HERKESİN AĞZINDA BİR KOÇLUK

  • İHSANBAŞKAN

 HERKESİN AĞZINDA BİR KOÇLUK

 Bilsen ŞAHİN

Eğitim Danışmanı ve Öğrenci Koçu


Son dönemlerde öğrenci olsun olmasın herkesin ağzında bir koçluk koç kavramı sakız olmuş vaziyette. Çocuğunuza eğitim yada ders aldırmak istiyorsunuz karşınızda tabela yada tanıdık birinin tavsiyesi …….Koçluk şirketi


     Dillere pelesenk olan bu kavrama isterseniz bir bakalım.  Hepimiz Koçluk kavramını yıllar önce Tv de yayınlanan dizideki basketbol takımının  koçu olarak duyduk. Fakat aslında  Fransız kökenli bu eski bir kelime olan  ‘Coach’ un anlamı insanları bir yerden başka bir yere taşıyan araç, arabadır. Daha sonraları 1840 yıllarında Oxford Üniversitesinde öğrencileri sınava hazırlayan özel öğretmenler için kullanılmaya başlanmıştır. 1889  Yıllarından  itibaren de sporcu eğitmenlerine  verilen isim olmuştur.


       Ülkemize ise Koçluk hiç tahmin etmeyeceğiniz yani ben ve bir  çok kişinin tahmin etmediğini eğitimlerde gördüm.  Evet koçluk kavramı yıllar önce Milli Eğitim Bakanlığının Antalya’da  belli sayıda Okul Müdürlerine  düzenlediği bir Hizmet İçi Eğitim Programında tanındı. 1993 de  bu kavramla MEB tanıştırmış olsa da Büyük özel sektör daha etkin kullanmaya başlamıştır.


    Günümüze baktığımızda ise  2 şekilde uygulandığını görmekteyiz.  Bunlardan biri etüt merkezlerinde  öğrencinin ders ve test çözümlerinde aldığı yolu takip etmek ve yapması gerekeni belirterek yapılmakta olan koçluk.  İkincisi ise ICF nin  kurallarına göre  yapılan  koçluk.  Bunların detaylarına daha sonra gireceğimi belirterek tüm okuyuculara  içindeki gücü fark ettiği günler dilerim.

Etiketler : BİLSENŞAHİN
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.