• İHSANBAŞKAN

ERDOĞAN AİLESİ DİĞER MÜSLÜMAN YÖNETİCİLERE ÖRNEKTİR

SİYASET Haber Girişi : 09 Şubat 2018 09:02
ERDOĞAN AİLESİ DİĞER MÜSLÜMAN YÖNETİCİLERE ÖRNEKTİR
Dünya Müslümanlarına yapılan zulümlere Erdoğan Ailesinin müdahale etmesi dünyayı şakına çevirdi. Artık karşılarında dur diyen birileri vardı. Emperyalistler bunu hiç beklemiyorlardı.

ERDOĞAN AİLESİ DİĞER MÜSLÜMAN YÖNETİCİLERE ÖRNEKTİR


Diğerleri ‘keskin tepkiler’ gösterirken ve ‘şiddetli’ bir biçimde kınarken Türk yetkililer Rohingya Müslümanlarının mülteci krizine karşı somut hareketler sergiledi. Hanımefendi Emine ve Recep Tayyip Erdoğan görüşlerini ifade ettikten sonra sahipsiz ve bitkin Rohingya Müslümanlarını bir kenara bırakmaksızın onlara en çok yarayacağı somut ve yararlı hareketler yapmaya karar verdiler.


Olay yerinde yardım

Türkiye Cumhuriyeti hanımefendisi tarafından dehşetli ve sistematik olarak yapılan katliamın kurbanları ziyaret edilirken çekilen fotoğraflar dünyanın dört bir yanına yayıldı. 


Ancak bu şekilde korkunç kaderlerini birilerin merak ettiği kurbanlara gösterilebilir ve Türkiye yetkilileri bunu çok iyi bilir. Bu hareket övünmeli. Özellikle bu kadar hızlı bir şekilde yapıldığı için daha çok övünmeli. 


Maalesef, Türkiye Cumhuriyeti’nin bu kararlı hareketi zamanında yetişememiş. Fakat Myanmar Birliği Cumhuriyeti Arakan Ülkesindeki koşullar göz önünde bulundurunca bu ziyaretin gerçekleşebilmesi bile önemlidir. Olay yerinde durumunu tespit ettikten sonra Türkiye yetkilileri bu dönem içerisinde Rohingya Müslümanlarının tüm yaşadıkları hakkında daha iyi bir tablo oluşturacaklar.

Türkiye, bu tehdit altıda olan halka yardım edeceğine dair söz vermişti ve bu sözün yerine getirmesinin ilk adımlarını çok kısa bir zamanda atmıştır. Ayrıca, bu halk için herhangi bir ülkenin yetkililerinin tarafından ziyaret edilmesi çok önemlidir. Zira bu şekilde Myanmar’ın zalim yöneticilerine ”Rohingyalar uçurumun kenarında olsalar da unutulmamışlar.” diye bir mesaj gönderilmektedir.


İslam dünyasının lideri olarak Türkiye

Şu an akla gelen mantıklı bir soru şudur: Bu hareketiyle, nüfusu çoğu Müslüman olan ülkelerinin lideri haline gelen Türkiye Cumhuriyeti diğer islam ülkelerinin stratejilerini etkileyebilecek mi? 

Bütün bunlar tabi ki uluslararası politika sahnesine bağlıdır. Fakat Myanmar’daki bu karışık durumun çözülmesi için öncelikle Arap ülkelerinin, daha sonra da nüfusu çoğu Müslüman olan diğer ülkelerin ciddi bir girişim sergileyeceklerini beklemek gerçekçidir. Türkiye Cumhuriyeti bu tepkisini hesap kitap yapmadan, bugün birçoğunun buna itiraz etmesine rağmen, hızlı ve somut bir şekilde günümüz ”İslam dünyasının lideri” olarak çıktı. İslam dünyasındaki ‘liderlik’ konusundan daha önemlisi ortak bir önceliği için beraber çalışmaktır. Rohingya halkı, Filistin Devleti ve tehdit altında kalan diğer Müslüman milletleri, milliyetçiliği ummetin durumundan daha önemli bulan kendini beğenmiş müslüman yöneticilerine ders olmalıdır. Bu iddianın kanıtı olarak sadece bölgenin gayri resmi liderini empoze etmek için birkaç ay önce Ramazan ayında Arap yarımadasındaki İslam ülkeleri arasında yaşanan çatışma ele alınabilir. Bu, Arap yarımadasında geçirilmesi gereken ‘çocuk hastalıkları’nın aksine Türkler, somut yaptıkları ile dünya politika sahnesinde ciddi ‘aktör’ olduklarını bütün dünyaya göstermişler.

Yazar: Admir Lisica

Türkçe’ye çevrildi: Azra Ibrulj


Etiketler : Erdoğan
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.