ROZNAMÇE İBRAHİM EFENDİ CAMİ/MOSTAR

KÖŞE YAZILARI Haber Girişi : 29 Aralık 2019 12:09
ROZNAMÇE  İBRAHİM EFENDİ CAMİ/MOSTAR
Yapılış tarihi,1620... Dün yoldan geçerken Roznamce Camii'nin pencereleri ilgimi çekti.
Roznamçe İbrahim efendi Camii / Mostar...


Tarihçi Yazar Eldar UKA



Yapılış tarihi,1620... Dün yoldan geçerken Roznamce Camii'nin pencereleri ilgimi çekti. 


Durdum, camii duvarına yaklaştım ve nadir rastlanan bir yapı olduğunu farkettim! 


Belki bir tevafuk olabilir ama; alttaki pencere olan, erkeklerin mescid kısmının penceresine baktığımda, daha geniş ve demirliklerle muhafaza edilmiş bu pencerenin tam üstündeki daha dar ve zarif pencere, dikkatimi çekti! 


Güzel motifli parmaklıklar ile, alttaki pencereden çok daha farklı ve naifti! Bayanların namaz kıldığı yerin penceresi yani... 


Özenle yapılmış bu mağfir peceresi, çok ilgi çekici idi. Haremlik-selamlık ve dini emirlerin, şeriatin vermiş olduğu kanunlar içerisinde; bayanların kısmı daha korunaklı idi tabi. 


Fakat bu tablo beni başka bir düşünceye sevk etti aslında... Bayanların, bilhassa annelerin; erkeklerin ve oğulların üzerindeki hakkı, değeri ve bayanların kutsiyetini ifade eden bir iz gibi göründü... Tabiri caise, erkeklerin baştacı olan hanımları anlatıyordu sanki! 


Bu zahiri örnekte, böyle bir batıni boyutu müşahede ettim. Ve bu müşahedeyi de, gönlen ve fikren paylaşma hissiyatı doğdu içimde... Osmanlı Medeniyeti'nin mimarisi, camiilerindeki tarz; dinin ve ilmin nakışlarını halka açık bir şekilde ne de güzel sergiliyor! 


Bu zerafet, aşikar... Mimar bu camiiyi inşa ederken, bu zarifliği çok hoş bir biçimde katmış esere! Bu inceliği ve estetiği görüp zevk etmek için; Mostar'daki Roznamce Camiisi'ni ziyaret edip, ecdadımızın ruha inşirah veren bu özel eserini görmenizi dilerim. 


Saygılarımla... 

Tarihçi Yazar Eldar Uka.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.