OMÜ Yaratıcı Yazarlık ve Uygulama Merkezi

TARİH Haber Girişi : 22 Mart 2012 02:20
OMÜ Yaratıcı Yazarlık ve Uygulama Merkezi
Ondokuz Mayıs Ünivesitesi Yaratıcı Yazarlık ve Uygulama Merkezi düzenlenen toplantıyla basına tanıtıldı.
Ondokuz Mayıs Ünivesitesi Yaratıcı Yazarlık ve Uygulama Merkezi düzenlenen toplantıyla basına tanıtıldı.

OMÜ Konukevi’ndeki toplantıya; Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, Prof. Dr. Hasan Gümüş, Genel Sekreter Yrd. Doç. Dr. Selahattin Özyurt ve öğretim üyeleri katıldı.

Toplantıda konuşan Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, “Eskiden yazarlık çilekeşlikti. Özellikle Cumhuriyet döneminde hiçbir yazar hayattan emeğinin karşılığını alamazdı. Bu yazarlar zor hayat şartları yaşamıştır. Günümüzde yazarlık bir anlamda endüstri ile ilişki içine giriyor. Bir çeşit yazarlık endüstrisi gerçekleşiyor. Böyle bir endüstriye uzak kalamazdık.” ifadelerini kullandı. Merkezin, uluslararası üniversite olmak için önemli bir adım olduğunu belirten Akan, “Merkez, İzmir’in Seferihisar ilçesinde kurulacak. Bu merkezin burada kurulması üniversitemizin bulunduğu ilden farklı, başka bir şehirde olması da ayrıca anlamlıdır. Üniversitemizin farklı ülkelerde de kampüsünün olmasını arzuluyoruz. Bu bir başlangıçtır.” dedi.

Yaratıcı Yazarlık Merkezi Müdürü Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yavuz Demir ise şunları kaydetti:

Yüksek öğretimde son yıllarda öne çıkan yaklaşım ‘science-based üniverster’ anlayışın yerini eğitim öğretimde innovative ve creative oluşuma terk etmesidir. Üniversiteler bu bağlamda kendilerini ve işleyişlerini yeniden gözden geçirmek zorundadırlar. Hem çeşitlendirme hem de ele alış itibariyle yeni ve yaratıcı bir yaklaşımın düşünülmesi elzemdir.

Yaratıcı yazarlık ilk kez 1880’de Harvard’da okutulmaya başlanmış; olgunluğuna 1930’larda Iowa’da ulaşmıştır. Yaratıcı yazarlık dersleri edebiyat incelemesinin nihayetinde onun yaratılması ve birleştirilmesi sürecini idrak etmektir. 1960’lardan itibaren yaratıcı yazarlık profesyonel bir alan olarak ortaya çıkmış ve bilimsel profesyonelizmden kendisini kurtarmaya çalışmıştır.

OMÜ Yaratıcı Yazarlık Araştırma ve Uygulama Merkezi 18 Ocak 2012 tarihli resmi gazetede yönetmeliği yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu merkez, yurt dışı kuruluşlarla işbirliği yapma imkânından hareketle de Oxford, New York ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi’yle işbirliği içinde Seferihisar Sığacık’ta ‘The Teos International Centre for Creative Writing’ adı altında bir merkez açacaklardır.

Türkiye'de ilk kez böyle bir merkez kuruldu. Biz yenilikçiliğe yer ayıran bir üniversiteyiz. Burada tıpkı mimar, mühendis yetiştirir gibi yazar yetiştirilecek. İnsanların yaratıcı yazarlık mesleği olacak. Türkiye'de endüstriyel yazarlık işinin karşılığı yaklaşık 2 milyar dolardır. Ülkemizde bu iş usta çırak ilişkisiyle yürütülüyor. Türkiye’nin tanıtımı için, kültürler arası gelişmeye katkı koymak açısında bu merkez önemlidir.”

Demir, merkezin Seferihisar’da kurulmasının nedenini şöyle açıkladı: “Geçmişte Seferihisar ilçesinde kurulu olan Teos antik kentinde böyle bir merkez vardı. Merkez bu nedenle burada kuruldu. Eğer herhangi bir konuda bir öykünüz varsa, daha yüksek medeni bir toplum oluşturabilirsiniz. Bizim öykümüz yok, insanlarımıza öykü anlatmak zorundayız.”

Prof. Dr Yavuz Demir merkezin kuruluş amaçlarını da şu şekilde sıraladı: Sinema, tiyatro, yazılı edebiyat ürünleri ve benzerleri ile üniversite işbirliğini akademik bir bağlamda ele almak, yaratıcı yazarlık ile ilgili alan ve konularda yurt içi ve yurt dışı kuruluşlar ve araştırıcılarla amaçlar doğrultusunda işbirliği yapmak, araştırma ve araştırıcıları desteklemek, ortak araştırma çalışmalarını planlamak ve yürütmek, araştırma alanları ile bunlarla ilgili konularda çeşitli düzeylerde eğitim-öğretim amacıyla kurs, konferans, seminer, kongre, panel, sempozyum ve sergi düzenlemek veya düzenlenmesine katkıda bulunmak, lisans ve lisansüstü programlara gerekli desteği sağlamak.

Yaratıcı Yazarlık ve Uygulama Merkezi’yle ilgili hazırlanan tanıtım filminin ve ülkemizin önemli yazarlarıyla yapılmış olan kısa ropörtajlarının sunumunun ardından, Prof. Dr. Yavuz Demir basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.