• İHSANBAŞKAN

HÜKÜMET KAMUDA TASARRUFA GİDİYOR

EKONOMİ Haber Girişi : 25 Eylül 2014 23:13
HÜKÜMET KAMUDA TASARRUFA GİDİYOR
Hükümet taşıt ya da bina kiralamalarından kaynaklı ek maliyetlerin giderilmesi için de bazı tedbirler alacak:
Hükümet taşıt ya da bina kiralamalarından kaynaklı ek maliyetlerin giderilmesi için de bazı tedbirler alacak:

Başbakan Ahmet Davutoğlu Maliye Bakanlığı'ndan 4 saat süren bir brifing aldı. Toplantıya Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve ekonomiyle ilgili bürokratlar katıldı. Davutoğlu toplantının ardından kamuda reform hazırlığı yapıldığını açıkladı. 

Davutoğlu bu kapsamda devletin elindeki sosyal tesisler, lojmanlar, konutlar, bina ve taşıtlarla ilgili bir envanter çalışması talimatı verdiğini söyledi. Hükümet taşıt ya da bina kiralamalarından kaynaklı ek maliyetlerin giderilmesi için de bazı tedbirler alacak: 

"Bir taraftan kayıt dışı ekonomi kalmayacak şekilde bir strateji, diğer taraftan kamuda hem israfları minimize edecek ve kamunun elindeki atıl bütün kapasiteyi, ben Milli Emlak'tan sayısal rakamları istedim, atıl kapasiteden kasıt belki sadece bir ay kullanılan sosyal tesisler. Çok değerli yerlerde ve bütün alanlarda.  Bu çerçevede önümüzdeki dönemde, kamunun elindeki bütün mal varlığının en şeffaf ve en eski tabirle idareli kullanılması için elimizden geleni yapacağız."

Davutoğlu kamu personelinin etkin kullanımıyla ilgili de düzenlemeler yapılacağını söyledi: 

"Personel ihtiyacından kaynaklanan artışın ülkenin ekonomik dengelerini sarsmaması, ayrıca personelin etkin kullanımı, niceliksel artışı değil, niteliksel katkısının göz önüne alınması lazım. Bunun için personel sisteminde de ciddi bir gözden geçirme hamlesine ihtiyaç var."

'Devlet şans oyunlarından çekilmeli'

Başbakan Ahmet Davutoğlu "Devletin belli alanlardan çekilmesi artık bir zarurettir" dedi, şans oyunlarını örnek gösterdi. Milli Piyangoyla ilgili çalışmaların başlatıldığını hatırlatan Davutoğlu, bu çalışmaların ileriki aşamalara götürüleceğini kaydetti.

Hükümet kayıt dışı ekonomiyle mücadele için de yeni strateji hazırlığında: 

"Önümüzdeki ekim ayı muhtemelen, ama en geç kasım ayında kayıt dışı ekonomiyle mücadele stratejimizi açıklayacağız. Yıl sonuna doğru da bütün bu çalışmaları tamamlayıp kamu emlakı ve kamuda yapılacak tasarrufla ilgili nihai bazı adımları atacağız."

'Dürüst çalışan cezalandırılmamalı'

Başbakan Ahmet Davutoğlu kamusal alanda yapılabilecek reformlar için belli bir vergi düzeyinin tutturulması gerektiğini söyledi; "Bunu adil, eşit bir şekilde uygulamamız lâzım" dedi: 

"Kaynaklarımızın önemli bir kısmı, vergi gelirlerinden geldiğini için, vatandaşların helal kazançlarından, alın terlerinden geldiği için en önemli husus, bunun vergi adaleti bağlamında bütün toplum kesimlerine eşit şekilde yayılmasını sağlayacak birtakım tedbirlerin alınması ki bu, kayıt dışı ile mücadeleyi önemli bir konu haline getiriyor. Kayıt dışı ekonomi olduğu zaman aslında birileri kar ediyor gibi görünüyor ama yani vergiden kar ediyor ama toplum geneline bakıldığında kayıt içi olup da dürüst çalışanlar, cezalandırılmış oluyor." 

"Eğer milletin üreten kesimi, vergi ödeyen kesimi, bazı imkanlara sahip değilse, bürokrasi ya da devleti yönetenler, bu imkanlara sahipse bu sürdürülebilir, ahlaki bir durum değil."
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.