ERSİN ERGE KİMDİR?

SAMSUN'DA KİM KİMDİR? Haber Girişi : 01 Haziran 2018 22:14
ERSİN ERGE KİMDİR?
Cumhuriyet Dönemi Türk şiirinde III. Yeni Şiir hareketinin öncü şairlerinden olan Ersin Erge 1963 Samsun/Kavak – Boğaziçi Köyü doğumlu olup; çocukluk yıllarını Ankara ve Samsun ile doğduğu köyde geçirdi.

ERSİN ERGE (ŞAİR-YAZAR-YÖNETİCİ) KİMDİR?


Cumhuriyet Dönemi Türk şiirinde III. Yeni Şiir hareketinin öncü şairlerinden olan Ersin Erge 1963 Samsun/Kavak – Boğaziçi Köyü doğumlu olup; çocukluk yıllarını Ankara ve Samsun ile doğduğu köyde geçirdi. İlköğretimini Çakallı ilkokulunda, orta ve lise öğrenimini yatılı öğrenci olarak Samsun 50. Yıl Lisesinde tamamladı. Anadolu Üniversitesi iktisat Fakültesinin Kamu Yönetiminden mezun oldu. Değişik gazete ve sanat dergilerinde çalıştı. Vekil öğretmenlik ve özel bir şirketin muhasebesinde görev yaptı. Samsun Büyükşehir Belediye Konservatuarı Tiyatro Bölümü’nden mezun oldu. Pedagojik eğitim kursunu tamamladıktan sonra 14 yıl Konservatuar Tiyatro Bölümünde, Türk Tiyatro Tarihi alanında Öğretim Görevlisi olarak çalıştı. Bir eğitim-öğretim süresince de Tiyatro Çocuk Bölümünün hocalığını yaptı.


Ersin Erge, hocalığının yansıra; Yunus Emre’nin: “Gelin danış olalım/ İşi kolay kılalım/Sevelim sevilelim/Dünya kimseye kalmaz” dizelerinin Birleşmiş Milletler Binasının duvarına İngilizce ve Türkçe yazılması için oynadığı “Ballar Balını buldum Yunus” adlı oyun gibi irili – ufaklı tiyatro oyunlarında görev aldı.
“Şerefiye”, “Herhangi Bir Gece Yarısı”, “Taşbademleri”, “Cephede Piknik” ve “Ders” adlı oyunların yönetmenliğini yaptı.


“Samsunda Sanat Sanatta Samsun” adlı televizyon programını, Türkiye’nin ilk yerel televizyonunda, (SRT’de) Samsun’da bir yayın dönemince hazırlayıp sundu.


“Samsun Göründü Paşam” adlı kısa metrajlı film senaryosunu yazarak, Samsun Valiliğinin katkılarıyla, Atatürk’ün Samsun’a ilk adımının 80. yılında filme aldı. Film TRT Televizyonunda gösterildi.


Ersin Erge 1984 yılında başladığı Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığında şube Müdürü olarak çalışmaktadır. Üniversitenin (Samsun – Ordu – Amasya – Sinop il ve ilçelerine yönelik 10 yıl Kültür ve Spor Müdürlüğü görevini yaptı.) Çalıştığı kurumda Öğrenci Gazetesinin Mesul Yazı işleri Müdürlüğü görevini de yapmış olan Ersin ERGE Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkan Vekilliği de yaptı. Üniversitenin Tiyatro Kulübünün ve Ulusal Tiyatro Festivalinin kurucularındandır. Tiyatroya olan hizmetlerini, katkılarını sürdürmektedir… Halen aynı dairenin Güzel Sanatlar Kampüsü/Yaşam Merkezi’nde Müdürlük kadrosunda çalışmaktadır.


Türkiye Halkoyunları Federasyonunda “Gözlemcilik” de yapmış olan Ersin Erge “HABER” gazetesinde kültür – sanat üzerine köşe yazarlığı yapmakta olup “Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında Yüksek lisans çalışmalarını sürdürmektedir.
8 yıl Kavaklılar Derneği Başkanlığını yaptıktan sonra;  KA-DEF (Kavak Dernekler Federasyonu) Danışma Kurulu Başkanlığı görevini yapmaktadır. 


“İnsanlığa katkısı olmayan sanat yok olmaya mahkûmdur” – diyen Ersin Erge’nin sanatçı kişiliği ve eserleri; Polonya’nın Krakow ilindeki “Unuwersytet Jagıellonskı Instytut Fılologu Orıentalnes Zaklad Turkologu” de Slwia Janas tarafından tez konusu yapıldı. Sanatçı hakkında 76 sayfalık kitap yazıldı. Bu kitap 19 Mayıs Üniversitesi Merkez Kütüphanesindedir.


Ersin Erge Türk sanatçısının başarısını yurt dışında da kanıtlamıştır.


Ayrıca Sivil Toplum Örgütlerinde ve Üniversitelerde kültür-sanat, edebiyat ve şiir üzerine konferanslar vermektedir. Şiirleri İngilizce ve Lehçeye çevirilmiştir.

Etiketler : ERSİN ERGE
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.