FATİH SULTAN MEHMED'İN GÖRDÜĞÜ İKİ RÜYA

KÖŞE YAZILARI Haber Girişi : 09 Şubat 2020 11:16
FATİH SULTAN MEHMED'İN GÖRDÜĞÜ İKİ RÜYA
Fatih Sultan Mehmedin gördüğü iki rüya. Prizren' li bir Türk Ailesi' nin Saraybosna' da tarih okuyan evladı Eldar Uka yazdı:

FATİH SULTAN MEHMED'İN GÖRDÜĞÜ İKİ RÜYA


"İSTANBUL FATİHİ" Ebu'l-Feth Gazi Sultan Mehmed Han'ımızın 10 yıl sonra 1463' te "BOSNA FATİHİ" olurken yaşadıkları ve gördüğü iki rüya, Onun manevi yönünün bir kanıtıdır.


Prizren' li bir Türk Ailesi' nin Saraybosna' da tarih okuyan evladı Eldar Uka yazdı:


"1463 Mayısı’ nın ilk günlerinde Drina Nehri' ni geçtikten sonra Sultan Mehmet II. Fatih, askerleriyle birlikte en büyük Bosnalı burjuva ailelerinin (Pavloviç, Kovaçeviç) bölümü olan, bugünkü haritaya göre Doğu Bosna’ya geldiler. Bu bölgeleri büyük askeri çatışma olmadan fethettiler ve askerlerin bir bölümü Sultanla beraber Orta Bosna’ya ilerlemeye devam ettiler.


19 Mayıs’ ta en iyi Osmanlı Birlikleri Bosna Krallığı’ nın en önemli askeri gücü olan Bobovac Şehri'nin önlerine geldiler. Burada ilk ciddi ve iyi organize edilmiş milli direniş hareketiyle karşılaştılar. Bubovac’ ın savunma gücü iyi direndi. Osmanlılar, benzer durumlarla Orta Bosna’ nın diğer şehirlerinde de karşılaştılar. Ancak Osmanlı askeri gücünün büyüklüğü, Bubovac milli savunmasının düşüşü, diğer Orta Bosna şehirlerinde güvensizlik duygusu yarattı. Bu durum, Osmanlılara bölgeyi daha çabuk fethetme imkanı tanıdı. Bu askeri başarılardan sonra Osmanlı Birlikleri, Visoko ve Travnik üzerinden Bosna Kralı' nın ikinci büyük şehri olan Jayce’ ye doğru ilerlemeye devam etti.


Tarihçi Tursun Bey'in rivayetlerine göre; Sultan Mehmet II. Fatih, Saray Ovası' nı (Saraybosna' yı) fethettiği zaman iki rüya görmüştür. Fethettikten sonra Sultan Fatih; Bosna Ahalisi' ni İslamiyet' e davet eder ve 40.000 Bogumil Boşnak kendi eski dinlerini terkedip, yeni dine İslam' a geçerler. Bu gelişmenin hassasiyetiyle Sultan Fatih az da olsa tedirgin olur ve o gece ilk rüyasını görür. Rüyasında bizzat Resulü Ekrem Muhammed Mustafa s.a.v. teşrif eder ve üç sefer "BAKİ" "BAKİ" "BAKİ" diye zikreder. Sultan Fatih içindeki tedirginliği yitirir çünkü İslamiyet' in bu topraklarda her zaman baki kalacağına inanır ve bugünkü Saraybosna' daki 'BAKİYE Tepesi' bu rüya sebebi ile ismini alır.


İkinci rüyasında ise; Halifelerden Hz. Ebubekir, Hz. Osman, Hz. Ali' yi görür ve yanındaki ulemalardan bu rüyaya mana vermesini isterler. Alimlerinden biri şöyle bir mana verir: "Rüyanızda Hz. Ebubekir Efendimizi görmüşsünüz. Onun lakabı Sıddık'tır. Yani Bosna' da Müslümanlar her zaman sadık kalacaktır, her zaman dinlerine bağlı olacaklardır manasını ifade eder. Hz. Osman Efendimiz ilme işarettir, Onun devrinde Kur’ an-ı Kerim bir bütün olarak tamamlanmıştır. Bosna' da her zaman alim insan yetişeceği manasını ifade eder. Hz. Ali Efendimizi görmüşsünüz ve o da cengaverliğiyle tanınmıştır. Bu da Bosna' da her zaman savaşçı insanlar yetişecek ve bu topraklarda hep savaş olacak manasına işaret eder" diye buyurmuşlar.


Sultan Fatih, yorum yapan bu şahısa bir soru sorar: "Peki neden Hz. Ömer Efendimizi görmedim?" der. Zat şöyle bir cevap verir: " Hz. Ömer Efendimiz adaleti ile tanınmıştır, maalesef bu topraklarda hiç bir zaman adalet olmayacaktır" diye tabir buyurmuşlar.


Bosna' nın bir çok savaşlar görmüş ve katliamlar yaşamış bir ülke olarak aslında kaderi bu rüyaya bağlı diye de yorumlanabilir.


Günümüzde Bosna' nın üçlü yönetim sistemi, aslında bu devlette adaletin çok uzak kaldığını açıkça beyan eder. Her şeye buradaki Müslümanlar, mücadelelerini son nefeslerine kadar sürdürmeye ve kendi dinlerini ve ırklarını korumak için ellerinden ne geliyorsa yapmaya çalışmaktadırlar.

Eldar Uka.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.