SINAV HEYECANINDA AİLE

  • İHSANBAŞKAN

SINAV HEYECANINDA AİLE


          Günümüzde  sınav heyecanı denince, sadece sınava girecek öğrenci yada genci değil ailesini de  konuya dahil etmek gerekiyor. Bazen sınava girecek  genç rahat görünse de aileye bir bakıyoruz  endişeli, tedirgin ve heyecanlı. Oysa onların bu halleri aslında fark etmeseler de çocuklarına yansıyor. Bu durumda genç relax ise aileyi sakinleştiriyor.  Yok gençte zaten biraz heyecan varsa ailenin bu durumunda genç daha da heyecana ve  strese sürükleniyor.


          Tarihini tam hatırlamıyorum  öğretmen arkadaşım anlatmıştı.  Belki  5 yıl  önce belki 8 yıl önce idi. Üniversite sınavına  giren bir kız öğrenci sınav başladıktan 15-20 dk. sonra ağlamaya başlıyor. Sınav salon gözetmeni yanına gidip sakinleştirmeye çalışıyor. Fakat genç sesli ağlamaya devam ediyor.  Salondaki öğrencilerinde dikkati  dağılmaya başlayınca kurallar gereği salondan çıkıyorlar.  Gözetmen  okul idaresine genci getirip kendisi salona dönüyor.  Okul idaresi dışarda bekleyen aileye haber veriyor ve baba  geliyor. Kızını ağlarken gören baba ‘ 1 saat daha dayanamadın mı?’ diyor.  Okul idaresinde bulunan yetkili bir taraftan öğrenciyi sakinleştirmeye çalışırken, babanın tepkisi üzerine birde baba ile kızının arasını  düzeltecek cümleler bulmaya çalışıyor. 


          Yaşanan bu duruma  genç adına  beraber empati yapalım. Gencin sınav puanı hayal olmuş.  Otomatik  1 yıl  kayıp da. Daha da acısı kankaları  belki sınavı kazanıp okullara gidip fotoğrafları sosyal medyada paylaşırken bu gencimiz hala sınava hazırlanmakla meşgul olacak. Bu genç için bundan daha büyük eziyet mi olur. Bunlar yetmemiş gibi baba 1 saat daha duramadın mı? diyerek gencin bakışıyla yerin dibine sokmuş rezil etmiş. Daha önemlisi her daim güvenmesi gereken babası, çocuğunu zor durumda  yapayalnız  bırakmıştır.


          Baba bunu eminim ki kızını ezmek için yapmamıştır.  Baba da bütün yıl çalıştın boşa gitti diye düşündüğü için böylesi empatiden uzak düşüncesizce bir cümle sarf etmiş olmalı. Ama önemsiz gibi görünen  1 cümlenin aslında çocuğuyla arasında koca bir dağ oluşturduğunu umarım sonra fark etmiştir.


        Sınava giren genç zaten rahat  görünse de heyecanlı olur. Bu çok normal bir durum. Çünkü onun geleceğini ilgilendiriyor. Bu durumda siz veliler büyüklüğünüzü olgunlukla  süsleyip hoşgörü olarak  çocuğunuza sunmalısınız. Kendi tedirginliklerinizi, heyecanınızı endişenizin üzerine kapatıp sınavın yaklaştığı bu dönemde güzel konulardan bahsedin. Sınavdan sonra ailecek yapacağınız  faaliyetlerden  yada çocuğunuzun nasıl rahat olacağından bahsedin.  Ama  asla tercihlerle ilgili onun  istemediği yönde konuşmalara tartışmalara girmeyin. Sınavdan sonra  her konu serbest.  Fakat şimdi yeter ki gencin sınav heyecanını artıracak onu strese sürükleyecek tutum ve davranışlar sergilemeyim. Bu süreci yönetmek siz değerli velilere düşüyor.  

BÜYÜKLÜĞÜNÜZÜ OLGUNLUKLA SÜSLEYİP HOŞGÖRÜ OLARAK ÇOCUĞUNUZA SUNMA ZAMANI

02/06/2018

Bilsen ŞAHİN

Eğitim Danışmanı Öğrenci Koçu

Etiketler : SINAV HEYECANI
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.