Kurt: Avrupa'ya vizesiz seyahat yakında gerçekleşiyor

SAMSUN HABER Haber Girişi : 25 Nisan 2016 21:01
Kurt: Avrupa'ya vizesiz seyahat yakında gerçekleşiyor
AK Parti Samsun Milletvekili ve Dışişleri Komisyonu Üyesi Hasan Basri Kurt, vize serbestisi ve AB Göç Eylem Planı ile ilgili açıklamalarda bulundu.
 Avrupa'ya vizesiz seyahat yakında gerçek oluyor

AK Parti Samsun Milletvekili ve Dışişleri Komisyonu Üyesi Hasan Basri Kurt, vize serbestisi ve AB Göç Eylem Planı ile ilgili açıklamalarda bulundu.


Milletvekili Kurt açıklamasında, 2.Dünya Savaşından bu yana ulaşılan en yüksek göçmen rakamına ulaşıldığına dikkat çekerek, "Bugün dünyada 244 milyon insan göçmen, 20 milyon insan ise mülteci konumunda. Bu rakamın yaklaşık 5 milyonunu ise Suriyeliler oluşturmaktadır. Suriye'de devam eden iç savaş nedeniyle nüfusun yarısı yerlerinden edildi, komşu ülkelere sığınmak zorunda kaldı. Bizim ülkemizde şuan 2,7 milyon Suriyeli misafir edilmektedir. Ülkemizde ve diğer komşu ülkelerde yaşayan Suriyelilerin Avrupa'ya yasa dışı yollardan gidişleri artış gösterdi. 2015 yılında ülkemizden Suriyeli, Afgan, Iraklı, Pakistanlı ve diğer uyruklara mensup 856 bin kişi Avrupa'ya geçiş yaptı. Bu geçişler esnasında maalesef Ege Denizinde 5 bin dolayında insan hayatını kaybetti. Vicdanlarımızı yaralayan mülteci ölümleri özellikle Aylan isimli çocuğun sahile vuran cansız bedeni karşısında Avrupa Birliği, Ege üzerinden geçişlerin önlenmesi için Türkiye ile işbirliği yapılmasının şart olduğuna kanaat getirerek son 6 ayda ülkemize  çok sayıda üst düzey ziyaret gerçekleşti. 29 Kasım 2015'te Türkiye ? AB Zirvesi'nde         Ortak Göç  Eylem Planının uygulanması kararlaştırıldı. Mutabakat gereği 20 Mart tarihinden sonra Avrupa'ya düzensiz geçen göçmenler ülkemize iade edilmesi, "1e 1" ilkesi gereği geri ise aldığımız her Suriyeli için, ülkemizde yaşayan bir Suriyeli Avrupa ülkelerine yerleştirilmesi uygun görüldü. AB ile yapılan anlaşma gereği mülteci konumda bulunan Suriyeliler için AB Türkiye'ye 3 Milyar Euro ardından 2018 yılına kadar ilave 3 milyar Euro tahsis ederek mülteciler için harcanması sağlanacak." Diye konuştu.


Açıklamasına Vize muafiyeti süreciyle ilgili bilgi vererek devam eden Milletvekili Kurt, "Türkiye-AB Zirvelerinden çıkan diğer bir sonuç da, 16 Aralık 2013 tarihli geri kabul anlaşmasıyla 2018 yılında gerçekleşmesi öngörülen Schengen Bölgesinde vizesiz seyahat anlaşmasının haziran ayında hayata geçirilmesi. Bu konu kapsamında T.B.M.M Genel Kurul çalışmaları haftaiçi her gün çalışarak gerekli düzenlemelerin hayata geçirilmesi için geç saatlere kadar çalışıyoruz. Bugün itibariyle gerekli düzenlemelerin %70'ini meclisten geçirmiş durumdayız. İnşallah 1 Haziran'dan sonra vatandaşlarımız Avrupa'da yaşayan akrabalarını ziyaret etmek istediğinde cebinden masraf ederek Ankara'ya gelip vize için sıra beklemeyecek istediği zaman biletini alıp pasaportuyla rahat bir şekilde istediği ülkeye gidecek. Ak Parti iktidarları olarak verdiğimiz sözleri her zaman yerine getirdik, vize muafiyeti düzenlemesini de en kısa sürede hayata geçireceğimizden kimsenin şüphesi olmasın."dedi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.