Kasapoğlu'ndan gribe karşı Japon Selamı açıklaması

SAMSUN HABER Haber Girişi : 21 Mart 2015 22:47
Kasapoğlu'ndan  gribe karşı Japon Selamı açıklaması
Kasapoğlu, gribin kişiden kişiye bulaşmasında tokalaşma ve kucaklaşmanın önemli rol oynadığını belirterek, "Gerekirse 'Japon selamı' ile yetinilmeli dedi.
VATANDAŞLARDAN ŞİKAYET YAĞIYOR
BU NASIL AÇIKLAMA BÖYLE?
SAMSUN  Samsun Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, makamında düzenlediği basın toplantısında, gripten korunma yöntemlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Gripli kişilerin öksürürken mutlaka ağızlarını kapatmaları gerektiğine değinen Kasapoğlu, "Virüsün yayılmaması için bu hareket önem taşımaktadır. Ayrıca grip hastalığından korunmak için tokalaşmaktan, öpüşmekten ve kucaklaşmaktan kaçınılmalı, gerekirse 'Japon selamı' ile yetinilmeli" diye konuştu.

Gripten korunmanın basit ve etkili yollarından birinin de ellerin düzenli yıkanması olduğuna dikkati çeken Kasapoğlu, şöyle devam etti:

"Eller sabunla sık sık yıkanmalıdır. Özellikle öksürdüğünüzde ve hapşırdığınızda mutlaka yıkayın. Yıkama olanağı yoksa el dezenfektanları kullanın. Ellerin yıkanması birçok bulaşıcı hastalıktan olduğu gibi gripten de koruyacaktır. Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağız tek kullanımlık kağıt mendille kapatılmalı ve kullanılan kağıt mendil hemen çöpe atılmalıdır. Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçınılmalı. Sık temas edilen kapı ve pencere kolları, telefon ve çalışma masası gibi yüzeylerin düzenli dezenfekte edilmesi gerekir."

"Grip, soğuk algınlığı ile karıştırılmamalı"

Dr. Kasapoğlu, gribin sıklıkla soğuk algınlığıyla karıştırıldığına değinerek, şunları kaydetti:

"Grip, 'influenza' adı verilen bir virüsün neden olduğu, bireyler ve toplumlar üzerinde etkileri olan, mevsimsel, yaygın, bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Kendisini ateş ya da titreme hissi, öksürük, boğaz ağrısı, vücut ağrıları, baş ağrısı, ciddi halsizlik, çocuklarda yetişkinlerden daha sık olmak üzere bazen kusma ve ishal ile gösterir. Soğuk algınlığı ise bu belirtilerden daha çok burun akıntısı ve burun tıkanıklığıyla görülür ve genel olarak gripteki gibi ciddi sağlık sorunları oluşturmaz, daha hafif seyreder."

Selamlaşmak (Ojigi)

    Japonlar genelde selamlaşmak için ojigi (eğilerek yapılan Japon selamı) yaparlar. Ojigi dünyaca ünlü ve selam verirken, teşekkür ederken, ayrılırken veya özür dilerken kullanıldığından oldukça kullanışlıdır. "Günaydın" ("Ohayou"), "Merhaba" ("Konnichiwa"), "Teşekkür ederim" ("Arigatou"), "Allahaısmarladık-güle güle" ("Sayonara") veya "Özür dilerim-Pardon" ("Sumimasen") derken yapılır.

Ojigi'de hafif bir baş eğmesinden, tüm vücudu 90 derece eğmeye varan değişik teknikler vardır. Eğer selamlaşma tatami üzerinde yapılıyorsa ojigi'den önce diz çömülür ve öyle yapılır.


Esas olarak karşınızdaki sizden daha üst biri ise daha içten ve uzun yapılır. Buna rağmen, Japonlar yabancılardan uygun selam kuralları beklemediğinden dolayı hafif bir baş eğmek şeklinde selamlamanız yeterli olacaktır. Bu baş eğerek selamlama beceriksizce yapılan bir ojigi girişimi ile karşılaştırıldığında daha yerinde olur. 

Japonlar arasında el sıkışarak selamlaşmak çok nadir görülür, fakat yabancılar için Japonların el sıkmaları (oldukça acemice olsada) normal bir olaydır.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.