KARABUĞDAYIN FAYDALARI

SAĞLIK Haber Girişi : 11 Temmuz 2020 07:49
KARABUĞDAYIN FAYDALARI
Çok kurak ve serin bölgelerde yetişen karabuğday, iklim şartlarının uyumsuzluğundan dolayı ülkemizde yetişmiyor. Dünya'da en çok Estonya, Litvanya, Polonya gibi ülkelerde yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Zengin besin değerlerine sahip karabuğdayın kabuklu yemiş olarak da tanımlanması mümkündür. Karabuğday nerede yetişir? Sorusu çok merak edilir ancak karabuğdayın ülkemizde üretimi yapılmamaktadır. 


Çok kurak ve serin bölgelerde yetişen karabuğday, iklim şartlarının uyumsuzluğundan dolayı ülkemizde yetişmiyor. Dünya'da en çok Estonya, Litvanya, Polonya gibi ülkelerde yetiştiriciliği yapılmaktadır. 


Karabuğday unu ekmek yapımı amacıyla kullanılmaya çok elverişli değildir. Karabuğday, genellikle haşlanarak salatalara katılıyor, çorbalara eklenebiliyor veya yoğurtla karıştırılarak tüketiliyor. Çok doyurucu olmasıyla bilinen karabuğday, tane olarak tüketildiği gibi öğütülerek de yemeklere katılmaktadır.

Karabuğdayın kalorisi ve besin değeri


  • Karabuğdayın 20 gramı yaklaşık 70 kalori içermektedir.
  • Yani 1 yemek kaşığı karabuğday tükettiğiniz zaman 70 kalori almış olursunuz.
  • Protein açısından oldukça zengindir. 20 gram karabuğday yaklaşık 3 gram protein içerir.
  • Lif içeren bir besindir.
  • Kalsiyum, sodyum, potasyum gibi vücudun ihtiyaç duyduğu mineralleri bolca içermektedir.
  • Demir içerir.
  • B kompleks vitamin grubundan olan bakır, lif, magnezyum ve mangan açısından oldukça zengindir.
  • Gluten içermez

Karabuğdayın faydaları nelerdir?


Beyin sağlığını koruyor: Karabuğday, uzmanlar tarafından Alzheimer gibi beyin fonksiyonlarını etkileyen rahatsızlıklar için kullanılmakta ve tavsiye edilmektedir. İçerisindeki antioksidanlar sayesinde beyin fonksiyonlarını ve işlevlerini desteleyici bir özelliği vardır.


Diyabet hastalarına öneriliyor: Karabuğdayın içerisindeki karbonhidratlar emiliminin yavaşlamasını sağlıyor. Bu durum da uzun süreli tok kalmayı ve kan şekerinin ani olarak düşmesini önleyici bir etki ortaya koyuyor.


Kabızlığı önler: Sindirim sistemi üzerinde oldukça olumlu etkileri olan karabuğday, lif kaynağıdır. Bu özelliği sayesinde tam bir bağırsak dostudur ve sindirimi kolaylaştırıcı etkileri vardır.


Glutensiz: Çölyak hastaları için çok değerli bir besindir. Ancak günümüzde çölyak hastalığı olmasa da glutenli gıdalardan dolayı şişkinlik, hazımsızlık gibi rahatsızlıklar yaşayanların da tercih ettiği besinler arasındadır.

Etiketler : KARABUĞDAY
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.