• İHSANBAŞKAN

ZEKİ MÜREN'DEN KENAN EVREN'E BOMBA GİBİ CEVAP

TARİH Haber Girişi : 25 Eylül 2014 08:28
ZEKİ MÜREN'DEN KENAN EVREN'E BOMBA GİBİ CEVAP
Zeki Müren sanat hayatı boyunca 300 dolayında şarkı besteledi, 600'ü aşkın plak doldurdu.
Klasik Türk müziğinin en büyük isimlerinden biri olarak kabul edilen Zeki Müren, 300 dolayında şarkı besteledi, 600'ü aşkın plak ve kaset doldurdu.

Aynı zamanda besteci, söz yazarı ve oyuncu olan sanatçı 1991 yılında Devlet sanatçısı unvanıyla ödüllendirildi.

TRT'NİN ADINA DÜZENLEDİĞİ TÖRENDE VEFAT ETTİ

"Sanat Güneşi" ve "Paşa" olarak anılan Müren, 24 Eylül 1996 günü, TRT İzmir Televizyonunda kendisi için düzenlenen tören sırasında geçirdiği kalp krizi sonucu hayata gözlerini yumdu.

1950'lerin Türkiye'sinde alışılmış kalıpları zorlayan elbiseleri ve sahne davranışı ile halkın ilgisini sürekli olarak üstünde tutmayı başaran sanatçı, şarkılarının çoğunu kendisinin bestelediği 18 filmde de başarıyla oynadı.

Cenazesi çok büyük bir halk kalabalığının katıldığı büyük bir törenle kaldırılan Müren doğum yeri Bursa'da toprağa verildi.

Ölümünün ardından sanatçının Bodrum'da son yıllarını yaşadığı evi Zeki Müren Sanat Müzesi'ne dönüştürüldü.

Zeki Müren'in bugüne kadar hiç görülmemiş gençlik, çocukluk ve hatta askerlik fotoğrafları, Türk Eğitim Vakfı ile Mehmetçik Vakfı tarafından yayınlanmıştı.

KENAN EVREN'LE ZEKİ MÜREN'İN İLGİNÇ DİYALOĞU

Müren'in gizli kasadan çıkan askerlik fotoğrafı, yıllar önce 80 darbesinin mimarı Kenan Evren ile aralarında geçen bir diyaloğu akıllara getirdi. Tatillerini Bodrum'da geçiren Evren, Bodrumluların,  birinden sürekli paşa diye söz ettiğini duymuş. 'Kim bu paşa?' diye soran Evren, 'Zeki Müren' yanıtını almış. Bunun üzerine bir akşam yemeğine Müren'i de davet etmiş.

Yemekte Müren'in kulağına eğilen Evren, sessizce sormuş; 'Zeki Bey sizden bir ricam var beni kırmazsınız umarım. Bugün Bodrum'da nereye gittiysem sizden hep paşa diye diye söz ettiler bunun nedenini söyleyebilir misiniz?'

MÜREN'DEN EVREN'E TOKAT GİBİ CEVAP

Zeki Müren'in cevabı kısa ve net olmuş:

"Efendim isterseniz akşamın güzel giden havasını bozmayalım bu konu aramızda kalsın."

Ancak Kenan Evren sorusunda ısrarcı olmuş. Bunun üzerine Müren, Evren'in kulağına eğilmiş ve sorusunun cevabını vermiş:

"Bu millet 12 Eylül İhtilali'nde ve sonrasında yaptıklarınız için size ve konseye çok kızdılar. Bunu da açık bir dille anlatamadılar. Bu nedenle size İ**E diyemediler bana PAŞA dediler."

VİDEO- 

Zeki Müren / Ey büt-i nev eda olmuşum müptelâ

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Merdar KEDİ 04 Ağustos 2022 15:11

    Peki Kenan EVREN ona cevap vermiş? film karesi gibi donup kalmış mı?