HAFIZLIK TESBİT SINAVLARI ÜZERİNE AÇIK MAKTUP

KÖŞE YAZILARI Haber Girişi : 06 Ağustos 2019 00:39
HAFIZLIK TESBİT SINAVLARI ÜZERİNE AÇIK MAKTUP
Diyanet İşleri Başkanlığı, gerek yaygın din eğitimi hizmetlerinden biri olarak, gerekse Başkanlığın önemli insan kaynaklarından biri olarak hafızlık eğitiminin; anlam ve önemine uygun bir biçimde canlı tutulması, kalıcı ve sürekli hale getirilmesi, nitel

HAFIZLIK TESBİT SINAVLARI (Kamera Kaydı) ÜZERİNE


 EDİTÖR'DEN


 Diyanet İşleri Başkanlığı, gerek yaygın din eğitimi hizmetlerinden biri olarak, gerekse Başkanlığın önemli insan kaynaklarından biri olarak hafızlık eğitiminin; anlam ve önemine uygun bir biçimde canlı tutulması, kalıcı ve sürekli hale getirilmesi, niteliğinin artırılmasına yönelik çalışmalara büyük önem vermektedir.

 

 Hafızlık eğitiminin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi ve yürütülmesinde Hafızlık Eğitim Programı ve Hafızlık Takip Komisyonu kadar, Hafızlık Tespit Sınavı da büyük önem arz etmekte ve hafızlık sürecinin ana unsurları arasında yer almaktadır.

 

Bu sebeple; hem hafızlık eğitim sürecini tamamlayan öğrencilerin yeterliklerinin sağlıklı bir ölçme ve değerlendirme çerçevesinde tespit edilmesine, hem de hafızlık eğitimine devam eden öğrencilere rehberlikte bulunmak üzere, kurulan komisyon marifetiyle, hafızlık tespit sınavı sürecinde göz önünde bulundurulacak kriterler Diyanet İşleri Başkanlığınca belirlenmiştir.

DİB Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğünce

A.- Hafızlık Tespit Komisyonunun Yapısı

B - Hafızlık Tespit Komisyonunun Çalışma Usulü

C.- Etik İlkeler

D - Ölçme ve Değerlendirme olmak üzere olması gereken kriterler belirlemiştir

 

Bu kriterlerin kamera görüntüleri ile desteklenip (yerine getirilip- getirilmediğ)i eksik bırakılmıştır maalesef.

Belki sınavlarda kamera kaydı vardır bizim  gözümüzden kaçmıştır olabilir diye de düşünmedik değil. Ancak 2019 Haziran ayında ismi bizde saklı bir ilimizde böyle bir uygulamanın olmadığının canlı şahidi olduk.

 

Ağlayarak  sınavdan çıkan, kendisine haksızlık yapıldığını söyleyen, sınav süresini  5 ya  da 7  dakikada sınırlandırıldığını söyleyen öğrenci ve hocalarının sistemlerine şahit olduk.

 

İşin en trajik-komik yanı ise komisyon başkanının tek söz sahibi olması,diğer iki üyenin sadece izleyici kalması da bir o kadar düşündürücü...

 

Bütün bu iddialar yada gerçekler sınavlarda kamera kaydı ile son bulacağına inanırken hafızlık tespit sınavında, devletimizin sağladığı imkanlar göz önüne alındığında, hafız adayımızın harcadığı mesai, hocalarımızın gayretleri, ailelerin beklentileri sanırım bu yöndedir.

 

Sağlıklı değerlendirmelere zemin oluşturması açından; sınav ortamı, komisyonun yapısı, komisyon çalışma usul ve esasları, ölçme değerlendirmedeki objektiflik, gerçekleştirilecek bütün sınavlar için temel unsurlardır.

 

 Bu sebeple; hafızlık tespit sınavlarının, yukarıda belirtilen kriterlere göre yapılması, hafız adaylarının yeterliklerinin sağlıklı bir ölçme ve değerlendirme çerçevesinde tespit edilmesine katkı sağlayacak KEMARA İLE SINAVLARIN  KAYDA ALINMASI öğrencilerin nerede nasıl hata yaptığını bizzat görmüş olacak ve hatalarını daha kolay düzeltecektir.

 Kamera kaydı sadece bununla kalmayıp ileride yapılacak olan itiraz şikâyet ve talep konularına yardımcı ve tek kaynak olacaktır.

 

Sosyal medya yoluyla özelden bir ilimizin Hafızlık Tespit Komisyon Başkanına böyle bir teklif sunduk. Topu  Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğünce atıp bizi engellemesini de manidar oldu.

 

Bakalım eleştiriye ne zaman  açık  olacağız?

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.