• İHSANBAŞKAN

İnternetten sakın ilaç almayın

SAĞLIK Haber Girişi : 15 Şubat 2016 22:41
İnternetten sakın ilaç almayın
Sağlık Bakanlığı da kamu spotları, afişler ve kamuoyu açıklamaları hazırlayarak halkı bu konuda uyarma çağrısında bulundu.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, sahte ve yasadışı ilaç sektörünün en çok kullandığı yolun internet satışı olduğunu belirterek, internetten satılan ilaçlara karşı vatandaşı uyardı.

Saydan, Sağlık Bakanlığı'na da kamu spotları, afişler ve kamuoyu açıklamaları hazırlayarak halkı bu konuda uyarma çağrısında bulundu. 
TEİS'ten yapılan yazılı açıklamada, internetten alınan ilaçların sahte olmasının kaçınılmaz olduğu, bu yüzden ilacın sadece eczaneden eczacıya danışılarak alınması gerektiğine dikkat çekildi. TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan imzasıyla yapılan açıklamada, Dünya Sağlık Örgütüne göre; 430 milyon dolar olarak tahmin edilen sahte ve yasadışı ilaç sektörünün en çok kullandığı yolun internet satışı olduğu belirtilerek, "İnternetten aldığınız ilaçların sahte olması kaçınılmazdır. TEİS olarak vatandaşlarımızı bir kez daha uyarmak istiyoruz. İnternetten cazip reklamlarla satılmak istenen, bitkiseldir zarar vermez diye lanse edilen, hatta bunlara meyve, sebze ismi koyarak hergün yediğiniz ürünlere benzetilmeye çalışılan ilaçlara asla rağbet etmeyiniz ve kesinlikle kullanmayınız" denildi. 

Açıklamada, internetten alınan ilaçların sahte, kontrolsüz, denetimi olmayan ve çoğunlukla Sağlık Bakanlığı ruhsatı bulunmayan ilaçlar olduğu belirtilerek, "Eğer bizim eczanelerimizde bulunan ilaçları internet yoluyla daha ucuza reçetesiz temin edebiliyorsanız bunlar da sahte ilaçlardır. Bu ilaçları temin edip, kullanırsanız ya etkisi olmaz ya da sizlerin bazen ancak yıllar sonra fark edebileceğiniz telafisi mümkün olmayan zararlarıyla karşılaşabilirsiniz" uyarısında bulunuldu. İnternetten alınan ilaçların kullanılan başka ilaçlarla etkileşime girebileceğinin belirtildiği açıklamada, "Sahte ilaçlar bunların etkisini azaltıcı/yükseltici etki yapabildiği gibi sizin sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Sizi etkileyen reklamlara inanarak, internetten ilaç almayınız, bunlar hiçbir şeyin takviyesi olamaz. Sadece doktorunuzun, eczacınızın tavsiye ettiği ilaçlara itibar edin. Zira; eczanelerde asla sahte ilaç bulunmaz" ifadelerine yer verildi. 

Sağlık Bakanlığı'nı da internetten ilaç satışının önlenmesi için göreve çağıran Saydan, açıklamasında şunları belirtti: 

"İnternetten satılan ilaçlar için devlet tedbirler almaya çalışıyor, ama en önemlisi vatandaşlarımızın bilinçli olması ve asla internetten ilaç satın alıp kullanmamasıdır. Bu yüzden Bakanlığımızın bu gibi satış yapanlara karşı yasal yaptırımları da arttırarak, vatandaşlarımızın internet üzerinden satılan ilaçlara karşı "kamu spotu", "afişler" ve kamuoyu açıklamaları hazırlayarak uyarmasını, ilaçların sadece bunun bilimsel eğitimini yapmış eczacılardan alınacağını vatandaşlarımıza hatırlatmasını istiyoruz. Çünkü bu gibi sahte ilaçlarla sağlığını kaybeden vatandaşlarımızın iyileşmesi için yapılacak tedavi giderleri sağlığa ayrılan bütçeyi hızla tüketecektir."

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.