibi deyimler de kültürümüze kazandırılmıştır. Bizler Ankara'da yaşamakta olan Samsunlular her zaman Samsun ve Samsunlu hemşerilerimiz için çalışmaktayız." dedi.

Samsun Platformu Yürütme Kurulu Başkanı Prof.Dr. Orhan Aslan da konuşmasında Platformun amacının değişik kademelerde görev yapan Samsunlu bürokratların dayanışma içerisinde Samsun'a ve Samsunlulara hizmet vermede etkin olmalarının sağlanması olduğunu ifade etti. Arslan, "Bu amaçla 12 yıldır üyelerle 140 kişilik bir aile olduk. Toplantıya kaz tiritleriyle katkı sağlayan ve katılan belediye başkanlarımıza teşekkür ederim." dedi.

Daha sonra kürsüye gelen Havza Belediye Başkanı Av. Murat İkiz ise Ankara'da Samsunlu bürokratın bir arada ve dayanışma içerisinde olmasından en çok Samsun'un fayda sağladığını belirterek, şöyle konuştu: "Özellikle bakanlıklarda ilçelerimiz ile ilgili işlemlerde bu gruptan önemli faydalar görmekteyiz. Bizlerin her işine yetişmeye çalışan bu değerli bürokratlarımıza ve platform üyelerin bu toplantınsa renk katmak adına belediye başkanı arkadaşlarımız ile birlikte bölgemizin vazgeçilmezi olan tirit ile katkıda bulunmak istedik. Platform üyelerimize bu güne kadar bizlere vermiş oldukları desteklerden ötürü teşekkür ediyorum."

Kavak
 Belediye Başkanı İbrahim Sarıcaoğlu ve Ladik Belediye Başkanı Selim Özbalcı  da birer selamlama konuşması yaptılar. Konuşmaların ardından Kültür ve Turizm bakanlığı samsun  Devlet Klasik Türk Müziği Korosu ve Kültür ve Turizm bakanlığı Devlet Türk Dünyası Müzik Topluluğu'nda görev yapan ses sanatçısı Çiğdem Gürdal seslendirdiği Türk sanat ve Türk halk müziği eserleriyle programa renk kattı.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.