KARAR VERİP VAZGEÇME TEDİRGİNLİĞİ

SAĞLIK Haber Girişi : 12 Nisan 2014 09:31
KARAR VERİP VAZGEÇME TEDİRGİNLİĞİ
Bir şeylere başlamak istersiniz tam başlayacakken ya da başlamışken bir anda vazgeçersiniz. Sonra da "ben bunu bir tülü yapamıyorum, devam edip sonuçlandıramıyorum" dersiniz.
Bir şeylere başlamak istersiniz tam başlayacakken ya da başlamışken bir anda vazgeçersiniz. Sonra da "ben bunu bir tülü yapamıyorum, devam edip sonuçlandıramıyorum" dersiniz. Aslında vazgeçmezsiniz; yine bir seçim yaparsınız. Her vazgeçiş, bir seçimdir. Başka bir şeyi seçeriz. Her zaman bir şeyleri seçeriz.

Spor yapma düşüncesiyle işten çıkarsınız, içinizden bir ses başlar konuşmaya: "Aslında yorgunum, evde yapılacak işlerim de var, yoksa bir arkadaşa mı uğrasam, televizyonda da dizi vardı, koltuğa geçip bir uzansam mı?"

Zihninizden gelen fısıltıların her biri, bir tekliftir. Ve birini seçersiniz. Spor yapmak yerine yatmayı, yemeyi ya da bir yere gitmeyi seçersiniz. Neyi seçtiğinizin farkında olursanız daha farklı bir sonuç alabilirsiniz. Genelde seçtikleriniz alışkanlıklarınızdır ve o alışkanlıklarınız size bir yarar sağlamıyor gibi gözükse de bir kazanç elde ediyorsunuzdur. Gizli kazanç? :) İşte, neyi seçtiğinizin ve bu seçimin size ne sağladığının farkında olursanız gerçekten neye ihtiyacınız olduğunu da bilirsiniz. Ve bu ihtiyacı daha farklı bir yolla gidermenin yolunu bulabilirsiniz.

Yeni bir alışkanlık kazanmak istiyorsanız o alışkanlığın yani yeni davranış şeklinin size ileride sağlayacağı kazanca odaklanmak da iyi bir yöntemdir. İstediğiniz sonucu elde etmek için her gün yeniden seçim yaparsınız. Ve bir gün gelir o davranış artık alışkanlığınız olur. Düşünmeden, otomatik olarak seçim yapmaya başlarsınız.

Yeni bir adım atmak istediğinizde yenilik ve değişimden korkan ego devreye girip kulağa fısıldar durmadan: "Yapamazsın, yapamam, zor, yine olmayacak, beceremezsin?" Ve eskiyde, alışılmış rutinde kalmak ister. İnsan denen canlı, alışkanlıklardan ibarettir. Sabah yataktan kalkma şeklimize, diş macununu sıkma şeklimize, arkadaş seçme, yemek yeme sitilimize kadar her türlü davranışımız alışkanlıktır. Düşünce şekillerimiz de? :)

Eğer davranışlarımızın ya da düşünce kalıplarımızın sonucundan memnun değilsek yenisini kurgulamak için bu seçim sürecinden geçebilmeliyiz. Bu da farkındalık ve sonrasında da uygulamalarla mümkün.

Evet, bugün her an neleri seçtiğinizin farkında olma egzersizini yapabilirsiniz. Bakalım, kendinizle ilgili neler yakalayacaksınız? :)

Sevgi ve sağlıkla ilerleyin...

Arzu Bıyıklıoğlu

NLP Uzmanı ve Yaşam Koçu

Etiketler : sağlık
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.