HIRVATİSTAN'DA TÜRK EVİ/RİJEKA

KÖŞE YAZILARI Haber Girişi : 05 Ocak 2020 20:46
HIRVATİSTAN'DA TÜRK EVİ/RİJEKA
Hirvatistan`da yok denecek kadar az, Osmanlı konağı ya da evi bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de günümüze kadar gelebilmiş ve iyi korunabilmiş olan Rijeka`da ki evdir. Bu tarz evler ve konaklar XIX. YY`da yapılmıştır.
">

Hırvatistanda Türk evi/ 
Rijeka. 


Araştırmacı -Tarihçi Eldar Uka.


Hirvatistan`da yok denecek kadar az, Osmanlı konağı ya da evi bulunmaktadır. 

Bunlardan bir tanesi de günümüze kadar gelebilmiş ve iyi korunabilmiş olan Rijeka`da ki evdir. Bu tarz evler ve konaklar XIX. YY`da yapılmıştır. 

  Evlerin mimari tarzı Boşnak evlerinden esintiler taşımaktadır. Rijeka`da ki evde ise restorasyon sonrası Endülüs mimari tarzı görülebilmektedir. 

Konağın çatı ve pencereleri arasında arapça yazılar ve çiçek motifleriyle işlenmiş peyzajlar bulunmaktadır. Bunun yanı sıra geometrik desenler ve yine arapça rakamlarda yazılmıştır. Konağın sahibi Nikholai beydir. 1855 - 1933 yılları arasında yaşamıştır. 

Uzun süre Osmanlı diplomatı olarak İspanya`da görev yapmıştır. 

Hayatının son dönemlerinde ise Rijeka kasabasına dönmüş ve 1898 yılından itibaren burada elçilik görevinde bulunmuştur.

1898`da Rijeka`nın en zengin kadın olan Antonija Bartolich Galletich le evlenmiştir. Antonija konağın restorasyonu için ciddi manada para harcamıştır. 

Son restorasyonu esnasında Endelüs ve Arap mimarisinden etkilenilmiş ve tarz eserler ile can alısı insan motifleri eklenmişir. 

İnsan motiflerinin islami mimari tarzında yeri olmamasına rağmen yöresel kültürün bir parçası olarak Rijeka şairlerini sembol etmesi için eklenmiştir. 

Bu sayede bu konak günümüze kadar Rijeka`da muhafaza edilmiştir. 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.