PANDEMİ VE OBP NİN YENİDEN DÜZENLENSİN

        PANDEMİ VE OBP NİN YENİDEN DÜZENLENSİN


Geçen hafta Sait Gürsoy Hocamız  gazetedeki köşesine taşıdı. Orta Öğretim Başarı Puanının (OBP) YKS’ye etkisi ilk amacı öğrencilerin okul derslerindeki başarılarının sınavda etkisini artırmaktı. 2012 OBP puanın etkisinin artacağı açıklanınca ilk karşı çıkanlardan biri oldum. Çünkü eğitimin mutfağında olan biri olarak, bazı okullar sınav başarısını çok önemseyeceği için abartılı notlar verecektir ve böylece öğrenci tabiriyle not vermede eli kıt öğretmenlerin öğrencileri mağdur durumuna düşecektir. Diğer bir deyişle öğrenciye bol not veren ve ucu ucuna not veren öğretmenlerin öğrencileri arasında başarı puanı fark attı.


               İlk bakışta  çok fark edilmese de hakkıyla  yüksek not alan öğrenci ile bol keseden not alan öğrenci arasında haksızlık oldu. Hal böyle olunca da öğrenciler kanunun çıktığı ilk senelerde 12. sınıfta bol not veren okullara geçiş yaptılar.  Sonuç olarak YKS de puan sıralaması altlarda olan öğrenci OBP eklenince hak etmediği şekilde üst sıralamalara  çıktı. Bu durumu çok iyi fark eden veliler ve öğrenciler LGS den sonra bol not veren okullara kayıtları tercih ettiler. Belki amiyane tabir olacak ama yine de ifade edeyim. Oyunu kuralına göre oynadılar demek yanlış olmaz.  

                 

              Elbette ki sınav için yüksek not alması önemli fakat hakkıyla yüksek not alması değerli olmalı. OBP’ nin etkisinin ortaya çıkmasıyla bazı velilerin okullara ve öğretmenlere direk ya da endirek baskıyı kendilerinde hak görmesi de söz konusu oldu. Maalesef bu duruma sınav başarı hırsı olan okullar, öğrencinin hak edip etmediğine bakmadan yüksek notu bol keseden vererek çanak tutmuş oldular. Oysa çocuğunun hak etmediği not verildiğinde veli ‘bu nasıl oluyor, konuyu öğrenmesi gerekir’ demeliydi. Böylece okul ya da öğretmen kaba tabirle şişirme not veremeyecekti.


             Bu durumun önüne kanuni düzenlemelerle elbette ki geçilebilir. Ben işin kanuni boyutuna geçmeden önce kişisel ve etik boyutuna bakalım. Çünkü kişisel olarak adil olabilirsek kanunlara da uymak daha kolay olacaktır. Aksi durumda her kanun bir şekilde kılıfına uydurularak delinebilir. Bu noktada;  kişisel olarak kendi sorumluğunu alan çocuk yetiştirmek, öğrenme sorumluluğu olan öğrenci yetiştirmek çok değerli. Aile olarak öğretmene not baskısı yapmadan, eğitim konusunda öğretmenden çok bilen aile değil, eğitime destek olan aile olmak önemli.


               İşin kanuni boyutuna bakarsak; içinde bulunduğumuz koşullarda özel okul öğrencileri şanslıydı. Fakat devlet okullarında internet erişimi ve bilgisayar gibi olanaklardan yoksun öğrencilerin olduğunu biliyoruz. Bu durum makasın açılması demektir. Hal böyle olunca geçen yıl ki koşulları, yani geçen yıl yeterince ders işlenemediğini de göz önüne alırsak ivedi olarak bu yıla özgü bir düzenleme yapılmalı.  Bir kereye mahsus olarak YKS ya girecek tüm öğrenciler için: 11. ve 12. sınıf notları direk 90 ya da100 puan olarak kabul edilmelidir. Böylece özel okul ile devlet okulu öğrencileri arasında makas daha fazla açılmamış olur.


                Milli Eğitim Bakanlığımız öğrencilerin içinde bulunduğu koşulları yakından bilmektedir.  Bu konuda YÖK’ e ve gerekli mercilere durumu anlatmalıdır. Öğrenciler arasındaki eşitsizliğin daha fazla artmasının önüne geçilmelidir. Hal böyle olunca yapılabilecek en iyi çözüm yolu ise bu yıl liseden mezun olacak tüm 12.sınıf öğrencilerinin 11 ve 12. sınıf notlarını 90-100 puan kabul ederek OBP’yi hesaplamak olacaktır. Bu yıl böyle bir düzenleme olabilirken önümüzdeki yıllar için ise üzerinde titizlikle çalışılarak yeni bir düzenlemeye gidilmelidir.


10/01/201

Bilsen ŞAHİN

Eğitimci-Yazar  

Öğretmen-Eğitim Danışmanı

Etiketler : PANDEMİ yazı
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.