SİZİ BEYNİNİZ Mİ YOKSA BAĞIRSAKLARINIZ MI YÖNETİYOR?

Sizi Beyniniz Değil; Bağırsaklarınız Yönetiyorsa Önlem Alma Zamanınız Gelmiş Demektir!

Sizi Beyniniz Değil; Bağırsaklarınız Yönetiyorsa Önlem Alma Zamanınız Gelmiş Demektir!

Bağırsaklarınız Değil; Beyniniz Sizi Yönetsin!

Toplumun yaklaşık %15'inde görülen, en yaygın sindirim sistemi hastalıklarından biri olan İrritabl Barsak Sendromu tedavi edilmediğinde hayatınızın yönetimini ele alabilir.

Bu kadar sık görülmesine rağmen hastaların dile getirmekten ve tedavi olmaktan kaçındığı İrritabl Barsak Sendromu'nu Hisar Intercontinental Hospital Gastroenterohepatoloji ve Fitoterapi Uzmanı Dr. Hakan Güveli'ye sorduk?

İrritabl Barsak Sendromu (İBS) nedir?

Barsak alışkanlığınızda altta bir hastalık olmadan meydana gelen, karında rahatsızlık hissi, düzensiz barsak hareketleri, belirgin derecede şişkinlik, şişlik ve acil tuvalet ihtiyacı gibi belirtileri bir arada gösteren bir sendromdur. İrritabl barsak sendromunda sindirim sistemi istenilen şekilde çalışmaz; sinir ve kasların çalışması çok daha hassaslaşmıştır. Bu da yemek sırası veya sonrasında kramplara ve ishale neden olabilir. Kişinin sosyal hayatını olumsuz yönde etkileyen bu hastalık tedirginliğe yol açabilir. Ancak İBS hastası olan çoğu kişi diyet, stres ve medikal tedavilerini kontrol ederek yaşam kalitelerini yükseltir.

İBS'nin belirtileri nelerdir?

İBS belirtileri kişinin ne yediğine, ne kadar yediğine, duygusal durumuna, kadınlardaki menstrüasyon dönemine göre değişir. Bu nedenle İBS hastalarının hangi şikâyetlerinin hangi durumlarda arttığını iyi bir şekilde gözlemlemesi ve kaydetmesi önemlidir.

İBS'nin tanı ve tedavi süreci nasıl işler?

İBS şikâyetleri olan kişi detaylı bir tıbbi özgeçmiş ve fiziksel muayene ile değerlendirilir. Gaita örneği dışkıda kan ve enfeksiyon durumunun saptanması için kullanılabilinir. Endoskopi ile barsak muayeneleri yapılır. IBS tedavisi yaşam şeklinin değiştirilmesine dayanır. Yanlış beslenme, stres gibi İBS'ye neden olan durumlara göre tedavi şekil almalıdır. Stres durumunun azaltılması İBS şikâyetlerinin azalmasını sağlayan ilk adımdır.

Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizi hayatınızın tam ortasına yerleştirin!

·                     Günlük besin tüketim kaydınızı ve şikâyetlerinizi yazdığınız bir defter hazırlayın. Bu şekilde hangi besinlerin

rahatsızlık yarattığını daha iyi tespit edeceksiniz.

·                     3 ana 3 ara öğün olmak üzere az miktarlarda ve sık aralıklarla beslenin.

·                     Öğün atlamayın ve gece geç saatlerde yemek yemeyin.

·                     Yemek yerken acele etmeyin, kendinize zaman ayırın.

·                     Hareket halindeyken yemek yemeyin ve lokmalarınızı iyi çiğneyin.

·                     Dışkılama alışkanlığınızı düzenlemek için tuvalete vakit ayırın (Her sabah tuvalete gitmek gibi).

·                     Yürüyüş, bisiklet, yüzme gibi düzenli fiziksel aktiviteler yapın.

·                     Günün stresinden kurtulmak için kendinize 10 dakika zaman ayırın (germe hareketleri yapabilir, müzik

dinleyebilirsiniz.)

İBS şikayetlerinize göre beslenme alışkanlıklarınızı değiştirin!

Gaz, hazımsızlık ve bulantı yaşıyorsanız:

İshaliniz varsa:


27.08.2014 16:49:13