Engin Alan: Kobani düşerse 'Kürdistan' düşer!

SİYASET Haber Girişi : 22 Ekim 2014 13:02
Engin Alan: Kobani düşerse 'Kürdistan' düşer!
MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan, "Mesele Kobani değil. Kobani düşerse, 'büyük Kürdistan' hayali biter" dedi.

Türkiye'nin Abdullah Öcalan'ı Türkiye'ye getiren komutan olarak tanıdığı Engin Alan, Türkiye ve dünyanın gündeminde olan Kobani'yle ilgili açıklamalar yaptı.

MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan, "Mesele Kobani değil. Kobani düşerse, 'büyük Kürdistan' hayali biter" dedi.

KOBANİ DÜŞERSE...

Odatv'ye konuşan Engin Alan, Barzani ve PKK'nın liderlik konusunda anlaşamadığını belirterek,  "Olayın özü Kobani falan değil. Olayın özü orada, kuzey Suriye'de 'Batı Kürdistanı'nı kurmak. Kobani düşerse, sıra Rajova'nın diğer yerlerine Efrin'e, Cezire'ye gelir ve böylece 'büyük Kürdistan' hayali biter. Bu durum, işin mimarı ABD'nin de bizdeki bölücülerin de işine gelmez. Bu kadar basit. Bir de şu mesele var; Barzani 'büyük Kürdistan'ın lideri ben olacağım' diyor. Rojava ise PKK'ya bağlı ve burasını kendisine istiyor. Zurnanın zırt dediği yer burası."

Alan, IŞİD hakkında da şu dikkat çekici değerlendirmeyi yaptı:

IŞİD BİR PROJEDİR

"IŞİD'i kim doğurdu, büyüttü? Bu kadar büyük bir coğrafyada, hem Irak'ta, hem Suriye'de birkaç yerde aynı anda hareket edip, savaşıyorlar. Toplama olamazlar. Bunların kuvvetli bir komuta kontrol merkezi ve profesyonel lider kadrosunun olması lâzım. Ne zaman ortaya çıktılar; Saddam'ın devrilmesinden sonra, El Nusra'yla başladılar, sonra ayrıldılar. İçinde Saddam'ın Cumhuriyet muhafızları, belki generalleri var. Batılı komutanların da olduğu söyleniyor. IŞİD'in hedefi, Sünni kesimi toplayıp, bir devlet kurmaktı. Suriye'nin kuzeyine gelmese, sadece Sünni bölgesinde kalsa, bunlar olur muydu? IŞİD de bir projedir."

TÜRKİYE ESAD'I DEVİRMEK İÇİN Mİ PEŞMERGEYE İZİN VERDİ?

Peşmergelerinin Türkiye toprakları üzerinden Kobani'ye geçişine izin verilmesi hakkında da konuşan ve "İzin verilmemeliydi" diyen Engin Alan, Türkiye'nin buna nasıl razı olduğu konusunda ise şunları söyledi:

"Herhalde ABD ile pazarlık yapıldı. Pazarlığın, anlaşmanın mahiyetini bilmiyorum. Eğit-donat işi olabilir. Eğitip, donatılacakların IŞİD'e karşı savaşacağını sanmıyorum, sırf Esad'ı devirmede kullanmayı planladıkları kanaatindeyim."

Engin Alan KİMDİR?

(d. 31 Mart 1945; Üsküdar, İstanbul), Türk asker, emekli korgeneral. Eski Özel Kuvvetler Komutanı.

Askeri kariyeri

1965 yılında Kara Harp Okulu'nu bitirdi. Çeşitli birliklerde görev yaptı. Daha sonra Kara Harp Akademisi'ni bitirerek kurmay oldu. 1974 yılında Kıbrıs Harekâtı'nda görev aldı.

1992 yılında Tuğgeneralliğe terfi etti. 16. Zırhlı Tugay Komutanlığı ile Bakü Silahlı Kuvvetler Ataşeliğine getirildi.

1996 yılında Tümgeneralliğe terfi etti. Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı'na atandı.

1999 yılında PKK lideri Abdullah Öcalan ve 2. adam Şemdin Sakık'ın ABD destekli uluslararası operasyon ile yakalanmasının Türk Özel Kuvvetler Komutanlığı ayağını yönetti.

30 Ağustos 2000 tarihinde Korgeneralliğe terfi etti. Korgeneral rütbesinde sırasıyla; 8. ve 2. Kolordu Komutanlıkları ile Lojistik Komutanlığı görevlerini üstlendi. Ağustos 2004 Yüksek Askeri Şura'sında görev süresi bir yıl uzatıldı. Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanı'yken Ağustos 2005'de emekliye sevkedildi. Emekli olduktan sonra Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı'nın Genel Müdürlüğü görevini yürüttü.

Çok iyi düzeyde Rusça ve iyi düzeyde İngilizce bilmekte olup evli ve 2 çocuk babasıdır.

Siyasi hayatı ve davaları

2010 yılında Balyoz darbe planı davası'ndan tutuklanarak cezaevine konuldu. 2011 Türkiye genel seçimleri'nde MHP İstanbulmilletvekili seçildi.

1 Haziran 2012'de Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından, 28 Şubat süreci soruşturmasından da tutuklandı.[1]

2012 yılında Balyoz davası sonucunda suçlu bulunarak 18 yıl hapse mahkum edildi. 9 Ekim 2013 tarihinde Alan'ın cezasının Yargıtay tarafından onandı.[2]

14 Haziran 2013'de yargılandığı 28 Şubat Davasından ise tahliye edildi [3]

19 Haziran 2014'te ise Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararı Balyoz Davası'ndan tahliye edildi.

24 Haziran 2014'te MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan, TBMM'ye gelerek yemin etti.


Etiketler : ENGİN ALAN
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.