İlçe Toplu Ulaşım Transfer Merkezi

  • İHSANBAŞKAN

İlçe Toplu Ulaşım Transfer Merkezi


2009 yılından itibaren Samsunun ilçelerinden gelen yolcu minibüslerinin şehir merkezine sokulmayışının üzerinden 12 Yıl geçti.


O günlerin en canlı tanıklarından birisi de benim.


Kanal S Televizyonunda canlı program yayını yaptığım yıllardı.


İlçe Minibüsleri Kooperatif veya dernekleri temsilcileri ve şoförler sürekli gelir dertlerini anlatmak için program konuğu olmak isterlerdi.


Elimden geldiğince yer vermeye de çalıştım.


Bunların başında Kavak Minibüsçüler Kooperatif başkanı rahmetli Mehmet Kırış geliyordu.


Hemşeri olmamız sebebiyle beni kendine daha yakın hissediyor ve programda derdini anlatma imkânı buluyordu.


İlçelerden kimleri konuk olarak ağırlamadım ki…


Gelenler ekranda gözyaşı döküyorlardı.


Hangi kapıları aşındırsalar, hangi eylemleri yapsalar da bir fayda vermedi.


İcraatın başındakiler bildiğini okudu.


Aradan çok vakit geçmedi bu işlerden hayli yorgun düşen Mehmet Kırış kalp krizinden vefat etti.


Daha sonra etkileri de kalmadı.


Bu arada ben de gazetede konuyla ilgili olarak birkaç köşe yazısı yazmıştım.


İş bununla bitmedi.


Köylerinden şehre gelmek isteyen yaşlı insanlar bir anda kesiliverdi.


Dede ile torun birbirine hasret kaldı.


Eskiden ellerinde yumurta sepeti ve yoğur bidonu ile şehre çoluk çocuğunu görmeye gelenlere hasret kaldık.


Bu ayrılığı kendilerine yaşatanlara beddua ettiklerine bizzat şehit oldum.


Vaktin yöneticileri ne düşündüler nasıl bir yol haritası izlemeyi uygun buldular üzerinde duracak değilim fakat benim dikkatimi çeken asıl husus otogardan şehre iki üç araç değiştirerek gelinmesi ve bunun büyük bir işkenceye dönüşmesiydi.


Bu da Samsuna gelecek olanlara daha ilk adımlarını atar atmaz çile çektirmiş oluyordu.


Üstelik bu insanlar maddi yönden kıt imkânlara sahiplerdi.


Samsuna gelecek parayı zor bulanların üç araç değiştirerek yakınlarına ulaşmak zorunda kaldıklarını düşünebiliyor musunuz?


Özel araçları olanların bu olaydan etkilenmesi mümkün değildi.


Samsun Büyük Şehir Belediye Başkanı Sn. Mustafa Demir ilçe minibüslerinin şehir merkezini giriş çıkış yapıp garajlarını merkeze taşıması büyük bir gelişmedir.


İlçelerden gelecek veya ilçelerine gidecek vatandaşların duasını da alacaktır.


Bir hasretin daha sona ereceğinden kuşkum yoktur.


İnsanoğlu geçmişi çabuk unutuyor.


İşte bu açıdan yazının sonuna MİLLİYET’in 05.10.2009 Tarihli haberini eklemeyi uygun gördüm.


İlçe Toplu Ulaşım Transfer Merkezi uygulamasını hayata geçireceği için Samsun Büyük Şehir Belediye Başkanı Sn. Mustafa Demir’i tebrik ediyorum.


En güzel icraatlarından birisi olarak tarihe geçecektir.

………………………….

BU OLAYLAR UNUTULMADI ŞİMDİ MİLLİYET 05.10.2009 TARİHLİ  HABERE BİR GÖZ ATALIM


Samsun'da Büyükşehir Belediyesi tarafından ilçelerden gelen yolcu otobüsleri ve minibüslerin şehir merkezine sokulmaması kararına tepki gösteren şoförler, Ordu- Samsun ve Sinop- Samsun karayolunu trafiğe kapatarak oturma eylemi yaptı. Polis, dağılmamakta direnen eylemcilere biber gazı sıktı. Polise taş atan eylemcilerden çok sayıda kişi gözaltına alındı. Binlerce araçlık konvoylar oluştu. Eylemi sonlandırmak için kent yöneticileri çaresiz kaldı. Acil hastalar ambulans helikopterle taşındı. Yüzlerce kişi işlerine yürüyerek gitti. Minibüs şoförleri sorunlarına çözüm bulunacağı vaadiyle yarın saat 10.00'a kadar eylemlerine ara verdiler. Minibüsçüler, eğer sorunlarına çözüm bulunmazsa, eylemlerine devam edeceklerini de bildirdiler


Samsun Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) kararı doğrultusunda bu sabahtan itibaren, ilçelerden gelen toplu taşıma araçları kent merkezine alınmadan, çevre yolu üzerinden Yusuf Ziya Yılmaz Şehirlerarası Otogarı'nda yolcu indirme ve bindirme yapması kararına otobüs ve minibüs şoförleri büyük tepki gösterdi. Geçen 28 Eylül'de Büyükşehir Belediye Başkanı AK Parti'li Yusuf Ziya Yılmaz başkanlığında toplanan UKOME'nin aldığı bu karar, minibüs ve otobüs şoförlerinin yansıra ailelerini de sokağa döktü.


Saat 09.00'dan itibaren, Ordu- Samsun karayolunun Belediye Evleri Kavşağı ile Sinop- Samsun karayolunun Karayolları Kavşağı üzerinde araçlarını park ederek oturma eylemi yapan yaklaşık 500 kişi, Başkan Yusuf Ziya Yılmaz'ı istifaya çağırdı. Kadınlı, erkekli kalabalıktakiler karayoluna oturarak, 'Ekmeğimizle oynamayın' diye bağırdı.


POLİSLE ŞOFÖRLER KAPIŞTI


Polis ve çevik kuvvet ekipleri çevrede geniş güvenlik önlemi aldı. Yolun trafiğe kapanmasıyla kilometrelerce uzunluğunda araç konvoyları oluştu. Binlerce araç yolda sıkışıp kaldı. Belediye Evleri Kavşağı'ndaki eylemde gerginliğin artması üzerine İl Emniyet Müdürü Muzaffer Erkan da bölgeye gelerek şoförlerle konuşarak ikna etmeye çalıştı. Ancak yolu trafiğe açmaya yanaşmayan şoförlere, İl Müdürü Erkan'ın talimatı üzerine Çevik Kuvvet ekipleri biber gazı kullanarak müdahale etti. Çok sayıda kişi biber gazından etkilendi. Bunun üzerine birçok eylemci de polise taş atarak müdahaleyi engellemeye çalıştı. Onlarca kişi gözaltına alındı. Biber gazından etkilenenler yüzlerini limonla yıkamaya çalıştı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.