• İHSANBAŞKAN

Rakiplerini yene yene İstiklal Marşımızı ezberletmişti

YAŞAR DOĞU Haber Girişi : 02 Ağustos 2015 22:05
Rakiplerini yene yene İstiklal Marşımızı ezberletmişti
Yaşar Doğu'nun Samsunlu talebelerinden Aziz Güven Samsun Yazarlar Derneği Başkanı Ahmet Seven'e hatıralarını anlattı.
Serbest ve Grekoromende Avrupa, Dünya ve Olimpiyat Güreş Şampiyonu  Yaşar Doğu'nun Samsunlu talebelerinden Aziz Güven Samsun Yazarlar Derneği Başkanı Ahmet Seven'e hatıralarını anlattı.

Aziz GÜVEN-Samsunlu Talebesi-1932 Doğumlu. Güreş Federasyonunda görev yaptı. Kırkpınar'da uzun yıllar Hakemlik yaptı.


Aziz Güven hocasıyla yaşadığı hatıralarını anlatırken gözyaşlarını tutamıyordu.

Yaşar Doğu Türkiye'nin dört bir yanında başarılı olabilecek güreşçileri temin eder onları Ankara'ya getirirdi. Getirdiği güreşçilere yer temin ederdi. Daha sonra hatırının geçtiği kurum müdürlerine söyler iş temin etmeye çalışırdı.


Rakiplerini yene yene İstiklal Marşımızı ezberletmişti


Bundan birkaç sene önce Samsunda Yaşar Doğu adına tertip edilen güreşlerden birisinde Yaşar Doğu'nun büyük bir resmi asılmıştı. Resim yere kadar değiyordu. Birisi geldi o posteri öptü ve ağladı. Bu dikkatimi çekti. Gittik adamın yanına. Bir de tercüman bulduk. Rus asıllı güreşçiymiş. Niye ağladığını sorduk. Bize ben Yaşar Doğu ile güreş yapardım. O birinci olur ben ikinci olurdum. Eğer o olmasaydı ben birinci olacaktım. O çok değerli ve kıymetli bir pehlivan arkadaşımdı. Beni yene yene bize İstiklal Marşını ezberletti dedi.

Size minnettarız Yaşar Hocam

1957 senesinde güreşte Bölgelerarası Türkiye 1.si oldum. Tribünden birisi bizi çağırdı. Yaşar Hoca beni aldı oraya götürdü. O şahıs dedi ki hocam bu da senin taleben mi evet dedi. Etme hocam bu kara çocuğu bana getir dedi.

Ertesi gün Yaşar Hoca beni aldı birlikte Ulaştırma Bakanlığının bitişiğinde bulunan Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğüne gittik. Genel Müdür Safa Yalçuk * merdivenlerin başında bizi büyük bir saygıyla hazırol vaziyetinde karşıladı. Bizi odasına aldı. Yaşar Doğuyu kucakladı makamına oturtmak istedi. Yaşar Doğu ona sen Türkiye'nin Genel Müdürüsün oraya nasıl otururum, dedi. O da Yaşar Doğu'ya ne dedi biliyor musunuz' Evet ben Türkiye'nin Genel Müdürüyüm fakat sen de Dünyanın Genel Müdürüsün dedi. 1948 senesinde Türkiye'yi tanıyan var mıydı? Takım halinde şampiyon oldunuz. Defalarca İstiklal Marşını söyleterek ezberlettiniz. Bunu nasıl unuturuz asıl biz size  minnettarız Yaşar Hocam dedi.

Aziz Güven bu hatırasını anlatırken ben o gün de duygulanıp ağlamıştım? derken yine gözyaşlarına hakim olamıyordu.

*Safa Yalçuk (d. 1914-ö. 1 Kasım  1981), Türk Siyasetçi

İstanbul Hukuk Fakültesi  mezunudur. Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü Müfettiş Yardımcılığı, Müfettişliği, Başmüfettişliği, İşletme Servis Müdürlüğü, Hareket Dairesi Başkan Yardımcılığı, Genel Müdür Yardımcılığı, İşletme Genel Müdürlüğü, Etibank Yönetim Kurulu Başkanlığı, Serbest Ticaret, Cumhuriyet Senatosu Çorum Üyeliği (7 Haziran 1964 ? 12 Eylül 1980), Türkiye-Avrupa Ekonomik Topluluğu Karma Parlamento Komisyonu Türk Grubu Üyeliği, Cumhuriyet Senatosu Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanlığı yapmıştır. Evli ve dört çocuk babasıdır.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.