• İHSANBAŞKAN

BİZ NE KONGRELER GÖRMÜŞTÜK DİYECEKSİNİZ

SİYASET Haber Girişi : 27 Ağustos 2014 19:24
BİZ NE KONGRELER GÖRMÜŞTÜK DİYECEKSİNİZ
Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından hem AK Parti hem CHP de yenilik arayışında. İkisi de kongreye gidiyor. Onlar genel başkanlarını ararken akıllara Türk siyasi hayatının unutulmaz kongreleri geldi. İşte tarihe adını yazan kongreler...
Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından hem AK Parti hem CHP de yenilik arayışında. İkisi de kongreye gidiyor. Onlar genel başkanlarını ararken akıllara Türk siyasi hayatının unutulmaz kongreleri geldi. İşte tarihe adını yazan kongreler...
KIRARIM BU KÜRSÜYÜ
18 Mayıs 1997 - MHP

MHP, Alparslan Türkeş'in ölümünün ardından yeni genel başkanını seçmek için toplanmıştı. Adaylardan Ramiz Ongun, Enis Öksüz, Muharrem Şemsek ve İbrahim Çifçi ilk tur oylama sonucundan sonra Devlet Bahçeli lehine adaylıktan çekildiler. Bunun üzerine Tuğrul Türkeş'i destekleyen Ülkü Ocakları Eski Başkanı Azmi Karamahmutoğlu arkadaşlarıyla kürsüye geldi. "Ya çekiç olacaksınız ya örs, aradaki demir olmayacaksınız" diyerek lafa başladı, "Bu pazarlıklı kongreyi tanımıyoruz" diye devam etti, "Eğer illegaliteye kaymak gerekiyorsa bunu fert olarak başlatıyorum. İsteyen benimle birlikte gelir katılır" diye bitirdi. İnmeden önce yanındakiler "Yıkın kürsüyü" talimatı vermeyi de ihmal etmedi. Kürsü yıkıldı; masalar, sandalyeler, demirler havada uçuştu. Hatta araya havaya açılan sekiz el silah sesi de karıştı. Kongre ertelendi?

YOK SENSİZ OLMAZ
18 Şubat 1995 - CHP / SHP


1994 yerel seçimlerine ayrı ayrı giren CHP, SHP ve DSP toplam yüzde 25 oy alınca birleşme kaçınılmaz olarak gündeme geldi. 18 Şubat 1995'te toplanan CHP kurultayından birleşmenin CHP çatısı altında olması kararı çıktı. SHP kurultayı da CHP'ye katılım kararı alındı. Hikmet Çetin oybirliğiyle CHP Genel Başkanı seçildi. Ancak Deniz Baykal, eylül 1995'te yapılan kongrede genel başkanlığa çabuk tarafından geri döndü. Birleşmeden önce partisinin oy oranı yüzde 4.7 idi?

'PARTİ' GİBİ PARTİ
23 Mayıs 1998 - CHP


Normal akışıyla devam eden kurultayın sürprizi Deniz Baykal'ın konuşmasına gelindiğinde ortaya çıktı. Önce o günlerde çok popüler olan Ricky Martin'in 'Un, dos, tres' şarkısı çalmaya başladı. Sahnenin ortasına uzanan yüksek merdivende bir kapı açıldı ve duman bulutlarının içinden el sallayan Deniz Baykal çıktı. Şarkının sözleri de "CHP; sol, sol, sol," olarak revize edilmişti.
MHP'NİN DOĞUŞU
9 Şubat 1969 - CMKP

Türkiye tarihinin en renkli politikacıları arasında anılan Osman Bölükbaşı'nın kongreleri de şenlikliydi. Önce Millet Partisi, sonra Cumhuriyetçi Millet Partisi en son Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'nin başında yer aldı. 1965'te Alparslan Türkeş ve silah arkadaşları CKMP'ye katıldı. Bölükbaşı "Yahu, bizim eski parti, ordu karargâhına döndü. Çizme gıcırtısından, kılıç şakırtısından girilmiyor" yorumunu yaparken CKMP, 9 Şubat 1969'da "Torosların eteğinde, bu kutsal topraklar üzerinde tekevvün eden irade yeni bir Ergenekon müjdeliyor" sözleriyle açılan kongreyle Milliyetçi Hareket Partisi adını aldı.
DURDURAMAZSINIZ, CEM UZAN GELİYOR!
23 Ağustos 2002 - YDP / Genç Parti

2002'de siyasete atılmaya karar veren Cem Uzan'ın seçime katılabilmek için hazır bir partiye ihtiyacı vardı. 92'de ANAP'tan ayrılan Hasan Celal Güzel'in kurduğu Yeniden Doğuş Partisi (YDP) uygun bulundu. Güzel'in itirazlarına rağmen 23 Ağustos 2002'de yapılan 3. Olağanüstü Kurultay'da YDP'nin adı Genç Parti olarak değiştirildi ve parti başkanlığına da Cem Uzan seçildi. Uzan'ın ilk icraatı Güzel'i partiden ihraç etmek oldu. 
MİLLİ İRADE DEMİREL DEDİ
28 Kasım 1964 - Adalet Partisi

Süleyman Demirel 1962'de siyasetten çekilmişti. Ancak 1964'te Adalet Partisi Genel Başkanı Ragıp Gümüşpala hayatını kaybedince geri döndü. "Adalet Partisi kurulduğundan beri ne ithamlara ve iftiralara maruz kaldı. 'Gerici' denildi. 'inkılaplara karşı' denildi, 'Atatürk ilkelerine karşı' denildi. Neden? Çünkü Adalet Partisi, 'Halkı biz idare ederiz, seçse de ederiz, seçmese de ederiz. Bizden başka kimse idare edemez' diye düşünen siyasi muarızları için ciddi bir tehlike teşkil ediyordu..." dediği konuşmasıyla genel başkanlığı farklı kazandı. 
ŞEFTALİ ŞENLİĞİ
13 Haziran 1993 - DYP

DYP, Cumhurbaşkanı seçilen Süleyman Demirel'den boşalan genel başkanlık koltuğuna geçecek isim için 13 Haziran 1993'te kongreye gitti. Milli Eğitim Bakanı Köksal Toptan, İçişleri Bakanı İsmet Sezgin ve Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Tansu Çiller'in yarıştığı kongreden Çiller galip ayrıldı. Çiller'i istemeyen ekipten Hüsamettin Cindoruk memnuniyetsizliğini "DYP Kongresi şeftali şenliğine benziyor. Delege genel başkan değil şeftali güzeli seçti" sözleriyle ifade etmişti. 
BİR DEVRİN SONU
7 Mayıs 1972 - CHP

"Ya ben, ya Bülent" diyen İsmet İnönü'ye karşı delegeler "Demokratik bir partinin kanunlara saygılı özgür üyeleri mi olacağız, kapıkulları mı olacağız. Karar sizindir" sözleriyle seslenen Ecevit kazanıyor ve CHP'de 33 yıl, 4 ay, 11 gün süren İnönü döneminin sona erişini ilan ediyordu. Ertesi günkü gazete manşetleri yeni dönemi şu başlıkla duyurdu: "Şef Partisi'nden Halk Partisi'ne..."
Etiketler : KONGRE
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.