Genel Seçim Sonuçları Dış Basında böyle yankı buldu

SİYASET Haber Girişi : 08 Haziran 2015 21:05
Genel Seçim Sonuçları Dış Basında böyle yankı buldu
Dış basında milletvekili seçimleri yankı buldu Dış basın Türkiye'deki seçim sonuçlarını böyle duyuruyor
 
Dış basında milletvekili seçimleri yankı buldu
Dış basın Türkiye'deki seçim sonuçlarını böyle duyuruyor

AFP

Televizyon kanallarına göre, iktidar partisi önde gidiyor ancak parlamentoda çoğunluğu kaybediyor. HDP, yüzde 10 barajını geçiyor. Oyların sayılan yüzde 75'ine dayanan hesaplara göre, bu da AKP'nin iktidara geldiği 2002'den bu yana ilk kez koalisyon kurmak zorunda kalacağı anlamına geliyor.

ASSOCIATED PRESS

Türkiye'deki parlamento seçimlerinin ilk sonuçlarına göre; seçmen, iktidar partisinin anayasayı değiştirmesini istemiyor. İlk sonuçlar, Türkiye'nin iktidar partisinin Meclis'teki çoğunluğunu kaybedeceğini gösteriyor.

REUTERS

Oyların yüzde 63'ü sayıldı. AKP yüzde 43,6 destek almış görünüyor. Ancak sonuçlar büyük ölçüde değişebilir. Zira büyük kentlerindeki sayım henüz tamamlanmadı.

The Guaridan

Yapılan seçimlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın partisi AKP bir önceki seçimlerde yüzde 49 olan oyunu yüzde 42.4'e indi. Uzun yıllardan sonra ilk defa iktidar partisi hükümet kuracak çoğunluğu bulamıyor.

BBC

İlk tahminler, Türkiye'nin iktidar partisi Ak Parti'nin Meclis'teki çoğunluğunu kaybetme yolunda olduğunu gösteriyor. Kürt yanlısı HDP, yüzde 10 barajını geçerek ilk kez Meclis'te sandalye sahibi olacak. Oyların yüzde 90'ı sayıldı. Türk televizyonlarına göre; AKP oyların yüzde 42'sini alıyor. Teyit edildiği taktirde sonuçlar, AKP'nin 13 yıllık tek parti iktidarına son verecek ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yetkilerini artırma planlarını altüst edecek.

Alman televizyonu ZDF

İlk tahminlere göre; AK Parti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, muhalefet partileriyle koalisyon yapmak zorunda. Erdoğan'ın başkanlık sistemi zor durumda.

Wall Street Journal

Türkiye'nin kaderini belirleyecek seçim sonuçlarının açıklanmaya başlamasının ardından, Amerika'da yayınlanan Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Ak Parti'nin 2015 seçimlerinde hezimete uğradığı değerlendirmesini yaptı.

İlk gelen sonuçların, AKP'nin, 2002'den bu yana sürdürdüğü tek parti iktidarını yitireceği yönünde olduğunu belirten WSJ, AKP'nin muhalefet partilerinden çok oy almasına karşın, tek parti iktidarını yitirip, koalisyona gitmekle yüz yüze kalabileceği yorumunda bulundu.

The New York Times

ABD'de yayınlanan The New York Times (NYT) gazetesi, 2015 seçimlerinin ilk sonuçlarını, "AKP tek parti iktidarını yitirdi" diyerek duyurdu.

Seçimlerin Erdoğan ve AKP için açık bir yenilgi olduğunu vurgulayan NYT, Erdoğan'ın 'Başbakanlıktan, Cumhurbaşkanlığına geçerek artırdığı gücünün bu seçimlerle karaya oturduğu' değerlendirmesini yaptı.

 BILD
Türkiye'de yapılan 25. dönem milletvekilliği seçim sonuçlarını ilk verilere göre Alman basını "HDP meclise girdi, AKP tek başına iktidarı kaybetti" şeklinde verdi. Gazetelerin internet sayfalarında yer alan ilk seçim haberleri şöyle:

Die Welt

"Türkiye seçimini yaptı. İktidar partisi AKP çoğunluğu kaybetti. Kürt yanlısı parti HDP parlamentoya girmeyi başardı.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ):
"Türkiye'deki parlamento seçimlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın partisi AKP, tek başına iktidarı kaybetti. Oyların yüzde 80'ine bakıldığında, Erdoğan'ın Anayasa değişikliği tehlikede." Süddeutsche Zeitung: "AKP çoğunluğu kaybetti" "Seçimlerin Türkiye Cumhurbaşkanı için zaferle sonuçlanması umuluyordu. İlk sonuçlara bakıldığında, sadece anayasayı değiştirecek çoğunluk değil, tek başına iktidar da zor görünüyor."

