• İHSANBAŞKAN

O CAMİ ODUN OLMAKTAN İŞTE BÖYLE KURTULMUŞTU

SAMSUN HABER Haber Girişi : 15 Nisan 2020 22:16
O CAMİ ODUN OLMAKTAN İŞTE BÖYLE KURTULMUŞTU
Ladikte çevre köylerden toplanarak kurulan eski ahşap ev, ambar, seren, köprü, su kuyuları ve eşyalardan oluşan ambarköy Türkiye'de bir ilkede imza atmış bulunuyor.
O CAMİ ODUN OLMAKTAN İŞTE BÖYLE KURTULMUŞTU

Ladikte çevre köylerden toplanarak kurulan eski ahşap ev, ambar, seren, köprü, su kuyuları ve eşyalardan oluşan ambarköy Türkiye'de bir ilkede imza atmış bulunuyor. 


Eski Ladik Kaymakamı Kadir Perçinin projesi olan ambarköyün gün geçtikçe tarihe geçecek anıları da artıyor. 


İşte bu anılardan en dikkat çekeni:


Odun olmaktan son anda kurtarılan tarihi Cami 


Samsun'un Salıpazarı ilçesine bağlı Yenidoğan köyünde bulunan 300 yıllık ahşap cami, odun olarak yakılmaktan kurtarıldı.


Samsun'un Ladik İlçe Kaymakamlığı, "Ambar Köy" projesi kapsamında ahşap camiler bulmak için 21 kişilik araştırma ekibi oluşturdu. Ekipler, Salıpazarı ilçesinde kullanılmayan ahşap ambarları ararken, Yenidoğan köyünde 300 yıllık ahşap camiye rastladı.


Ahşap caminin yanına beton cami yapıldığı için caminin sökülüp tahtalarının odun olarak yakılması için bin 450 liraya fırıncıya satıldığı belirlendi. Kaymakamlık da 50 lira daha fazla vererek camiyi aldı.


Tamamı ahşap olan caminin 300 yıl içinde 3 kez yer değiştirdiği belirledi. Tarihi cami, 64 metrekare ve iki katlı olarak Ambar Köy'ün içinde orijinaline dokunulmadan yeniden inşa edildi. Çatı ve giriş haricinde tamamen kendi orijinal parçalarıyla monte edildi.


Camiye Osmanlı şeyhülislamlarından Ladikli Mehmet Efendi'nin ismi verildi.


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.