• İHSANBAŞKAN

ERBAKANIN İCADINA SAHİP ÇIKTILAR

EKONOMİ Haber Girişi : 02 Nisan 2014 15:31
ERBAKANIN İCADINA SAHİP ÇIKTILAR
Eski başbakan Necmettin Erbakan'ın girişimleriyle 1956'da kurulan ve daha sonra kapanan Gümüş Motor daha çok bilinen adıyla Pancar Motor, küllerinden doğuyor.
KONYALI GİRİŞİMCİLER ERBAKAN'IN İCADI İÇİN HAREKETE GEÇTİ

Bir dönemin fenomen firması, 2011 yılında Bayrampaşa'daki fabrikasını kapatmak zorunda kalmıştı. Erbakan'ın markasını yaşatmak isteyen Dinçer Suroğlu'nun da aralarında bulunduğu üç Konyalı girişimci harekete geçti. Fabrika bu kez Konya'da kurulurken, Selçuk Üniversitesi işbirliğiyle tasarlanan yeni motorlar başta Afrika olmak üzere pek çok ülkeye de ihraç edilecek.

MİLLİ MARKA YENİDEN GÜNDEMDE

Dinçer Suroğlu, Mayıs 2013 yılında markayı satın aldıklarını belirterek, "2.4 milyon TL yatırımla fabrikayı yeniden hayata geçirdik. Pancar Motor'un eski çalışanlarından bir çekirdek kadro oluşturduk. Yeni elemanlar da alıyoruz. Selçuk Üniversitesi'nden de Ar-Ge desteğimi var. Yerli motorda hedeflerimiz büyük" dedi.

''MİLLİ BİR MARKAYI DİRİLTECEKTİK''

Son dönemde Türkiye'de yerli araç üretilmesinin gündemde olduğunu anımsatan Suroğlu,"Kendi yarattığımız markaya sahip çıkamazsak yerli bir marka yaratmak hayal olurdu. Bu alana girmenin ticari olarak karlı olduğuna inanıyorduk. Milli bir markayı diriltecektik. İlk yerli dizel motor fabrikası ismi bile bizi bu işe girmede heveslendirdi"diye konuştu.

''YENİ MOTORLAR ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ''

Suroğlu, Pancar Motor'un pat pat sesiyle efsaneleştiğini kaydederek, ürün gamları hakkında"Pancar çiftçileri için motor yanında, sulama sektöründe, Jeneratör üretiminde, inşaat sektöründe kullanılabilen motorlar üretme kapasitemiz var. Pancar motor, daha çok o dönemin şartlarında pancar üreticilerine hitap ediyordu. Ama biz farklı ve yeni motorlar üzerinde de çalışıyoruz" bilgisini verdi.

ERBAKAN'IN İCADI AFRİKA ÜLKELERİNDE TUTULDU

Pancar Motor, 1956 yılında kuruldu ve Türkiye'de ilk dizel motor fabrikası özelliğine sahip. Erbakan Hoca'nın kurduğu bir fabrika olarak bilinir. İlk yönetim kurulu Necmettin Erbakan'ın başkanlığında, Süleyman İshakoğlu, Zeki Aytaç, Adil Saraçoğlu, Enver Aptik ve Fehmi Bilge'den oluşuyordu. Pancar Motor fabrikasının ortakları kooperatifler üzerinden pancar üreticileriydi.


500 BİN ADET SATIŞ YAPILDI

Tarım sektöründe liderliğe sahip olan motorlar, Alman Hatz teknolojisi örnek alınarak üretilmişti. Tamamı dizel olan bu motorlar 1, 2, 3 ve 4 silindirli olup 80 hp güce kadar ulaşabiliyordu. Türkiye'de tarım sektöründe sulama amaçlı olarak kullanımı yaygın olsa da, bu tür kullanıma ek olarak balıkçı teknelerinde, dizel jeneratörlerde, dizel kompresörlerde, endüstriyel makinalarda da kullanıldı. Kapandığı güne kadar 500 bin adet satış yaptı.

HER İKLİMDE ÇALIŞABİLME ÖZELLİĞİ

Her iklimde ve -40 ve +45 derece hava koşullarında çalışma özelliği var. Bu nedenle Afrika ve Ortadoğu ülkelerine 140 bin adet civarında ihracat yapılmış. Yılda 10 milyon TL'lik üretim yapan, 2010'da 1.8 milyon TL zarar eden, toplam borcu 7 milyon TL'ye ulaşan Pancar Motor fabrikası 2011 yılında kapandı.

ESKİ KULLANICILARDAN YEDEK PARÇA TALEBİ

Satın alma sürecini takiben ilk iş olarak piyasada olan motorların yedek parça tedariğini sağlamaya öncelik verdiklerini dile getiren Dinçer Suroğlu, şunları söyledi: "Bu tedarik çalışmaları sürecinde oluşan stok ve bilgi birikimini, tekrar motor üretme projelerine çevirdik. Bu çalışmaların sonucu ortaya çıkacak 'Pancar Motor' markalı ürünleri kısa süre sonra halkımızın beğenisine sunacağız. Temmuz başında ilk motorlarımız piyasaya çıkıyor olacak.

''PANCAR MOTOR'UN BİR İMAJI VAR''

AB standartlarında üretim yapıyoruz. Pancar Motor'un bir imajı var. Afrika pazarında o sıcakta sorunsuz çalışan tek motor. Markayı ilk alır almaz. Senegal'den bir müşteri geldi ve ilk ihracatı ona yaptık. Çünkü oradaki motorların yedek parça ihtiyacı vardı. Fabrikanın kapalı olduğu yıllarda yedek parça ihtiyacı doğmuş. Dünya genelindeki motorlarımızın da bakımı var. O nedenle ilk olarak bu alanlara odaklandık. İlk yıl için hedefimiz 5 bin adet motor satmak."

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.