GENÇ OLMAK ZOR BU ZAMANDA

  • İHSANBAŞKAN

GENÇ OLMAK ZOR BU ZAMANDA

 

              Genç olmak zor bu zamanda değil mi? Pandemi nedeniyle 20 yaş altındakiler sokağa çıkmaz. Okullar dersler ve birde şu sınav var tarihi bir ileri bir geri alınan. Tabi şaşıran ve duruma öfkelen veli ve en çokta sınav öğrencisi.

 

             Velinin öfkesi, daha çok öfkelenen oflayan, puflayan çocuğuna gibi. Sanki kendisi sınava girseydi  çok metanetle karşılardı? Tabi ki metanetle durumu hemen kabul etmezdi.  O zaman bir düşünelim bakalım. Öğrencinin ister çok çalışanı olsun, ister hiç çalışmayanı tarihin böyle değişmesine tepki vermesi normal. Çünkü kendine göre bir plan yapmıştır. Bir tarihe kadar konulara, o tarihten sonrada denemelere ağırlık vermek gibi bir planı vardır. Öncelikle bunu kabul edelim. Veli olarak, elektrik teli gibi gerilen çocuğu önce dinlemek gerekir. Bu ona hak vermek için değil. Sadece gerginliğinin sebebini anlatsın dışa vursun diye. Öğrenci konuştukça kendi sesini duysun diye. Böylece bir belki iki günlük konuşmadan sonra sıra size gelecek. O da bu arada durumu kabullenmeye başlayacak. O iki gün geçtiğine göre zaten sıra sizde demektir.

 

           Çocuğun ilk anlaması gereken, sizin onun duygularını paylaştığınızdır. Bunu bilmesi onu bir nebze olsa da rahatlatacaktır. Pandemi ile ilgili iyi bir  gelişme olduğu için sınav tarihinin tekrar öne çekildiği ve tabi ki sınav stresinin biran önce biteceği gerçeğinin ne kadar güzel olduğunu da unutmamak lazım. Bir başka güzel taraf ise, çok sıcak ay olan temmuz boyunca ders çalışmak zorunda olmayacakları. Tabi asıl bombayı en sona saklamak gerek. Bu süreçte çok kişi bu maratondan çekildi. Bu da şu demektir, artık başarı için yol açıldı, gayret eden maratonu bitireceğim diyen başaracaktır.

 

            Velilerin göz ardı etmemesi gereken diğer konuya da değinelim. Çalışmayan ya da yeterli çalışmadığını düşünen belki de sınavı seneye bırakan öğrenci bu durumları bahane olarak kullanacaktır. Yani kendilerine savunma mekanizması geliştirmişlerdir. Bu gençler için sinek vızıltısı bile ders çalışma ve sınav  motivasyonun düşmesi için bahanedir. Oysa henüz geç değilken toparlanıp var güçleriyle sınava asılsalar başarabilirler. Tarihi günleri yaşadığımız bu süreçte hedefi olan, o hedefe kilitlenen öğrenciye tarih değişikliği, pandemi süreci, dışarı çıkmamak bir iki gün canını sıksa da o yoluna devam edip başaracaktır.

 

         Görüldüğü üzere her olayda olduğu gibi bu konuda da artılar eksiler var. Hepimizin sorumlukları var. Bir de etki alanlarımız var. Anne babaların sorumluluğu öğrencinin çalışmasına ortam hazırlamaksa, çocuğun sorumluluğu derslerine ve sınava eksiksiz olarak çalışmaktır. Hepimizin bir de etki alanları var. Virüse karşı tedbirimizi alırız, ailemizi de korumaya çalışırız, gerekli uyarıları yaparız. Çünkü ailemiz ve birkaç arkadaşımız etki alanımızdadır. Fakat sınav tarihi, ne anne babanın ne öğrencinin etki alanında değildir. Dolayısıyla, sınav tarihi  öyle olsun, böyle olmalı gibi konuşmaların hiçbir faydası yoktur. Bu konuyu evde gündem de tutmakta sadece ve sadece öğrencinin sınavdan kopmasına neden olur.

 

             Bunların farkında olan, tüm anne babalara, öğrencilere ve okurlara hayırlı Ramazanlar ve sağlıklı günler diliyorum.

 

07/05/2020

Bilsen ŞAHİN

Eğitimci- Yazar

Eğitim Dan. Ve Öğrenci Koçu


Etiketler : bilsen şahin
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.