İNGİLİZ OYUNUNU DEŞİFRE EDEN GÖRÜNTÜLER

DÜNYA Haber Girişi : 20 Ağustos 2014 13:38
İNGİLİZ OYUNUNU DEŞİFRE EDEN GÖRÜNTÜLER
IŞİD gerçeğinin iç yüzü yavaş yavaş gün yüzüne çıkıyor.
IŞİD militanları iki yıl önce 'de kaçırılan Amerikalı gazeteci James Foley'nin başının kesilerek öldürüldüğünü gösteren bir video yayımladı. "Amerika'ya mesaj" başlıklı video sosyal medyada yayımlandı. Videonun gerçek olup olmadığı henüz bağımsız kaynaklarca doğrulanmasa da Foley'in ailesi oğullarının öldürüldüğünü kabul etti.

Adını daha sonra İslam Devleti diye değiştiren IŞİD Foley'nin Irak'taki Amerikan hava saldırılarına misilleme olarak öldürüldüğünü bildirdi. Videoda maskeli bir militan Foley'yi başını keserek öldürürken görülüyor.

Beş yıldır Ortadoğu'da çalışan James Foley 22 Kasım 2012'de kimliği belirsiz silahlı kişilerce kaçırılmıştı.

Ailesi doğruladı

Olayla ilgili henüz resmi bir doğrulama gelmese de Amerikalı gazetecinin ölümü ailesi tarafından doğrulandı. Foley'nin bulunması için aliesi tarafından açılan Facebook sayfasında yayımlanan anne Diane Foley'in mesajında, "Oğlumuz Jim için hiç bu kadar gurur duymamıştık. O, Suriye halkının çektiği acıları dünyaya ifşa etmeye çalışırken hayatını verdi" ifadesi yer aldı.

Öte yandan Amerikan haber ajansı AP'nin bir haberine göre, isminin açıklanmaması şartıyla konuşan Amerikalı yetkililer, videonun gerçek göründüğünü ve IŞİD militanları tarafından kafası kesilerek öldürülen kişinin James Foley olduğunu söylediler. Yetkililerden biri,  Başkanı Barack Obama'nın bugün konuyla ilgili açıklama yapmasının beklendiği bilgisini verdi.

Beyaz Saray'dan ilk yanıt

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü Caitlin Hayden yaptığı yazılı açıklamada, ABD vatandaşı James Foley'in başının kesildiğinin iddia edildiği videoları gördüklerini ve inceleme başlattıklarını ifade etti.

Hayden, "İstihbarat birimlerimiz mümkün olan en kısa zamanda videonun doğruluğunu belirlemek için çalışıyor." dedi. Söz konusu videonun gerçek olması halinde Amerikalı masum bir gazetecinin hunharca öldürülmüş olması karşısında dehşete kapılacaklarını dile getiren Hayden, yeni bir gelişme olması halinde bunu paylaşacakları bilgisini verdi.

'Kafa kesen militan İngiliz' iddiası

İngiltere'de yüksek tirajlı 3 gazete, attıkları manşetlerde IŞİD militanı bir İngiliz'in Amerikalı gazetecinin başını kestiğini bildirdi.

The Sun, 'İngiliz tarafından başı kesildi' manşetli haberinde Amerikalı gazeteci James Foley'nin katilinin İngiliz lehçesine dikkat çekerken, Daily Mirror 'İngiliz Cihatçı savaş muhabirinin başını kesti' manşetini kullandı. Gazete haberinde IŞİD mensubu İngiliz Cihatçı'nın Amerikalı savaş muhabirini öldüren terörist olduğunu öne sürdü.

Daily Mail'in manşeti de "İngiliz terörist Amerikalı gazetecinin kafasını kesti" oldu. Gazeteler, IŞİD'in yayımladığı korkunç videodaki kafa kesen IŞİD militanının İngiliz telafuzlu olduğuna dikkat çekti.

Etiketler : IŞİD
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.