• İHSANBAŞKAN

Mahmut Atalay: Güreş denilince akla Yaşar Doğu gelir

YAŞAR DOĞU Haber Girişi : 17 Aralık 2021 13:10
Mahmut Atalay: Güreş denilince akla Yaşar Doğu gelir
Yaşar Doğu’nun hocalığına doyamayan öğrencisi Mahmut Atalay, Doğu’ya duydukları sevgiyle disiplini tanıdıklarını belirtiyor. Öğrencisi, Hocasını anlatıyor;

Mahmut Atalay(d. 1934 Çorum -2004, Ankara)

     Talebesi /Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu

 

    Yaşar Doğu’nun hocalığına doyamayan öğrencisi Mahmut Atalay, Doğu’ya duydukları sevgiyle disiplini tanıdıklarını belirtiyor. Öğrencisi, Hocasını anlatıyor;

 

    Güreş denilince akla gelen isimler muhakkak ki Yaşar Doğu’nun şahsında toplanıyor. Türk Güreşine en büyük yönü veren bu büyük insan Türk güreşinin başarılı olması için hayatı pahasına da olsa güreşe verilmesi gereken hizmeti vermekten hiçbir zaman geri durmamıştır. Bizler şampiyon olabilmişsek o büyük hocamızın bize göstermiş olduğu yoldan güreşin örf ve ananelerini tatbik ederek onların direktifleriyle bugünkü başarıları elde etmişizdir. Bizden sonra gelecek kardeşlerimize de en büyük temennim şudur ki; Şampiyon olmuş ağabeylerinin ne şekilde şampiyon olduklarını çok iyi inceleyerek şampiyon olacaklarına önce kendilerini inandırmaları gerekmektedir. Bu da güreşin bazı örf ve ananelerini tatbik etmekle mümkündür. (TRT Söyleşi)    

      Emeklerini anlatmakla bitiremem

     “Yaşar Doğu benim 2 yıl hocalığımı yaptı. Valla ben onun hocalığına doyamadım. Bizim her şeyimizle ilgilenirdi. Yatış ve kalkış saatlerimiz büyük önem taşırdı. Saat 22.00’da yatar, erkenden kalkardık. Yatmadan önce bize kendi elleriyle ballı süt hazırlar ve yine bize kendisi içirirdi. Akşamları susadık diyelim nereden bulur buluşturur bilmiyorum ama bize portakal soyar getirirdi. Yani Yaşar Hocanın bize harcadığı emekleri anlatmakla bitiremem. Biz de güreşi bırakıp antrenörlük yapmaya başladığımızda her zaman onu örnek alıp izinden gitmeye çalıştık. Ona layık olmak için elimizden geleni yaptık. 

    O’nun Lügatinde ‘Yenilmek’ diye bir kelime yoktu

    Yaşar Hocanın yenilgiye hiç bir zaman tahammülü olmadı. Ne kendisinin ne de çalıştırdığı sporcuların yenilmesini hazmedemezdi. Zaten başarısızlık ve yenilmek sözcüğü onun lügatinde hiç bir zaman yer almadı. Tanıdığım kadarıyla çok mükemmeliyetçi bir insandı.

     Türk Güreşine atalık yaptı

     Türk güreşi için gerçekten çok çalıştı. Gerek aktif spor hayatı döneminde gerekse sonrasında. Yaşar Doğu için Türk Güreşine ata’lık yaptı desek yanlış olmaz. Pek çok insanın elinden tutup şampiyon olmalarını sağladı. Çalışmalarından hiç taviz vermezdi. Sürekli disiplin içinde hareket eder ve en çok antrenmanları aksatmamıza kızardı.

     Kamplarda hepimizi yatırır öyle yatardı

     Biz yalnızca antrenman salonunda değil, Yaşar Hoca’dan çekindiğimiz için özel yaşantımızda bile hareketlerimize dikkat ederdik. Hatta hiç unutmuyorum, durakta beklerken bile düzgün durmaya özen gösterirdik. Çünkü Yaşar Hoca’nın her an nereden çıkacağı belli olmazdı ve bizler onda kötü bir izlenim bırakmak istemezdik. Kendisini sevdiğimiz ölçüde büyük saygı da duyardık.

 

     Kamp dönemlerinde gece yarılarına kadar yatmazdı. Saat 2’lere, 3’lere kadar oturur ve bizlerin uyuduğundan emin olmak isterdi. Hepimizin ışıklarının sönmesini bekler, sonrasında da tek tek odalarımızı kontrol edip kaçanların peşine düşerdi. Kendisini çok sever, saygı duyar bir o kadar da korkardık ama başımız sıkıştığında gittiğimiz tek insanda oydu. 

    Bizim güreş dışındaki bir sporla ilgilenmemizi pek istemezdi.  Bazen arkadaşlar, aramızda futbol ya da basketbol oynadığımız dönemler olurdu. Biz bundan büyük zevk alırdık ama Yaşar Hoca çok kızardı. Sakatlanacağız diye korkar ve oynamamıza engel olurdu. Çünkü biz oynarken itişip kakışır hiç kural tanımazdık. 

 

    Mahmut Atalay (1934-2004)

    1934 yılında Çorum'un Çorak Köyünde dünyaya geldi. Ailesi, 1864'ten sonra Kafkasya'dan göç eden ailelerdendi. 1952 yılında profesyonel spora yağlı güreş yaparak başladı fakat daha sonra güreş sporunu yapmaya başladı. 1959 yılında Türkiye şampiyonu olmasının ardından Millî Takıma seçildi ve Türkiye'nin ünlü güreşçilerinden Yaşar DoğuCelal AtikAdil CandemirHalit Balamir ve Nasuh Akar'dan eğitim aldı. 15 defa Türkiye şampiyonu oldu. Dünya ve Olimpiyat şampiyonalarının da yer aldığı birçok şampiyonada başarılı oldu. 1968 yılında FILA tarafından Dünyanın En Teknik Güreşçisi ödülünü kazandı. Göğüs çaprazı, koltuk altı, dönerek ayaklara dalma gibi kendine has teknikler geliştirdi. 150 kez millî takıma seçildikten sonra 1968 yılında güreş kariyerine nokta koydu ve ardından 16 yıl boyunca millî takımda antrenörlük yaptı.

4 Aralık 2004 tarihinde Ankara'da kalp krizi nedeniyle ölen Atalay, evli, üç çocuk babasıydı ve bir de torunu vardır.


Kaynak: Ahmet Seven -Türk Güreşinin Sembolü Yaşar Doğu kitabı

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.