• İHSANBAŞKAN

YORGUNLUĞUNUZUN NEDENİNİ BİLİYOR MUYDUNUZ?

SAĞLIK Haber Girişi : 01 Eylül 2014 10:33
YORGUNLUĞUNUZUN NEDENİNİ BİLİYOR MUYDUNUZ?
Yorgunluğunuzun altında yatan nedenleri ve aslında hayatınızda yapacağınız küçük değişikliklerle yorgunluktan kurtulabileceğinizi biliyor muydunuz?
Yorgunluğunuzun altında yatan nedenleri ve aslında hayatınızda yapacağınız küçük değişikliklerle yorgunluktan kurtulabileceğinizi biliyor muydunuz?

Yorgunluktan kurtulmak için hayatınızda yapmanız gereken değişiklikleri Hisar Intercontinental Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Akif Nuri Doğan'dan öğrendik.

Yeterli Uyku

Yorgunluğunuzun nedeni yeterince uyumamanız olabilir. Yetişkin bir kişinin her gece 7-8 saat uyuması gerekir. Bunun için öncelikle uyku sürenizi de göz ününde bulundurarak düzenli bir program oluşturun. Yatak odanızda dizüstü bilgisayar, cep telefonu, televizyon gibi araçları bulundurmayın. Tüm düzenlemeleri yapmanıza rağmen hala uyku problemi yaşıyorsanız mutlaka bir hekimden yardım isteyin.

Uyku Apnesi

Gece boyunca nefesin sık sık durmasıyla uyanma şeklinde ortaya çıkan uyku apnesi probleminde 8 saat uyusanız bile uykunuzu yeterince alamadığınız için yorgunluk problemi yaşayabilirsiniz. Uyku apnesi probleminin yanı sıra sigara içiyorsanız ve kilo probleminiz varsa uyku testi ve kontroller için mutlaka hekiminize danışın.

Yanlış Beslenme

Yorgunluğun önemli nedenlerinden biri de yanlış beslenme alışkanlıklarıdır. Dengeli bir diyet kan şekerinizi normal sınırlar içerisinde tutacağı için halsiz hissetmenize engel olur. Düzenli kahvaltı yapın. Her öğünde protein ve kompleks karbonhidratları tüketmeye çalışın. Ayrıca sürekli enerji için gün boyunca küçük öğünler ve atıştırmalıklar yiyin.

Depresyon

Depresyonun baş ağrısı, iştah kaybı gibi önemli belirtilerinden biri de geçmeyen yorgunluktur. Yorgunluğunuz birkaç haftadan fazla sürüyorsa mutlaka hekiminize danışın. Terapi ya da ilaçlar hastalığınızın tedavisinde önemli bir rol oynar.

Hipotiroidi

Metabolizma hızını kontrol eden tiroid bezinin hastalıkları yorgunluk, halsizlik ve kilo alımına neden olabilir. Uzun süredir devam eden bir yorgunluğunuz varsa mutlaka hekiminize başvurun ve tiroid ile ilgili testlerinizi yaptırın.

Aşırı Kafein Tüketimi

Kafein ölçülü dozlarda tüketildiğinde uyanıklığı ve konsantrasyonu artırabilir. Ama çok fazla tüketildiğinde kalp hızı ve kan basıncını olumsuz yönde etkileyerek yorgunluğa neden olabilir. Çok fazla kafein tüketiyorsanız yavaş yavaş azaltmayı deneyin. Kafein tüketimini aniden bırakırsanız kafein eksikliği daha fazla yorgunluğa neden olabilir.

İdrar yolları enfeksiyonları

İdrar yolları enfeksiyonları her zaman kendisini idrara çıkarken yanma ve ağrıyla göstermeyebilir. Bazı durumlarda tek belirtisi yorgunluk olabilir. Hekiminizden yardım isteyerek basit bir idrar testi ile enfeksiyon problemi yaşayıp yaşamadığınızı öğrenebilirsiniz. İdrar enfeksiyonu yaşıyorsanız antibiyotiklerle hastalığınız tedavi edildiğinde yorgunluğunuz genellikle birkaç hafta içinde kaybolur.

Diyabet

Diyabet hastasıysanız çok sık yorgunluk problemi yaşarsınız. Bu nedenle kalıcı ve açıklanamayan bir yorgunluk problemi yaşıyorsanız mutlaka hekiminize danışın. Yapılan muayene ve testlerle diyabet olduğunuz ortaya çıkarsa, ilaç tedavisi,  yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıkları değişiklikleriyle yorgunluğunuz tedavi edilebilir.

Dehidrasyon

Yorgunluğunuz yeterince su tüketmemenizden de kaynaklanabilir. Yeterli su içip içmediğinizi idrarınızın rengine bakarak anlayabilirsiniz. Yeterince su tüketen bir kişinin idrarı şeffaf renktedir. Eğer idrarınız koyu renk ise ve herhangi bir sağlık sorunundan kaynaklanmıyorsa susuz kalmışsınız demektir. Saat başı ya da planlı bir fiziksel aktivite öncesi en az iki bardak su için.

Çalışma Saatleri

Gece ya da vardiya usulü çalışıyorsanız dengeniz bozulduğu için yorgunluk problemi yaşayabilirsiniz. Bu sorunu gündüz mümkün olduğunca karanlık, serin ve sessiz bir odada uyuyarak çözebilirsiniz. Bu düzenlemelere rağmen hala uyku problemi yaşıyorsanız mutlaka hekiminizden yardım isteyin.

Kronik Yorgunluk Sendromu ve Fibromiyalji

Yorgunluğunuz ne yaparsanız yapın 6 aydan fazladır sürüyorsa, günlük aktivitelerinizi yapmak sizin için zorlayıcı olmaya başladıysa Kronik Yorgunluk Sendromu ya da Fibromiyalji hastalığı ile karşı karşıya olabilirsiniz. Her iki hastalığın da ortak özelliği nedeni açıklanamayan yorgunluktur. Hekiminizin desteği ve yönlendirmesiyle günlük programınızı, uyku alışkanlıklarınızı değiştirerek ve size uygun bir egzersiz programına başlayarak toparlanabilirsiniz.

Etiketler : YORGUNLUK
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.