ELEKTRİKLİ RENAULT TWİZY TÜRKİYE'DE

TEKNOLOJİ Haber Girişi : 09 Haziran 2014 10:12
ELEKTRİKLİ RENAULT TWİZY TÜRKİYE'DE
Elektrikle çalışan, sıfır karbondioksit salımlı, çevreci, cesur ve yenilikçi iki koltuklu tasarımıyla kendi segmentini yaratan Renault Twizy, Türkiye'de
Vatan gazetesinin otomotiv editörü Mete Tansu, Renault'un Twizy marka aracınının test sürüşünü gerçekleştirdi. Test sürüşünü Burgazada'da gerçekleştiren Tansu, araç için "tam tatil beldeleri ve şehir içi için tasarlanmış" ifadelerini kullandı. İşte Mete Tansu'nun Renault'un yeni modeli için izlenimleri:

İlk kez faytonlar, polis otomobili, ambulans, itfaiye dışında bir otomobil Burgazada'ya ayak bastı.Küçücük adada herkesin gözü üzerimizdeydi...Renault Twizy, UDO (Unidentified Driving Object) yani 'Tanımlanamayan Ulaşım Cismi' olarak anılıyor.

TAM ŞEHİR İÇİ ARACI

4 tekerlekli araç tam şehir içi ve tatil beldeleri için tasarlanmış.

Uzunluğu 2.34 metre, genişliği 1.24 metre. Kapalı kasa scooter'ı andıran Twizy'nin kapıları martı kanadı andırıyor ve yukarı doğru açılıyor. Bu sayede park sırasında iniş, biniş rahat gerçekleşiyor. Kapılarda cam yer almıyor. Tek bar şeklindeki kapının altı ve üzeri tamamen açık. Yağmurdan korunmak istenirse, fermuarlı şeffaf naylonla kaplanıyor.

İKİ KİŞİLİK

Elektrikli araç iki kişilik olarak düşünülmüş. Ancak arkada oturan, hafif motosikletin arkasında seyahat eder gibi oturuyor.

Güvenlik ihmal edilmemiş. Renault'nun kendi gerçekleştirdiği çarpışma testlerinden Twizy geçer not almış.

Twizy'de sürücü ön hava yastığı ile dört noktalı ön emniyet kemeri ve arka yolcu için de üç noktalı arka emniyet kemeri bulunuyor.

YOĞUN TRAFİKTE 55 KM MENZİL

Gelelim elektrikli otomobilin performansına. Twizy'de 13 kW (17 beygir) ve 54 Nm tork gücünde elektrikli motor var.

TAM ŞARJLA 100 KM GİDİYOR

Fabrika verilerine göre, lityum iyon bataryaya sahip araç tam şarjla 100 km gidiyor.

Renault Mais yetkilileri ekonomik sürüş ilkelerini gözeterek menzilin 80 km'ye, en zor şartlarda 55 km'ye çıkabildiğini belirtiyor.

Frenleme sırasında Twizy'nin otomatik olark şarj ettiğini ekleyelim.

EVDEKİ PRİZLE 3.5 SAATTE ŞARJ OLUYOR

UDO'nun maksimum sürati 80 km/s. Elektrikli araç, 50 metrelik mesafede 6 saniye içinde 45 km/s'lik hıza çıkabiliyor. Bu da 125 cc'lik bir scooter'ın performansına eşit. Twizy'yi şarj etmek oldukça kolay. 220 voltluk ev priziyle üç buçuk saatte şarj edilebiliyor. Bu da tüketiciye sadece 2.5 liraya mal oluyor.

Fiyatı 39 bin 500 TL

Renault Twizy'de tek bir versiyon var: Life. Müşteriye kişiselleştirme seçenekleri de düşünüldü.

Farklı renklerde 13 inç alüminyum jantlar, Bluetooth müzik sistemi ve metalik boya opsiyon olarak sunuluyor.

Elektrikli aracın fiyatı 13 bin 700 (39 bin 550) eurodan başlıyor.

Twizy'de batarya kullanıcıya ait oluyor, Fluence Z.E'de olduğu gibi kiralama ücreti alınmıyor.

Twizy, 26 Haziran'da showroomlarda sergilenmeye başlayacak. Ancak şimdine İstanbul, Bodrum, Antalya ve Çeşme'den siparişler gelmeye başladı.

B sınıfı ehliyetle kullanılacak ama bakan imzası bekleniyor.

Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, Twizy'nin B sınıfı ehliyetle kullanmasını sağlayacak düzenlemenin tamamlandığı ve İçişleri Bakanı'nın imzasının beklendiğini söyledi. Aybar, "Normalde Twizy'nin tanımı motosiklete gidiyordu yani A sınıfı ehliyet gerekiyordu. Ancak düzenleme yapıldı ve son imzası bekleniyor. Bugün-yarın imzadan çıkmasını bekliyorum" dedi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.