Müzelerdeki ziyaret saatleri uzatıldı

TARİH Haber Girişi : 27 Nisan 2012 15:08
Müzelerdeki ziyaret saatleri uzatıldı
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü müzelerde daha çok ziyaretçi sayısına ulaşabilmesi, ziyaretçiler tarafından müzelerin daha kolay ziyaret edilebilmesi ve zaman sorunu yaşanmaması için bir dizi önlemler aldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü müzelerde daha çok ziyaretçi sayısına ulaşabilmesi, ziyaretçiler tarafından müzelerin daha kolay ziyaret edilebilmesi ve zaman sorunu yaşanmaması için bir dizi önlemler aldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün kararıyla Turizm sezonunda turist sayısındaki artış dikkate alınarak yerli ve yabancı ziyaretçilere müze ve ören yerlerindeki daha uzun süre hizmet verilebilmesi amacıyla ziyaretçi sayısı yüksek olan Bakanlığa bağlı müze ve örenyerleri 15 Nisan 2012’ ile 01 Ekim 2012 tarihleri arasında saat 19.00’a kadar ziyaretçilere açık tutulacak. Ayrıca öğle saatlerinde de ziyarete açık kalacak olan müzelerdeki bu uygulama ile daha çok ziyaretçi sayısına ulaşma hedefleniyor.

Ziyaret saatleri uzatılan müzeler arasında Samsun Arkeoloji Etnografya, Gazi Müzesi ve Bafra Müzesi de yer alıyor.

SAMSUN ARKEOLOJİ ETNOGRAFYA MÜZESİ

Samsun'da Fuar alanı içinde bulunan Arkeoloji-Etnografya Müzesi'nin inşaatına 1976 yılında başlanmış ve 19 Mayıs 1981 günü ziyarete açılmıştır. Müze orta salon ve simetrik olarak yapılmış iki yan salondan ibarettir.

Orta salonda antik Amisos kentinde ortaya çıkarılan Roma İmparatoru Alexander Severus zamanında yaptırılan ve M.S. 5. yüzyıl sonlarında Bizans Döneminde tamir edilen mozaik teşhir edilmektedir. Mozaik taban üzerinde çeşitli mitolojik sahneler simetrik olarak işlenmiştir. Aynı salonda antik Amisos kentinde ortaya çıkarılan mezar odasında Müze Müdürlüğü'nce yapılan kurtarma kazısı sonucunda ele geçirilen Amisos hazinesi sergilenmektedir. Sergilenen altın eserler arasında taç, bilezikler, kolyeler, gerdanlıklar, küpeler, düğmeler, elbise süsleri, yüzükler müzenin en göz alıcı eserleridir. Yine aynı bölümde Klasik, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait sikkeler teşhir edilmektedir.

Orta salonun sağ tarafında yer alan salonda Samsun ve çevresinde ele geçen Kalkolitik, İlk Tunç, Hitit, Helenistik, ve Roma Dönemlerine ait eserler kronolojik olarak bronz, kemik, taş ve pişmiş topraktan oluşan eserler sergilenmektedir.

Diğer yan salonda ise Samsun yöresinden müzeye gelen etnografik nitelikte eserler; bindallılar, peşkirler, cepkenler, para ve saat keseleri, el yazması Kuran'lar, süs eşyaları, silahlar, mutfak eşyaları, halı ve kilim vb. eşyalar teşhir edilmektedir.

Müze bahçesinde ise Klasik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait eserler sergilenmektedir. Bunlardan pithoslar, lahitler, steller, miltaşları, çeşitli mimarî parçalar ve kabartmalar müze ziyaretçilerinin ilgisini çeken eserler arasındadır.

GAZİ MÜZESİ

Gazi Müzesi, “Mantika Palas” olarak adlandırılan ve 1902 yılında Jean Ionnis Mantika tarafından kurulan bir oteldi. Atatürk’ün, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a geleceği haberi alınınca kapalı olan otel açıldı ve içerisi eşyalarla donatıldı. Atatürk Samsun’u bu ilk ziyaretinde bir hafta boyunca Mantika Palas’ta kaldı.

Cumhuriyetin ilanından sonra 20 Eylül 1924’te eşi Latife Hanım’la Samsun’a ikinci kez gelen Atatürk, bu kez Samsunlu Şahinzade Remzi Bey’in evine konuk oldu. Otel, 1926’da Samsun halkı tarafından Atatürk’e hediye edildi. 16 Eylül 1928’de üçüncü kez Samsun’â gelen Atatürk kendi evinde iki gece üç gündüz, dördüncü gelişi olan 28 Kasım 1930’da da dört gece beş gündüz kaldı. 1938’de Atatürk’ün vefat etmesi üzerine bina, kız kardeşlerine devredildi. 1940’ta Samsun Belediyesi tarafından müze yapılmak için istimlak edildi. Müze 1997’de, Belediye tarafından Kültür Bakanlığı’na devredildi, restorasyonun ardından 8 Kasım 1998’de ziyarete açıldı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.