• İHSANBAŞKAN

Türk ordusunun Transformer'ları: Samur Gururumuz oldu

GÜNDEM Haber Girişi : 27 Haziran 2015 12:45
Türk ordusunun Transformer'ları: Samur Gururumuz oldu
Harekat sırasında nehirle karşılaşan ordunun, hız kesmeden zırhlı araçlarıyla su engelini aşması için tasarlanan milli seyyar yüzücü hücum köprü aracı 'Samur', hem karada hem de suda ilerliyor ve ihtiyaca göre köprü ya da feribota dönüşüyor.

Harekat sırasında nehirle karşılaşan ordunun, hız kesmeden zırhlı araçlarıyla su engelini aşması için tasarlanan milli seyyar yüzücü hücum köprü aracı "Samur", hem karada hem de suda ilerliyor ve ihtiyaca göre köprü ya da feribota dönüşüyor.

TSK'NIN GÜCÜNE GÜÇ KATIYOR

Türk mühendislerce tasarlanan ve milli imkanlarla yapılan araç, T.S.K'nin gücüne güç katıyor. Üzerine aldığı yükle suda ilerleyebilme yeteneği dolayısıyla "Samur" olarak adlandırılan seyyar yüzücü hücum köprü aracı, muharebe sahasındaki su engellerini kolayca aşabiliyor, diğer birliklerin de hızlıca geçişini sağlıyor. Orduya zırhlı araçların geçemeyeceği derinlik ve yüzemeyeceği akıntıya sahip nehirde ilerleme kabiliyeti sunan araç, ihtiyaca göre adeta başka araca dönüşüyor.

SU ARACINA DÖNÜŞMESİ 1 DAKİKA

Araçlar, birbirine eklenerek uzun köprü olabildiği gibi istenildiğinde de feribot görevi yapabiliyor. Yaklaşık 13 metre uzunluğa, 4,1 metre yüksekliğe sahip, 36 ton ağırlığındaki Samur'un su aracına dönüşmesi sadece bir dakika sürüyor. Sürücü bölmesi biyolojik, kimyasal, radyolojik ve nükleer saldırılara karşı korunaklı üretilen ve camları kurşun geçirmeyen seyyar yüzücü hücum köprü aracı, gece görüş kameralarıyla zifiri karanlıkta bile görevini başarıyla yerine getirebiliyor.

YERDEN YÜKSELİĞİ ENGEBELİ ARAZİYE GÖRE OTOMATİK AYARLANABİLİYOR

Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine 2011'de giren Samur, muharebe sahasında karşılaşılan su engellerinin aşılmasında kendisinden önce kullanılan araçlardan yüzde 60 daha az zamana ve yüzde 75 daha az personele ihtiyaç duyuyor. Araç, ayrıca başka gelişmiş sistemlere de sahip bulunuyor. Merkezi lastik sistemi sayesinde lastiğin hava basıncını ilerlediği zemine göre ayarlayabiliyor. Yerden yüksekliği engebeli araziye göre otomatik ayarlanabilen araçta, sensörlerin kullanıldığı otomatik yangın söndürme ve bastırma sistemleri de yer alıyor.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.