Die Zeit

"Kürt partisi HDP parlamentoya girdiği için, AKP'nin tek başına iktidarı zor görünüyor." HDP'nin barajı geçmesi, AKP'nin planlarını değiştirdi. Bunların başında başkanlık sistemi geliyor. 

Telegraph

Erdoğan'ın daha fazla güç hayali iktidardaki partinin 10 yıldan fazla bir süredir ilk defa en kötü sonucu almasıyla yıkıldı. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez Kürtleri destekleyen bir parti, meclise girmeyi başardı.

Financial Times

AK Parti 13 yıllık iktidarından sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hayret verici bir darbeyle parlamentoda çoğunluğu kaybediyor. Tek parti iktidarının sonuyla Erdoğan'ın gücünü artırmak için anayasa değişikliği için yaptığı mücadelenin sonu gelmiş oldu.

Türkiye'deki genel seçim sonuçları İtalyan basınında gündemin ilk sırasında yer alırken, ilk yorumlar şöyle oldu:

ANSA

13 yıldır kesintisiz iktidarda olan 'Sultan' Recep Tayyip Erdoğan'ın İslami partisi, yüzde 10'luk ölümcül seçim barajını aşarak, 2014 yılında kurulan partisi HDP'yi meclise taşıyan 'Kürt Obama' Selahattin Demirtaş üzerinde 'çılgın bir bahis' oynayınca meclisteki mutlak çoğunluğunu yitirdi.

Kürt Podemos'un (İspanya siyasetinde taşları yerinden oynatan sol görüşlü parti) zaferi, Diyarbakır'da binlerce kişinin sokaklarda dans edip, şarkılar söylemesiyle kutlandı. Bu, 2002'den beri ülkeye hakim olan adama bir şamar oldu. Anayasa partiler üstü olmasını gerektirirken O (Erdoğan), AKP'yi vuran bir kampanya yürüttü ve tam yetkilerle 'süper başkan' olmak için Meclis'te 330 sandalye istediğini söyledi. Seçimlerden önce bir analist, 'Bu seçimler, diktatörlükten önce son çıkış' uyarısı yapmıştı.

LA STAMPA

Tarihi bir sonuçla Kürtler Meclis'e girdi, ama Türk seçimleri burada bitmeyecek. Sandıkların cevabı net: ılımlı İslam liderinin gücü azalsa da, Türkiye muhafazakar bir ülke olduğunu bir kez daha gösterdi. MHP, müthiş bir performans ortaya koydu ve Kürtleri Anayasa'nın dışında tutmak için şimdi Cumhurbaşkanı'nın başkanlık sistemi planına bir omuz verebilir.


CORRİERE DELLA SERA

53,7 milyonun seçimi, 'sultan' Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'yi, çoğuna göre otoriter olacak bir başkanlık sistemine dönüştürme hayalini sekteye uğrattı. Bunu bloke eden, inanılmaz bir şekilde yüzde 10 barajını aşmayı başaran Kürt parti HDP'nin lideri Selahattin Demirtaş oldu. İslami çizgideki parti (AKP), 2002'den beri ilk kez tek başına iktidar olamıyor. Seçime katılım oranı yüzde 85 ile çok yüksek oldu. Kürtlerin dışında Devlet Bahçeli'nin milliyetçi partisi de çok iyi bir sonuç elde etti. MHP, AKP ile koalisyon yapabilir. Bu öyle bir başarı ki Kürtleri köşeye sıkıştırabilir.

LA REPUBBLİCA

Cumhurbaşkanı'nın partisi, erken seçime gitmeyi ihtimal dışı tutmuyor. Seçimler, başkanlık sistemini getirmeyi isteyen Cumhurbaşkanı için bir referandum niteliğindeydi. Erdoğan'ın AKP'si mutlak çoğunluğu kaybetti. Böylece, Türk siyasetinin rakipsiz liderinin başkanlık sistemini hayata geçirme fikri yok oldu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.