KIRKPINAR AĞALARI: ENDİŞELERİNİ ANLATTI

SPOR Haber Girişi : 03 Temmuz 2019 18:41
KIRKPINAR AĞALARI: ENDİŞELERİNİ ANLATTI
658. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Ağası Seyfettin Selim ile eski ağa Alper Yazoğlu, Türkiye Güreş Federasyonun (TGF) aldığı kararları eleştirdi.

KIRKPINAR AĞALARI: ENDİŞELERİNİ ANLATTI


658. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Ağası Seyfettin Selim ile eski ağa Alper Yazoğlu, Türkiye Güreş Federasyonun (TGF) aldığı kararları eleştirdi. 


Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim Başpehlivanlardan Recep Kara’nın bu yıl ki güreşler katılmamasında federasyonu suçlarken, Eski Ağa Yazoğlu, alınan kararlarla yağlı güreşin minder güreşine dönüştüğünü ve bu durumun sorumlusu olarak da TGF’yi işaret etti.


YAZOĞLU; “KIRKPINAR’IN YAĞI GÜREŞİN GELENEKSEL KURALLARI DEĞİŞMEMELİ”


Yazoğlu, yağlı güreşlerde geleneksel kurallarının değiştirilmesinin Kırkpınar’a zarar verdiğini ifade ederek; “Örneğin minder güreşinde 2 dal var dimi biri serbest diğeri de grekoromen, ikisinin de kuralları farklı. Diyelim ki grekoromen güreşte güreşiyorsunuz diyelim ve rakibinizle yenişemediniz. Hakem size diyecek ki ‘şimdi grekoromen güreşten çıkıyoruz serbest güreş kurallarına göre güreşeceksiniz’ diye ancak bunu diyemezler. Çünkü bir kuralı ve bir usulü var. 658’ncisini bu yıl yapacağımız Kırkpınar’da da bu yapılıyor. Türk dünyasının göz bebeği ve Guiness rekorlar kitabına girmiş en eski geleneksel spor organizasyonuna yakışır mı, ‘minder güreşi kurallarıyla devam edeceksiniz’ denmesi? Bu durum yağlı güreşe ve Kırkpınar’a çok ağır bir darbedir ve ihanettir. Kırkpınar’ın yağı güreşin geleneksel kuralları değişmemeli. Kırkpınar’ın bünyesinde yüce Türk milletinin kendisine özgü hasretleri, gelenekleri ve töresi var. Kırkpınar çayırda, davul-zurna eşliğinde, Türk konuk severliğinin sembolü ağalık müessesesi, her şeyiyle ayrıdır. Özüne ve dokusuna bozulmadan gelecek nesillere bırakmamız gerekirken, yapılan bu uygulamalarla yozlaşıyor. Kırkpınar’a da yağlı güreşe de ilgi azalıyor. Kırkpınar bugünlerde ve buna benzer alınan kararlarla, geleneksel güreş oyunlarından uzaklaştırılıyor, genetiği değişiyor”


YAZOĞLU; “YAĞLI GÜREŞE, KIRKPINAR’A GÖNÜL VEREN İNSANLAR

GÜREŞ OYUNLARINI SEYREDEMEZ OLDULAR”


“Bu nedenle Kırkpınar ve yağlı güreşler, her yıl git gide daha az ilgi görüyor. Kazık, künde, tırpan, topuk kesme, kılçık atma, paça kapma vs. gibi pek çok yağlı güreş oyununu Kırkpınar’da göremez olduk. Yağlı güreşe, Kırkpınar’a gönül veren insanlar güreş oyunlarını seyredemez oldular. Çünkü işin sonunda süre ve puanlama sistemi olunca, bu defa pehlivan güreşmiyor. Çünkü minder güreşi kuralıyla Kırkpınar’da baş atlamak ve başpehlivan olmak var. Böyle olunca da güreşler, hep itiş kakış ve ayakta geçiyor. Yağlı güreş gün geçtikçe, minder güreşlerine dönmeye başlıyor. Kurallara bakın hep birbirinin ardına geliyor ve süre yetmediği için altın puanla hemen turlar bitsin diye bakılıyor. Çünkü çok kalabalık. Kırkpınar ve geleceğine böyle yaparak büyük zarar veriyorlar. Kırkpınar’a yevmiye için yolluk için kimse gelmesin. Pehlivanlar da sözünün eri olacak. Kırkpınar’a geldiğinde veya başka yağlı güreşlerde er meydanına çıktığında gerekirse saatlerce güreşecek” dedi.

YAZOĞLU; “YAĞLI GÜREŞ FEDERASYONU KURULMALI”

Yağlı Güreş Federasyonunun kurulması gerektiğine değinen Yazoğlu: “Türkiye Geleneksel Sporlar Federasyonu yağlı güreş gibi rahvan binicilik, okçuluk, cirit gibi yüzyıllar boyunca ata sporlarımız olan sporların geleneğine uygun şekilde korunması ve yaşatılması için kuruldu. Ancak yağlı güreşin ayrı bir federasyonu olmalı. Biz bir federasyon kurmuştuk ve Kırkpınar Ağalığı sıfatımla federasyon başkanı seçilmiştim. Sadece ben değil federasyonumuzdaki kurallar gereği, konusunda tahsil yapmamış veya uzmanlaşmayan kimseler yönetimde yer alamıyordu. Yönetimimizde Gazi Üniversitesinde Spor Akademisinde ‘Osmanlı’da Spor’ konusunda Profesör değerli bir bilim insanı İbrahim Yıldıran hocamız vardı. Kırgızistan’da Türk sporlarıyla ilgili bilimsel çalışmalar yapan Mehmet Türkmen hocamız vardı. Daha pek çok isim vardı federasyonumuzda. Federasyonumuzda Kırkpınar ağalarından Gazetecilere, İş adamlarına kadar konusunda uzman kişilerle çalışmalar yapıyorduk. Biz Kırkpınar için bir çalışma yaptık. Tam çalışmaları başlattık. Türkiye’deki siyasetin seviyesizliği, yağlı güreşi bizden alıp tekrar minder güreşine bağladı” şeklinde konuştu.


