VİRÜS – TATİL - ÇOCUK

  • İHSANBAŞKAN

VİRÜS – TATİL -  ÇOCUK

 

      Dünya olarak zor günlerden geçiyoruz. Bu süreçte en kıymetlilerimiz çocuklarımız. Sosyal medya ve televizyon başta olmak üzere her yerde bu süreç anlatılırken çocuklarımızın nasıl etkileneceğine dikkat  etmeliyiz.


     Öncelikle biz büyükler sakinliğimizi korumalıyız. Unutmayalım ki virüs en çok 65 yaş üstü olan akciğer ve kalp hastaları başta olmak üzere kronik rahatsızlıkları olanlar için tehlikeli. Yani yaşlılarımıza ve çevremize virüs bulaştırmamak için gerekli tedbirleri almalıyız.


      Sürekli olarak Avrupa ülkelerinde virüsten dolayı hayatlarını kaybedenlerin sayısı yayınlanıyor. Çok net olan şu ki; Avrupa  yaşlı nüfusa sahip. Yani yaşlı nüfusu ve turizmin sektörünün canlı olduğu İtalya’ da  ortaya çıkması ve ölümlerin çok olması yadsınamaz.


       Sağlık Bakanlığımız ise baştan beri konunun takipçisi olduğu için gerekli tedbirlerin zamanında alındığı görülüyor. Bu zorunlu tatil virüs kapmış olanların başkasına bulaştırmaması için verilmiştir. Rahat gezelim, akraba ziyaretleri yapalım diye değil.


       Bütün bunlardan sonra artık sakinleşme zamanı. Marketlerin raflarını boşaltma zamanı değil. Eğer sakinleşmeyip panik havasında evinizde konuşmalar oluyorsa biliniz ki çocuğunuzu korkutmaya başlıyorsunuz.  Soyut ve somut kavramı ayırt edemeyen çocuk sizin konuşmalarınızdan olumsuz etkilenecek ve belki de korkulu rüyalar görecek. Özellikle bu konuşmalardan 12  yaş ve öncesi çocukların en büyük korkuları olan anne babasını kaybetme korkusu  bilinç altına yerleşebilir. Sizleri kaybetme korkusu yaşayabilirler.  Çocukları paniğe sevk etmeden bu süreç atlatılmalı.


       Bu süreçte tatili fırsatlara çevirmek gerekir. Nasıl mı?


        Ailecek izlemediğiniz filmleri izleyerek, keyifli zaman geçirebilirsiniz. İzlemediğiniz yayınları  J mesela benim Dünyanın Sesi kanalında Mete kahramanın konuğu olarak kitap okuma alışkanlığını anlattığım programı izleyebilirsiniz. 


       Çocuğunuzun kitap okuması için sizde kitabınızı alıp ve okuyabilirsiniz. Şimdi size kitap önerisi olarak eğitim ailede başlar gerçeğiyle velilere hitaben yazdığım Bir de Buradan Bak diyeceğim. J kendi reklamın gibi oluyor ama biliyorum ki siz değerli anne babalara destek bir kitap. Seminerlerimde kitabımda yer alan konulardan anlatınca veliler keyifle dinliyorlar.


       Çocuğunuzla beraber yemek masanızı hazırlayıp,  beraber pastalar yapabilirsiniz.


       Ailecek oyunlar oynayabilirsiniz. Kutu oyunları, kelime oyunları, isim şehir hayvan gibi. Yılbaşını beklemeden tonbala da oynayabilirsiniz.


       Bu olağanüstü durumu  ailecek sakin ve keyifle geçirmek ve sağlıkla normale dönmek tedbirlerimizi alalım. Sağlıkla  yine işimizin başında olacağımız günler gelecek inşallah.


       Bizler için hasta olma riskiyle karşı karşıya kalan, başka kızım olmak üzere tüm tıp öğrencilerinin  ve özveriyle çalışan çok değerli doktorlarımızın Tıp Bayramını kutluyorum.

 

 

 

14/03/2020

Bilsen ŞAHİN

Eğitimci-Yazar

Eğitim Dan. Öğrenci Koçu

      

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.