GÜRÜLTÜ YAPAN MOTOSİKLETLERE ÖNLEM ALINSIN

ŞİKAYET VAR Haber Girişi : 02 Eylül 2014 19:46
GÜRÜLTÜ YAPAN MOTOSİKLETLERE ÖNLEM ALINSIN
Gürültü ve ses kirliliği yapan motosikletlere ülkemizin birçok şehir ve kasabasında gerekli önlem alınmaya devam ediyor.
Gürültü ve ses kirliliği yapan motosikletlere ülkemizin birçok şehir ve kasabasında gerekli önlem alınmaya devam ediyor. Vatandaşlar Samsun'da da önlem alınmasını istiyor. Özellikle mahalle aralarında rastlanan motosiklet gürültüsü mahalle sakinlerine bu kadarı da olmaz yeter artık dedirtti. 
Konuyla ilgili olarak Samsun Emniyet Müdürlüğü'nün gerekli çalışmaları  yaparak çözüm bulacağından kuşku duymadıklarını belirten vatandaşlar bir an evvel harekete geçilmesini istediler. 

Gürültü kirliliğine neden olarak çevreyi rahatsız eden motosikletler, vatandaşlardan büyük tepki topluyor. Vatandaşlar, motosikleti bilinçsiz ve aşırı hızlı kullanan gençlerin yanı sıra, motosikletin egzozunu açtırarak gürültü kirliliğine neden olan sürücülerden şikayetçi.

Yaz aylarının kabusları arasında yer alan egzozu açık ve tescilsiz mobilet ve motosikletler halk arasında rahatsızlığa neden oluyor. Egzozlarını açarak ya da aparat takarak kulakları tırmalayan sesler çıkaran motosikletlerden, vatandaşlar bir hayli dertli.

Konu hakkında şikayetlerini belirten vatandaşlar, "Bu sene bir de gürültülü motosikletler moda oldu. Ne yaptırıyorlar, ne taktırıyorlarsa bu motosikletlerin çıkardığı ses sinirlerimizi oynatıyor. Bu gençler bunu yapmaktan ne anlıyor, ne zevk alıyor. Oruç mübarek günde zaten herkes tahammülsüz. Bir de böyle şeyler olunca hem huzursuz oluyoruz hem sinirlerimiz yıpranıyor. Hele bir de aynı yoldan defalarca geçince hiç çekilmez oluyor" şeklinde rahatsızlıklarını dile getirdiler.

FETHİYE'DEKİ UYGULAMA DİKKAT ÇEKTİ  

FETHİYE polisi, modifiye yapılarak gürültülü olarak çalışması sağlanan motosikletlere izin vermiyor. İlçede yaşayanlar ve turistlerden gelen şikayetler doğrultusunda harekete geçen ekipler, motor satıcıları ve tamircilerle bir araya gelerek konu hakkında hassasiyet istedi.

Motosikletlerle ilgili 155 Polis İmdat hattına gelen ihbarları değerlendirenFethiye Emniyet Müdürlüğü, önümüzdeki turizm sezonu öncesinde sıkı çalışma başlattı. Özellikle ilçede tatil yapan turistlerden gelen egzoza açık motosikletlerle ilgili şikayetleri dikkate alan ekipler, bir yandan denetimleri sıklaştırırken bir yandan da sorunun kaynağına iniyor.

Gürültü kirliliği yapan motosikletlerin yerli ve yabancı turistlerle halkı rahatsız etmemesi için Fethiye İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından motosiklet tamircileri ve satıcıları ile bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya katılanlara biri nizami, diğeri egzozu açılmış iki motosikletle gösteri yapıldı. Gösteri sonrasında motorların çevreye yaydığı gürültü oranları katılımcılara anlatıldı.

Fethiye İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı Zeki Taşkıran, motosikletlerle ilgili kendilerine gelen şikayetleri katılımcılara okudu. Daha sonra yapılması gerekenleri sıralayan Taşkıran, denetim yaptıklarını fakat asıl sorunun bu motosikletlerin satışı ve modifiyesi sırasında yaşandığını aktardı. Satıcıların, satışta tamircilerden gelen modifiye tekliflerinde, konuya hassasiyetle yaklaşmasını isteyen Zeki Taşkıran, "Turizm bölgemizde motosiklet ve araçların modifiye değişikliği yapılarak gürültü kirliliğini önlemek istiyoruz. Motosikleti gayri nizami hale sokturan, bu işi yapan herkesi buradan uyarıp, motosikletin nizami olarak kullanılmasını sağlatmak amacındayız. Eminim bu gürültüden sizler de rahatsız oluyorsunuz. Bunu önlemek için siz satış ve modifiye sırasında, bizler de trafikte gerekli önlemleri alırsak bu sorunu çözeriz." dedi.

Trafik Cezaları Kanunu'nun 30/b maddesi uyarınca 72 TL ile 115 TL arasında para cezası uygulanıyor. Bu maddenin içeriğinde ise şu ifadeler yer alıyor: "Diğer eksiklik ve bozuklukları bulunan araçlarla, görüşü engelleyecek veya bir kaza halinde içindekiler için tehlikeli olabilecek süs, aksesuar, eşya ve çıkıntıları olan araçları kullanmak, karayolunu kullananlar için tehlikeli şekilde olan veya görüşü engelleyecek ve çevredekileri rahatsız edecek derecede duman veya gürültü çıkaran araçları kullanmak."

Ayrıca, Trafik Cezaları Kanunu'nun 73'üncü maddesi de benzer şekilde açık egzozlara cezai işlem gerektiriyor. Bunun da parasal karşılığı 72 TL.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.