YAZOĞLU; “BU UCUBE KURALLAR VE GİDİŞAT DA KIRKPINAR’A BÜYÜK ZARAR VERİYOR”


Kırkpınar yağlı güreşleri için alınan yeni kararlara “ucube” benzetmesi yapan eski ağa Kırkpınar’ın zarar gördüğünü belirtti. Yazoğlu; “Bu ucube kurallar ve gidişat da Kırkpınar’a büyük zarar veriyor. Bu yüzden geçmişten bu yana söylüyorum ve hep söyleyeceğim; Yağlı Güreş Federasyonu kurulmalı. Görev alacak ve almak isteyen çok değerli insanlar var. Uzun yıllar sporla, yağlı güreşle ilgilenmiş çok değerli insanlar var. Bu işi 3-5 kuruş için yapmayacak olan, kültürlü donanımlı insanlar var. Diyelim ki federasyon kuruldu ben başkanlığını da danışmanlığını da yapmaya hazırım. Kırkpınar, yüce Türk milletinin Orta Asya’dan kopup gelerek; Anadolu’yu ve Rumeli’yi vatan edinişinin soylu bir destanıdır. Dilerim ki 658. Kırkpınar, bu soylu destana yakışır bir biçimde, mertçe ve yiğitçe, kazasız ve belasız bir şekilde tamamlansın” ifadelerini kullandı.


SELİM: “BU YIL KIRKPINAR’A İLGİ BİRAZ AZ GÖZÜKÜYOR”


658. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ağası, altın kemerli ağa Seyfettin Selim, 5-6-7 Temmuz’da başlayacak güreşler öncesi gazetemize özel açıklamalar yaptı. Ağa Selim Türkiye Güreş Federasyonunun (TGF), hakemler hakkında aldığı kararı eleştirdi. 658. Kırkpınar’ın önceki yıllara nazaran ilginin daha az olduğunu belirten Selim; “bu yıl Kırkpınar’a ilgi biraz az gözüküyor. Seçimler vardı ve insanlar da yoruldu. Siyasilerin ve devlet büyüklerinden de Kırkpınar’a geleceklerine dair her hangi bir geri dönüş de yok. Kırkpınar yine Kırkpınar devam edecektir” dedi.


SELİM: “YENİ KARAR FAYDALI OLUR”


TGF’nin Kırkpınar’da güreşecek pehlivanlar için aldığı yeni kararın faydalı olacağını belirten Ağa Selim; “Bana göre çok iyi olur. Önceden 5 dakika dinlenme vardı, pehlivan bir canlanma için fırsatı oluyordu ama şimdi molasız 40 dakika’da kim kimi yenerse. Bence biraz canlanacak güreşler. Federasyonun çok çalışmıyor ama yaptığı bu iş iyi bir karardı” şeklinde konuştu.


AĞA SELİM FEDERASYONA SESLENDİ: “AMAÇ NE?”


657. Tarihi Kırkpınar Güreşlerinde Ali Gürbüz ile Recep Kara arasındaki güreşte yaşanan sonuç krizi spor camiasında çok tartışılmıştı. Kara, 658. Tarihi Kırkpınar’a katılmayacağına dair açıklamalar bulunmuştu. Son olarak Ağa Selim, TGF’ye konu hakkında tepkilerini ve eleştirilerini yöneltti. Selim; “Kırkpınar bir kenara diğer yağlı güreşlerden kıran kırana güreş göremiyorum. Ahbap ilişkileriyle götürüyorlar işleri ama bakalım ne kadar gider bu düzende. Bu gidişat iyi gidişat değil, Recep Kara’ya sordum ‘neden güreşmeyeceksin Kırkpınar’da’ diye. Kara bana aynen şu yanıtı verdi; ‘Ağam geçen yıl benim hakkımı yediler. Geçen yıl hakkımı yiyenler aynı yerinde duruyor’ dedi. Bence doğru da söylüyor. Hakemlerin bir hatası var. O zaman aynı hakemler neden orada, amaç ne? Federasyonun bazı şeyleri değiştirmesi lazım. Federasyonun burada çok büyük eksiği var. Biz de bu eksiğe göz yumduk. Yoksa Recep Kara da Ali Gürbüz de bizim kardeşlerimiz, pehlivanlarımız. Ancak böyle bir organizasyonda, önemli bir güreşte bir hata yapıldıysa, hata yapan kişileri tekrar görevlendirme. Umarız bu yıl Recep Kara’nın yaşadığı olay gibi bir durum yaşanmaz. Güreşleri izleyip göreceğiz” ifadelerini kullandı.

Etiketler : KIRKPINAR
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.