• İHSANBAŞKAN

OTOBÜS YANGINLARIYLA GELEN ACI İTİRAF

GÜNDEM Haber Girişi : 05 Ağustos 2019 23:38
OTOBÜS YANGINLARIYLA GELEN ACI İTİRAF
Türkiye'de 3 günde 3 otobüs yandı, hayatını kaybedenler oldu. Gözler yolcu otobüslerine çevrildi.

Türkiye'de 3 günde 3 otobüs yandı, hayatını kaybedenler oldu. Gözler yolcu otobüslerine çevrildi. Peki, denetim yapılmıyor mu? Otobüslerdeki su ısıtıcıları, kahve makineleri, prizler tehlike mi saçıyor? Fulya Öztürk ve Ahmet Akpolat, bu sorulara cevap ararken, bir otobüs işletmecisinden "suçlu biziz" yanıtı geldi. Bakın neden... 


Balıkesir'de, Manisa'da, İzmir'de 3 günde 3 otobüs yandı. Balıkesir'deki otobüs yangınında 5 kişi hayatını kaybetti. Bu otobüsler neden yanıyor? Kuşkusuz alınması gereken önlem çok.


''Yangınların sebebi biziz''


CNN TÜRK'e konuşan 47 yıllık otobüs işletmecisi Fahrettin Durak, "Bu yangınların sebebi biz otobüsçüleriz. Fabrika çıkışlı orijinal otobüslerde sıkıntı yoktur. Sonradan biz her tarafına kablo döşedik. O kablolar kısa devre yapıyor. Yangın da bundan çıkıyor" dedi.


Prizler, kahve makineleri tehlike saçıyor


Otobüslerdeki prizler, su ısıtıcıları, kahve makineleri, yani elektrik yangınlara sebep oluyor. Bir de üzerine denetim eksikliği eklenince facianın boyutu artıyor. Balıkesir'deki 5 kişinin öldüğü o otobüs yangını da otobüsteki kahve makinesinden çıktı. Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Başkanı Birol Özcan'dan bu konuda çağrı geldi. Özcan, "Bu sıcak ikramı otobüs firmalarından kaldırmamız lazım. Rekabet halinde olduğu için firmalar bunları kaldırmıyorlar. Yönetmelikle bunu iptal etmemiz lazım. Otobüsün arkasına da yangın alarmı için sensörler ve köpük sistemini kurmak lazım" şeklinde konuştu.


''Otobüslerde tahliye kapısı olmalı''


Tüm Otobüsçüler Federasyonu Başkanı Mustafa Yıldırım da "Önemli olan tedbirleri almak. Yangın çıkan yeri otomatik olarak söndüren sistemleri bu otobüslere mutlaka koymamız lazım. Avrupa'daki birçok otobüsle sol tarafta bir kapı vardır. Tahliye kapısıdır o. Belki bunları da zorunlu hale getirmemiz lazım. Bayramdan sonra otobüs yangınları ile ilgili Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve sektör mensupları olarak ortak bir toplantı yapacağız. Türkiye artık otobüs yangınında insan öldü dememesi lazım" ifadelerini kullandı.

Etiketler : OTOBÜS
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.